Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Izdana lokacijska dozvola za gradnju crkve u kvartovskom parku na Savici

Navode kako se gradonačelnik Milan Bandić "nije odlučio na dijalog i traženje najboljeg rješenja za sve".
11. kolovoza 2016. u 10:10 56 komentara 5074 prikaza
savica, crkva
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Inicijativa građana Trnjanske Savice "Čuvamo naš park" objavila je u svojem priopćenju kako je Grad Zagreb izdao lokacijsku dozvolu za crkvu u kvartovskom parku.

U priopćenju su napisali kako je to izdavanje lokacijske dozvole tek "posljednja u niz sumnjivih radnji" koje je Grad proveo vezano uz gradnju crkve.

Navode kako se gradonačelnik Milan Bandić "nije odlučio na dijalog i traženje najboljeg rješenja za sve".

savica 6. SRPNJA U UPRAVI Inicijativa protiv gradnje crkve u parku u Savici poziva građane da upute što više prigovora savica Pedesetak okupljenih Prosvjed protiv gradnje crkve u parku na Savici savica Izgradnja crkve na Savici Društvo arhitekata Zagreb predlaže drugu lokaciju za crkvu

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Grad izdao lokacijsku dozvolu za crkvu veličine Esplanade u kvartovskom parku!

Usprkos protivljenju velikog dijela stanovnika Trnjanske Savice, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te brojnih građana Zagreba, ipak je izdana lokacijska dozvola za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici. Dozvola, za sada nepravomoćna, izdana je u najkraćem mogućem roku.

Za one koji nisu vidjeli projekt ili nisu vješti u čitanju nacrta, površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora s unutarnjim trgom otprilike je jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu!!!

Ovdje ne govorimo o skromnoj građevini, već o raskošnom kompleksu pastoralnog centra koji uključuje crkvu sa 420 sjedećih mjesta, župni ured, dvije dvorane, ured Caritasa, stanove za župnika, vikara i domaćicu, naravno sa svim potrebnim servisnim prostorima – garaže, spremišta, sanitarije, stubišta i već puno puta spominjani zvonik visine 45,3 metra čiji je vrh „perforiran radi bolje čujnosti zvona“ (projektna dokumentacija).

Odbijeno dvjestotinjak prigovora građana

Bandićevoj administraciji bila su potrebna samo dva dana da odgovori na dvjestotinjak zaprimljenih prigovora, koji su, dakako, svi redom odbačeni. Odbijeni su uz štura ili nikakva obrazloženja koja daju naslutiti da ih nitko nije ozbiljno razmotrio. Napominjemo da se ne radi o tipskom, općenitom prigovoru na predloženu lokaciju crkve, već o ozbiljnim prigovorima na proceduru, kao i na sam projekt koje su sastavljali sudski vještaci, pravnici, arhitekti i krajobrazni arhitekti, dakle ljudi od struke.

Međutim, samo izdavanje lokacijske dozvole tek je posljednja u nizu sumnjivih radnji koje je Grad proveo vezano uz gradnju župne crkve na Savici.

Problematične izmjene GUP-a i sumnjive zamjene zemljišta

Sve je započelo prije više od deset godina kada je u jednoj od brojnih promjena GUP-a ovaj prostor (uz još nekoliko sličnih u Zagrebu) potiho preimenovan u iznimku urbanog pravila. Time je administrativno omogućena gradnja praktički bez ikakvih kriterija, iako se radi o zelenoj površini kakve svi planovi čuvaju i štite.

Tijekom zadnjih izmjena GUP-a u siječnju 2016. Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu podnio je zahtjev da se dio parka od oko 4500 m2 (iz zahtjeva nije jasno koji dio) preimenuje u zonu D8, što je prostor namijenjen isključivo za gradnju sakralnih građevina, ali i taj prijedlog nije usvojen.

usporedba | Autor :

Godine 2007., nedugo nakon izmjene GUP-a kojom je omogućena gradnja u parku, između Grada Zagreba i nekoliko zagrebačkih župa potpisana je vrlo sumnjiva nagodba gdje se zemljišta mijenjaju bez procjene njihove tržišne vrijednosti, po principu kvadrat za kvadrat. Temeljem te nagodbe i uz određene uvjete koji zasad još nisu ispunjeni (između ostalog i dobivanje pravomoćne lokacijske dozvole), Župi bl. Alojzija Stepinca za gradnju župne crkve dodijelila bi se parcela površine 4448 m2 na prostoru parka.

