Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Nije u redu da krigla piva stoji 20 kuna, koliko i sat konobara na cičoj zimi

Ugostitelji su za ovu godinu tražili da se smanji broj kućica kako bi im zarada bila bolja
08. studenoga 2017. u 20:12 15 komentara 1851 prikaza
Advent u Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Je li raditi za 20 kuna po satu na otvorenom, kiši i snijegu ponižavanje radnika koji prodaju kuhano vino u kućicama za vrijeme Adventa u Zagrebu? Rasprava koja se povela na Facebooku posljednjih dana zavadila je Zagrepčane koji su se podijelili u dva tabora.

Advent u Zagrebu 2016. sat na hladnoći Dobra satnica za radnike na Adventu ne bi trebala biti ispod 35 kuna po satu

Dok jedni tvrde da se i s 20 kuna po satu može lijepo zaraditi s obzirom na “tringelt”, drugi kažu da dobra satnica ne bi trebala biti ispod 35 kuna. Koje god mišljenje zastupali, činjenica je da se svi guraju da bi radili na Adventu. Kao novinarka koji svake godine “češlja” Advent i prati i najmanju sitnicu vezanu za organizaciju velike manifestacije, razgovarala sam sa stotinama ugostitelja i nikad nisam čula da se itko žali na plaću. O uvjetima bi se dalo raspravljati. Svatko bira je li mu 4800 kuna mjesečno, koliko ispada ako uzmeš nižu satnicu, malo za toliko rada. Da plaća nije dobra, ne bi se smrzavali. To su toliko puta naglašavali ugostitelji s kojima smo razgovarali prethodnih godina. A kad je zarada toliko dobra da se za tjedan dana može pokriti mjesečni najam kućice, onda bi ti isti ugostitelji mogli razmišljati da malo snize kriterije po pitanju svojih cijena.

Da, Zagreb je već dvije godine grad u kojem se organizira najbolji božićni sajam, no to ne znači da ugostitelji mogu dignuti cijene toliko da budu bezobrazno visoke. Ako smo dobili prvu nagradu kao božićni sajam, zar nije prigodno da budu i sajamske cijene? Društvo će naručiti i drugu rundu piva ako ono košta 15, a ne 20 kuna, koliko je stajalo lani. Nakon jednog pića radije će sjesti na toplo i po istoj cijeni popiti pivo sjedeći. Nije ni čudno što su pojedini ugostitelji lani bilježili 20 posto manji promet. Oni su okrivili prevelik broj kućica postavljenih u cijelom gradu.

No to je samo jedan faktor. Budući da će ove godine Grad Zagreb udovoljiti željama ugostitelja za smanjenjem broja kućica, hoće li ugostitelji udovoljiti željama gostiju da im se, kad izađu van, ne “izbije” iz džepa sto kuna za dva kuhana vina i dvije kobasice? Vidjet ćemo...     

rotor PROMETNI STRUČNJACI Rekonstrukcija rotora ne rješava ništa, treba graditi Jarunski most Rotor dvije godine kaosa? Posao od 280 milijuna kuna – Rotor će graditi i Bandićev kum radnici VELIKA PONUDA Tražite posao u Njemačkoj? Ova vijest će vas jako razveseliti
U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • Long:

  Kako je dobra placa 4800 kn. kad je prosjecna 6300 kn? Lazovi.

 • Avatar links
  links:

  ma u redu je to, to je bit kapitalizma, imaš bogate koji su sve bogatiji i 99% bijednika koji su dovedeni u situaciju da rade za njih po bilo kokavim uvijetima... tražili ste- uživajte!!!

 • Vito:

  Kolumnu piše Petra Balija Kao novinarka koji svake godine “češlja” Advent i prati i najmanju sitnicu vezanu za organizaciju velike manifestacije ... O uvjetima bi se dalo raspravljati. ::: Pa ću tako "pokrenuti" raspravu: Znadete li gdje zavrašava mast, ulje, ... prikaži još! zmazana voda od kuhanja??? -- U slivnicima za kišnicu i/ili po zemlji oho stabala u Gajevoj. __ I nitko za to ne brine __ Iako je slivnik oborinskih voda namjenjen isključivo za oborinske vode, dok se mast, ulje i ostale zmazane tekućine moraju odlagati u posebne spremnike za tu namjenu, a možete ih vijdeti po svim crpkama za fosilna goriva - Langov Trg je najbliža crpka Jelačićplacu, tako da ne morate hodati daleko kako ne bi zaboravili tu lako zaboravljivu sitnicu. __ Na žalost niti ovdje se ne mogu dodati slike pa da vam slikovito pokažem kako baš i ne pratite "sitnice" koje su, između ostalog i zakonom o vodi određene.