Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bagerom za čišći Zagreb

Javite gdje su ruševne kuće i komunalci će ih ukloniti

rušenje Trešnjevka
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
11.12.2015.
u 10:35

Redari imaju zakonske ovlasti rušiti objekte koji su napušteni više od pet godina, a koji prijete sigurnosti i zdravlju građana, kao moguće leglo zaraza

Naredbom komunalnih redara srušena su u godinu dana 23 ruševna objekta diljem Zagreba, a na popisu za uklanjanje nalazi se njih još šest.

Riječ je o ruševinama čije je uklanjanje prema Zakonu o građevinskoj inspekciji prije dvije godine postala briga komunalnog redarstva čime se želi ubrzati čišćenje grada jer objekti prijete sigurnosti i potencijalan su izvor zaraze i legla štakora.

'Pritisnut' ćemo vlasnika

Najveći objekt, od 2000 kvadrata, srušen je uz Koturašku i Miramarsku ulicu, a rušeni su i u Klari, Maksimiru, Sesvetama, Ilici... Zagrepčanima je ipak najpoznatija kuća na križanju Vukovarske i Nove ceste na Trešnjevci, koja je godinama bila i okupljalište beskućnika, a srušena je u rujnu 2014. Većina je objekata u privatnom vlasništvu, no ima ih i u vlasništvu države i Grada.

– Susjed se davno odselio i ne održava ni kuću ni dvorište, a prije nekoliko godina bio je i požar. Sve okolo su kuće, a on uopće ne odgovara na naše molbe da raščisti imanje – požalio nam se Zagrepčanin s Trešnjevke.

Iz komunalnog redarstva poručili su njemu i svima drugima koji uoče slične probleme da im se jave s detaljima kako bi oni provjerili i "pritisnuli" vlasnika.

– Prvo vlasniku pišemo nalog da sam ukloni objekt i, ako to ne učini, rušenje obavlja tvrtka s kojom je Grad sklopio ugovor, a njemu ispostavljamo račun – rekao je Mate Kraljević, načelnik komunalnog redarstva.

Objasnio je da prema zakonu komunalni redari imaju pravo narediti rušenje ako je riječ o napuštenom i ruševnom objektu duže od pet godina. Postupak rušenja odulji se tek ako vlasnik piše žalbu nakon čega počinje proces koji može završiti i na sudu.

Nastavljamo posao

– Iskoristili smo zakon na najbolji način kako bismo uklonili kuće koje nagrđuju grad i prijete zdravlju i sigurnosti, a posao ćemo nastaviti jer ima još mnogo sličnih objekata – rekao je Kraljević. Dobar primjer da vlasnici reagiraju na opomene komunalaca je kuća u Adžijinoj na Trešnjevci koja je prijetila urušavanjem na nogostup. Vlasnik ju je sam srušio, no još nije odvezao građevinski materijal. Zanimljivo je spomenuti i dvorišnu kuću u Preradovićevoj 13 gdje je uz više vlasnika stan imala i supruga gradonačelnika Milana Bandića. Napuštena kuća urušila se u siječnju 2014., a nakon nekoliko mjeseci teren je očišćen i služi kao parkiralište dok se vlasnici ne odluče na gradnju ili prodaju.*

Komentara 20

PA
Pax
00:27 12.12.2015.

Sta je to Bandic ulozio u Zagreb? Dosao je u Zagreb smrdljivih carapa a sad ceka da se kuce pocmu urusavati da bi ih on potom dokrajcio i dobio skupo zemljiste gdje ce poslati svoje investitore da grade i profitiraju zajedno s njim!

FA
fakin2012
15:24 11.12.2015.

romski kralj bandić je krenia u rušenje ruševina nakon što je svojim štićenicima podilia 10.000 gradski' stanova :-)

DU
Deleted user
14:31 11.12.2015.

Krenite od Paromlina ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije