Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvart nekad i sad

Pogledajte kako je izgledao južni Novi Zagreb

trnsko
Foto: Muzej grada Zagreba
1/3
14.11.2013.
u 14:42

O povijesti četvrti u sklopu projekta Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba

Prema prvom idejnom planu iz 1962., Južni (Novi) Zagreb trebalo je u budućnosti naseljavati oko 250.000 stanovnika. Južni (Novi) Zagreb, koji je osmislila grupa urbanista i arhitekata sa Zdenkom Kolacijem na čelu, nastao je kao koncept koji je trebao sadržavati 25 stambenih zajednica te je uz veće ili manje razlike primjenjivan diljem Europe nakon Drugoga svjetskog rata. Ubrzo nakon donošenja tog prvog idejnog plana započinje gradnja Zapruđa, pa zatim Sigeta, Utrine, Sopota, Travnog, Dugava, Sloboštine i Laništa koja su dobila ime po već postojećim toponimima upisanim na starim kartama, osim Središća koje je trebalo biti u “središtu” Novog Zagreba, istočno od Velesajma, sjeverno od Avenije Dubrovnik.

Osim novih stambenih naselja tu se nalazi i niz neplaniranih prigradskih naselja nastalih nakon Drugoga svjetskog rata s obiteljskim kućama, poput Trokuta, Podbrežja, dijela Savskoga gaja, kao i povijesna naselja, većinom s obiteljskim kućama, poput Blata, Hrelića, Jakuševca, Svete Klare ili Botinca, koje se dopunjuje montažnim višekatnicama nakon poplave 1964.

Glavni uzroci nezadovoljstva stanovnika novozagrebačkih naselja bili su nedostatak kulturno-zabavnog života ili neadekvatna opremljenost naselja društvenim sadržajima. Nisu bili planirani ni radni sadržaji pa se novozagrebački prostor često nazivao “spavaonicom” grada.

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova.

>>Pogledajte kako je izgledao početak razvoja Folke

Komentara 4

ĐU
ĐURO445
09:20 15.11.2013.

Nije spomenuto Trnsko ?

ĐU
ĐURO445
09:22 15.11.2013.

a na slikama je upravo Trnsko.

PF
Peregrine_Falcon
07:52 16.11.2013.

Neke mi stvari nisu jasne. Živim u Zapruđu od samog početka u jednoj od prvih zgrada koje su tamo izgrađene. Nismo imali osnovnu školu ovdje pa smo išli u Trnsko i to ne u školsku zgradu nego su u zajedničkim prostorijama jednog nebodera napravili učionicu u kojoj su kao jedan razred bili svi drugi razredi Zapruđanaca i djece koja su živjela u barakama nakon što su ostala bez domova u onoj velikoj poplavi. U Savskom gaju sam išao u knjižnicu posuđivati knjige, u Trnskom je bila i Nama, a sve drugo je bilo u naselju Remetinec (tadašnje naselje Februarskih žrtava): općina, dom zdravlja itd. Dakle, sve to je postojalo prije nego je izgrađeno Zapruđe. Kako je onda moguće da se Zapruđe uvijek spominje kao prvo naselje Novog Zagreba (a da ne govorimo o Sopotu, Utrini, Travnom, Dugavama i Sloboštini koji su izgrađeni još kasnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije