Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRTICA IZ POVIJESTI

Jeste li znali? Prvi telefon u Hrvatskoj zazvonio je na današnji dan 1881. u Zagrebu

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
08.01.2022.
u 19:00

Sve se trebalo odviti i prije, ali strašni potres u Zagrebu 1880. otežao je situaciju.

Prvi telefon u Hrvatskoj zazvonio je 8. siječnja 1881. – samo 5 godina nakon prvog Bellovog telefona. Radilo se o zračnoj telefonskoj liniji postavljenoj na udaljenost od oko 3500 metara – između Građevinskog ureda Gradskog poglavarstva i Vodovodne strojarnice, piše portal Povijest.hr

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Radovi na izgradnji te telefonske linije započeli su još tijekom jeseni prethodne godine (1880.), ali su produženi zbog teškog potresa koji je zadesio Zagreb 9. studenog 1880. godine.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Izvjestitelj Narodnih novina sljedećeg dana oduševljeno javlja da je pokusno ispitivanje linije i aparata pokazalo “…takovu čujnost i razumljivost govora kakova se samo poželjeti može.” Budući da su prednosti komuniciranja telefonom ubrzo postale očite, uskoro su vlastite telefonske linije naručili ugledniji zagrebački trgovci i privrednici, a nakon toga izgrađena je i javna telefonska mreža.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U sljedećim desetljećima i stoljećima telefon prestaje biti privilegija malog broja imućnih pojedinaca i postaje života suvremenog čovjeka.

>> Pogledajte: Liječnica otkrila glavne razloge zašto gotovo 80 posto novogodišnjih dijeta ne uspije!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije