Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)prilike

I policija pomaže u zbrinjavanju beskućnika u prenoćišta

bjelovar snijeg
Marijan Sušenj/PIXSELL
06.02.2012.
u 09:33

Problem i nadalje ostaju cijele obitelji, među kojima su i mala djeca, koji zbog dugova imaju isključen dotok plina i električne energije pa se ne mogu ugrijati na niskim temperaturama

U zbrinjavanju zagrebačkih beskućnika koji su najviše pogođeni novim valom snježnih padalina i hladnoće sudjelovala je i policija. Osam osoba smješteno je jučer u zagrebačkom Prenoćištu Crvenog Križa u Kosnici zahvaljujući intervenciji policije koja ih je pronalazila po gradu i dovodila na toplo. Najviše zagrebačkih beskućnika “skrilo” se od hladnoće na autobusnom i željezničkom kolodvoru, ali bilo je i onih koji su spavali po podrumima i napuštenim kućama te im je zaprijetilo smrzavanje. Osim prenoćišta, dobili su i tri topla obroka, kao i zimsku odjeću.

- Uz postojeći smještaj za 115 beskućnika, zbog hladnoće dodatno smo primili još 22 beskućnika, a imamo kapaciteta za još dvadeset njih. No, imamo problem jer su jedan dio osoba koje nam je dovela policija psihički bolesnici, zbog čega nam je potrebna i pomoć nadležnih institucija radi primjerene skrbi o njima, pozvao je u pomoć Zvonko Mlinar, zamjenik ravnatelja zagrebačkog Crvenog križa u čijoj nadležnosti je i skrb nad prenoćištem Kosnica.

Problema imaju i brojne zagrebačke obitelji kojima su isključeni plin i električna energija, te se trenutačno mnogi smrzavaju u svojim kućama.
- Vjerujem da smo najugroženije beskućnike zbrinuli, no problem i nadalje ostaju cijele obitelji, među kojima su i mala djeca, koji zbog dugova imaju isključen dotok plina i električne energije pa se ne mogu ugrijati na ovako niskim temperaturama. Vjerujem kako nadležni neće zaboraviti niti na njih, pozvao je Mlinar upozoravajući na nemali broj  ovakvih siromašnih obitelji ne samo u Zagrebu, nego i u Hrvatskoj.

Prijevoz u kolapsu

Nove snježne padaline od jutros izazivaju poteškoće u autobusnom prometu prema Dalmaciji pa se većina današnjih linija iz Zagreba prema Splitu, Zadru te ostalim odredištima na obali otkazuje. Prema najnovijim podacima polovica linija prema obali, njih oko 40 koje dnevno prometuju, otkazane su do daljnjega.

Još sinoć, unatoč poteškoćama zbog obilnog snijega na cestama koji je izazivao kašnjenja i do 90 minuta, prijevoz putnika autobusima do dalmatinskih gradova nije se prekidao.

No trenutačno stanje u prometu te loša raščišćenost cesta uvjetovali su da sve više prijevoznika najavljuje obustavu linija.

– Jutros nije išao autobus za Split, otkazan je i za Zadar, imamo stalne promjene reda vožnje te molimo putnike da se prije polaska autobusa svakako informiraju jesu li linije otkazane ili je samo pomaknut termin polaska – poručila je glasnogovornica zagrebačkog Autobusnog kolodvora Ivana Šestić Trohar.

Linije prema Kvarneru, Lici i Slavoniji za sada, unatoč snježnim padalinama, nisu upitne, no stanje se, s obzirom na prilike na terenu, mijenja vrlo brzo.

Iz Zračne luke Zagreb poručuju da, za razliku od kopnenog prijevoza, kod njih nema problema.

– Ni jučer ni danas nismo imali otkazanih letova, a unatoč snijegu sve se odvija prema planiranom planu letenja, nema kašnjenja, zastoja i otkazivanja – ističu s Plesa.

Lomova i padova najviše među umirovljenicima

Zbog lomova, iščašenja i natučenja izazvanih padovima na ledu i snijegu jučer je deset građana zatražilo pomoć Klinike za traumatologiju.

– Riječ je uglavnom o starijim osobama, četiri su se teže ozlijedile padom na snijeg te su imale ili prijelome ili ozljede ručnog zgloba – kazao je dr. Dragan Đurčević s Klinike za traumatologiju na kojoj je za sada mirno,  no, s obzirom na nove padaline, očekuju i nove pacijente s ozljedama od padova.

Zbog ovakva stanja oglasio se i gradski Ured za zdravstvo i branitelje.

– Oštra zima uzima  svoj danak i u  Zagrebu, a radi očuvanja zdravlja, prevencije ozljeda, padova i smrti, pozivamo na dodatne mjere opreza – ističe pročelnik Zvonimir Šostar.  

Upozorava građane na opasnost od pothlađivanja posebice kada, uz niske temperature, puše vjetar ili pada snijeg, na što su posebice osjetljiva mala djeca i stariji ljudi. Napominje da izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, a, ako se mora ići van, preporučuje odijevanje tople i slojevite odjeće koja mora imati vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Šostar naglašava da srčani bolesnici kao i oboljeli od respiratornih bolesti trebaju izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

U slučaju pothlađivanja, iz Grada savjetuju postupno utopljavanje zamatanjem u deku uz izvor topline te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja.

Ključne riječi

Komentara 2

CI
ciara46
13:30 06.02.2012.

Zašto Bandić ne sagradi nastambe i kuhinje za Zg beskučnike, umjesto da otvara bezvezne bazene u vrtiču Sopnica-Jelkovec?

Avatar Kairosa
Kairosa
06:41 07.02.2012.

Nek se malo crkva pobrine za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije