Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pedesetak okupljenih

Prosvjed protiv gradnje crkve u parku na Savici

savica
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/4
06.07.2016.
u 17:14

Prosvjednici su istaknuli natpise na kojima je stajalo: "Čuvamo naš park" te "Djeca, a ne beton u park"

Pedesetak građana okupljenih u inicijativu "Čuvamo naš park" prosvjedovalo je u srijedu ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave protiv gradnje crkve u parku na Trnjanskoj Savici zahtijevajući da se za nju pronađe "alternativna lokacija" u tom naselju. 

Prosvjednici su istaknuli natpise na kojima je stajalo: "Čuvamo naš park" te "Djeca, a ne beton u park".

Prosvjed ispred Gradske uprave organiziran je u povodu poziva Grada Zagreba vlasnicima i nositeljima stanarskih prava na Trnjanskoj Savici na uvid u idejni projekt gradnje crkve u parku. Građani Trnjanske Savice okupljeni u inicijativu "Čuvamo naš park" nezadovoljni su što, kako tvrde, samo neki od njih mogu doći na taj uvid i dati prigovor na izgradnju crkve unutar parka. 

Predstavnica te inicijative Nevenka Trumbentaš Bakić izjavila je novinarima kako se ne protive izgradnji crkve na Savici, ali se protive tome da se ona gradi u uređenom parku. 

Na pitanje novinara kako komentira najavu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića da će "na tom mjestu biti i park i crkva", Trumbentaš Bakić je odgovorila kako svatko tko je bio u njihovu parku zna da je on "premali za bilo kakvu gradnju", ali, istaknula je, oni uopće ne sumnjaju u to da Savici treba crkva.

"Deset godina molimo Grad Zagreb da pronađe zamjensku lokaciju, a zadnje tri godine smo organizirali peticiju u kojoj smo prikupili više od 1200 potpisa te nedjeljno prosvjedno druženje u parku, slali smo dopise svim gradskim uredima i predlagali izmjenu Generalnog urbanističkog plana (GUP). Dakle, sve demokratske procedure smo poštovali, a nikad nismo dobili odgovor", rekla je. Smatra da je to na neki način "izraz nemoći" jer bi voljeli da Grad poštuje demokratske procedure i uvažava građane koji plaćaju prirez.

 Trumbentaš Bakić je rekla kako su samo danas u Gradskoj upravi mogli doći na uvid u idejni projekt gradnje crkve, i to samo oni koji stanuju u tri susjedne zgrade od njih šest koje okružuju park.

Jedan od prosvjednika Igor Kramarić rekao je novinarima da su stanari sjeverne i zapadne strane parka isključeni iz mogućeg dobivanja na uvid zahtjeva za lokacijskom dozvolom, a ne mogu vidjeti ni idejni projekt bez obzira na to što su njihove zgrade u neposrednoj blizini parcele planirane za gradnju crkve. "To je vrlo nepravedno budući da smo iznimno zainteresirane strane i mi i naša djeca", poručio je Kramarić. 

Prosvjednike su u njihovoj borbi protiv prenamjene javne zelene površine u građevinsko zemljište došli poduprijeti i predstavici stranke ORaH i Slobodna Hrvatska.  

>> Inicijativa protiv gradnje crkve u parku u Savici poziva građane da upute što više prigovora

Komentara 11

MA
maki
17:34 06.07.2016.

To nije park nego obicna livada,tako je bilo i u travnom pa sad je crkva uvijek puna i lijepo se uklopila u kvart.

Avatar liquidsky
liquidsky
13:39 08.07.2016.

Bandić, lik koji se i danas hvali svojim nekadašnjim članstvom u Savezu komunista Jugoslavije (što ga je btw i lansiralo u političke vode), proziva prosvjednike da su komunisti ili potomci komunista. Lik koji i dan-danas spominje SKOJ (za one koji ne znaju: Savez komunističke omladine Jugoslavije) i hvali se kako su neki njegovi bivši puleni iz sadašnje gradske Skupštine njegovi skojevci, usudi se građane koji nisu protiv izgradnje crkve već protiv izgradnje na tom konkretnom mjestu - prozivati za ovakve stvari. Od Bandićevih riječi se normalnom čovjeku može samo povraćati. Taj je čovjek iz dana u dan sve bolesniji. Zar u ovoj zemlji nema dovoljno dobrih liječnika kojima bi Bandić odlazio na redovite servise?

MI
miso
08:26 10.07.2016.

Dajte da narod odluči - glasovanje, koji je to problem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije