Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zabranite hladna pića na kioscima

‘Termička obrada hrane i pića posao je ugostitelja, trgovci nelojalno konkuriraju’
10. studenoga 2017. u 14:24 8 komentara 1188 prikaza
Kiosk
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Zagrebački ugostitelji su na svom forumu koji je održan u srijedu zatražili od države snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske usluge na 10 posto, ukidanje poreza na potrošnju koji danas plaćaju samo ugostitelji, a koji u Zagrebu iznosi dva posto, a traže i povećanje osnovnog odbitka s 3800 na 5000 kuna. No najveću je pažnju javnosti izazvao zahtjev ugostitelja da se zabrani hlađenje i posluživanje pića i prigotovljene hrane na kioscima i u trgovinama.

Forum zagrebačkih ugostitelja Najčešći problemi Ugostitelji uputili svoje zahtjeve državi i Gradu Zagrebu

Kako je drugdje u EU

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica taj zahtjev obrazlaže zakonskim odredbama koje propisuju da termički obrađena pića i jela spadaju pod ugostiteljsku djelatnost pa bi se prema tome, upozorava, onda i trgovci koji prodaju hladne sokove ili toplu kavu, trebali registrirati kao ugostitelji i plaćati sve namete koje plaćaju i oni.

– Trgovine, a pogotovo kiosci i benzinske pumpe su nam nelojalna konkurencija. Oni ne bi smjeli prodavati termički obrađena pića i prigotovljenu hranu, kao što i ugostitelji ne smiju prodavati, primjerice, novine jer bi se za to se morali registrirati kao trgovina. Oni ne plaćaju porez na potrošnju kao i mi, a ugostitelji plaćaju i najviši iznos komunalne naknade – objašnjava Letica. Dodaje da se u trgovačkim lancima peku odojci na ražnju i prodaju se na komade, a koji se onda mogu pojesti na licu mjesta. Stoga se pita jesu li to trgovine ili ugostiteljski objekti.

– Kamo god odete vani, ne možete na ulici na kiosku kupiti hladno piće. U trgovinama, primjerice, možete kupiti pivo, ali ne hladno. No ovdje treba biti naglasak na djeci koja sad mogu u bilo koje doba dana kupiti alkohol na benzinskim postajama. Ovim mjerama to bi se u velikom postotku smanjilo – smatra Letica.

I dok ugostitelji tvrde da se u svim drugim zemljama u trgovinama i na kioscima ne može kupiti hladno piće, to ipak nije tako. U Italiji, primjerice, u trgovinama i samoposluživanjima postoje hladnjaci u kojima se može kupiti rashlađeno piće. Ima trgovina koje rade do pola noći u kojima se također može kupiti hladno pivo ili drugi rashlađeni napici. Neke samoposlužne trgovine u toj nama susjednoj zemlji rade 24 sata sve dane u tjednu i u njima se može kupiti ne samo rashlađeno piće već i pripremljena hrana. U Italiji ima i mesnica u kojima se peče meso i poslužuje. U tamošnjim trgovinama normalno je da se u njima može kupiti razna vrste hrane, pečeni pilići, pizze, meso, riba, pa i japanski specijaliteti. I u svakoj toj trgovini su hladnjaci s pićem. U Italiji ima i mesnica u kojima se peče i poslužuje meso.

Tako je u i Francuskoj, Španjolskoj... Ni u Njemačkoj zasad nema ograničenja, a ni naznaka da bi se mogle uvesti zabrane za postavljanje hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine, kakve traže hrvatski ugostitelji. Prodaja hladnih i toplih pića u tim manjim objektima je dozvoljena.

Ponte Rosso Grad koji je Jugoslavija obožavala - Trst se iz šoping-meke pretvorio u dosadan grad

Trgovci bez komentara

Za komentar inicijative ugostitelja za zabranu prodaje hladnih i toplih napitaka i pripremljene hrane na kioscima i trgovinama, pitali smo i neke od najvećih hrvatskih trgovačkih lanaca i lanaca kioska. No do zaključenja ovog izdanja odgovorili su nam samo iz Lidla i to da na navedenu temu, nemaju komentara.

Zagrebački ugostitelji nadaju se da će im država barem u nekim mjerama izaći u susret, prvenstveno u smanjenju PDV-a na 10 posto na hranu, kavu i sokove, što bi pomoglo restoraterima i vlasnicima kafebarova.

Što se tiče hladnih pića, najveći im problem, kažu, predstavlja njihova prodaja na kioscima i benzinskim postajama.

Ključni zahtjevi koje su ugostitelji uputili državi i Zagrebu

1. Ugrožena egzistencija

Smanjite PDV na 10 posto

Ugostitelji tvrde da im je zbog visokog PDV-a i problema s pronalaskom radne snage ugrožena egzistencija. Očekuju da se PDV smanji na 10 posto barem na hranu, kavu i sokove. Tako bi mogli povećati plaće radnicima i zaustaviti egzodus radne snage.

2. Plaćaju ga samo oni

Ukinite porez na potrošnju

Ugostitelji traže ukidanje poreza na potrošnju koji danas plaćaju jedino oni, a koji, primjerice, iznosi dva posto. Usto, traže i smanjenje komunalne naknade koju plaćaju po najvećem koeficijentu, deset. Traže da se taj koeficijent smanji na sedam ili pet.

3. Veća potrošnja

Povećajte osobni odbitak

Jedan od zahtjeva ugostitelja je i povećanje osobnog odbitka za sve građane sa sadašnjih 3800 na 5000 kuna. Tako bi se, tvrde, povećala osobna potrošnja građana, a time bi se onda povećao i promet u ugostiteljskim objektima.

rasprava na fejsu Nova nezadovoljna ugostiteljica: 'Najgori gosti su Hrvati!' JAVNO SE POŽALILA 'Gosti iz pakla su mi uništili apartman, nisu pustili niti vodu nakon velike nužde' Trgovina prijedlog zakona Država konačno ukida nepoštene trgovačke prakse – kazne i 3,5 milijuna kn
Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • stefj:

  Nevjerojatno, ovo ide već u apsurd... Čovjek na cesti kupi piće bez usluge, dok u restoran ide tražeći dodatnu uslugu. Netko ko ne želi trošiti na uslugu, ako se ukinu kiosci, otići će u dućan, pa će si tamo kupiti što želi...

 • Artukovic:

  Koja budalastina

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Smanjite ljudima pdv-e, ukinite parafiskalne namete van pameti i svi sretni, ovakvo stanje je neizdrživo, pa jeli i jedna vlada zna donijet i jedan jedini zakon koji nije na štetu građana ove države, skojevski džabalebaroši.