Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte kako je izgledao južni Novi Zagreb

O povijesti četvrti u sklopu projekta Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba
14. studenoga 2013. u 14:42 4 komentara 8844 prikaza
trnsko
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/3

Prema prvom idejnom planu iz 1962., Južni (Novi) Zagreb trebalo je u budućnosti naseljavati oko 250.000 stanovnika. Južni (Novi) Zagreb, koji je osmislila grupa urbanista i arhitekata sa Zdenkom Kolacijem na čelu, nastao je kao koncept koji je trebao sadržavati 25 stambenih zajednica te je uz veće ili manje razlike primjenjivan diljem Europe nakon Drugoga svjetskog rata. Ubrzo nakon donošenja tog prvog idejnog plana započinje gradnja Zapruđa, pa zatim Sigeta, Utrine, Sopota, Travnog, Dugava, Sloboštine i Laništa koja su dobila ime po već postojećim toponimima upisanim na starim kartama, osim Središća koje je trebalo biti u “središtu” Novog Zagreba, istočno od Velesajma, sjeverno od Avenije Dubrovnik.

Osim novih stambenih naselja tu se nalazi i niz neplaniranih prigradskih naselja nastalih nakon Drugoga svjetskog rata s obiteljskim kućama, poput Trokuta, Podbrežja, dijela Savskoga gaja, kao i povijesna naselja, većinom s obiteljskim kućama, poput Blata, Hrelića, Jakuševca, Svete Klare ili Botinca, koje se dopunjuje montažnim višekatnicama nakon poplave 1964.

Glavni uzroci nezadovoljstva stanovnika novozagrebačkih naselja bili su nedostatak kulturno-zabavnog života ili neadekvatna opremljenost naselja društvenim sadržajima. Nisu bili planirani ni radni sadržaji pa se novozagrebački prostor često nazivao “spavaonicom” grada.

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova.

>>Pogledajte kako je izgledao početak razvoja Folke

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • ĐURO445:

    Nije spomenuto Trnsko ?

  • ĐURO445:

    a na slikama je upravo Trnsko.

  • Peregrine_Falcon:

    Neke mi stvari nisu jasne. Živim u Zapruđu od samog početka u jednoj od prvih zgrada koje su tamo izgrađene. Nismo imali osnovnu školu ovdje pa smo išli u Trnsko i to ne u školsku zgradu nego su u zajedničkim ... prikaži još! prostorijama jednog nebodera napravili učionicu u kojoj su kao jedan razred bili svi drugi razredi Zapruđanaca i djece koja su živjela u barakama nakon što su ostala bez domova u onoj velikoj poplavi. U Savskom gaju sam išao u knjižnicu posuđivati knjige, u Trnskom je bila i Nama, a sve drugo je bilo u naselju Remetinec (tadašnje naselje Februarskih žrtava): općina, dom zdravlja itd. Dakle, sve to je postojalo prije nego je izgrađeno Zapruđe. Kako je onda moguće da se Zapruđe uvijek spominje kao prvo naselje Novog Zagreba (a da ne govorimo o Sopotu, Utrini, Travnom, Dugavama i Sloboštini koji su izgrađeni još kasnije.