Upitna provedba natječaja te opstrukcije u postupku izdavanja lokacijske dozvole 2013. godine

Grad novcem poreznih obveznika raspisuje pozivni natječaj za izgradnju crkve i župnog dvora u parku. Nakon provedenog natječaja prva nagrada nije dodijeljena. Dodijeljene su dvije jednakovrijedne druge, te treća nagrada. Protivno tada važećem Pravilniku o natječajima i usprkos preporuci ocjenjivačkog suda, kao osnova za daljnju razradu poslužio je trećenagrađeni rad arhitekata Bašića, Pedišića i Velasca Farrere, iako su u obrazloženju rezultata navedeni mnogi negativni aspekti tog projekta.

Konačno, ideja gradnje crkve u parku trebala je biti realizirana i ozakonjena tihim izdavanjem lokacijske dozvole. Dakako, u vrijeme godišnjih odmora, kada su susjedi, odnosno stranke u postupku dobrim dijelom odsutni ili barem manje budni. Poziv na uvid za oko 280 susjeda koji imaju pravo prigovora obješen je na stablo, određen je tek jedan jedini termin za sve, a dokumentacija koju se Grad obvezao dostaviti, uručena je nepotpuna.

Ništa od svega navedenog, pa niti dvjestotinjak uloženih prigovora, nije bilo prepreka za izdavanje lokacijske dozvole.

Kojim se to interesima vodi Grad?

Postavlja se pitanje zašto se gradonačelnik Bandić toliko zauzeo za izgradnju crkve baš u parku, iako u neposrednoj blizini postoje druge prikladnije lokacije za gradnju? Zašto, kada je i veliki broj vjernika sa Savice protiv uništenja dijela parka i nema ništa protiv neke druge adekvatne lokacije? Zašto, kada brojni stručnjaci (arhitekti, urbanisti i krajobrazni arhitekti) i strukovne udruge kažu da je to pogrešno mjesto za bilo kakvu građevinu? Zašto, kada je Vijeće gradske četvrti također protiv izgradnje u parku? Zašto je gradonačelnik odbio razgovarati s vodstvom inicijative „Čuvamo naš park“ kako bi se pronašlo rješenje koje bi zadovoljilo sve zainteresirane strane? Kome je to onda u interesu? Što se skriva iza takvih nepopularnih, neargumentiranih i nejasnih poteza? Vjerujemo da gradonačelnik Bandić ima odgovore na sva ova pitanja.

Brzina kojom je izdana lokacijska dozvola govori kako se prvi čovjek grada nije odlučio na dijalog i traženje najboljeg rješenja za sve, nego na grubu i brutalnu demonstraciju moći. Poruka je jasna – bez obzira na sve prigovore, lokacijska dozvola bit će izdana jer je tako davno odlučeno. Mišljenje stanovnika Savice, struke, sumnje na zakonitost postupaka i procedura, sve je to nebitno ako nije po volji čovjeka koji već godinama vlada Zagrebom kao svojim feudom."

>> Krajobrazni arhitekti protiv gradnje u parku

KATAR 2022 - Utješni poljubac Milanu Borjanu, vrataru Kanade, nakon izgubljene utakmice
VRIJEĐALI JE NA TRIBINI
Javila se Borjanova supruga Snežana, evo što je poručila hrvatskim navijačima
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • tragurion1954:

  U cemu je problem? Pa zadnjih godina je tamo sagrađen niz stambenih zgrada i parkiralista, zauzele su daleko veće zelene površine nego će crkva. I nikome nisu smetale, nitko nije ni slova rekao. Ali crkva, vidi čuda, jako smeta nekim ... prikaži još!im drugovima i drugaricama?!

 • trnjedotokija:

  hvala bogu,,konačno u mojoj savici,, kolko puta smo prosvjedovali zbog toga,,al zbog par komunista sve stoji još od 90 godine,, smrt komunizmu,sloboda narodu,,

 • Komentator3:

  ni U od urbanizma...