Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat protiv grafitera

I građani će dežurati i prijavljivati autore “crteža” po pročeljima

grafiti (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
20.04.2013.
u 16:00

Videonadzor u Zagrebu napokon bi trebao pokazati učinkovitost, jer se na gradski sustav kamera spojio i MUP, koji će na osnovu snimaka otkrivati i kažnjavati počinitelje.

U rat protiv grafitera koji su sve većim uništavanjem gradskih pročelja postali i sigurnosna prijetnja, pa je o tome jučer bila i posebna rasprava policije i znanstvenika (čak je i gradonačelnik lani priznao da su grafiti najveći gradski problem!), Grad kreće s novim oružjem. Videonadzor u Zagrebu napokon bi trebao pokazati učinkovitost, jer se na gradski sustav kamera spojio i MUP, koji će na osnovu snimaka otkrivati i kažnjavati počinitelje.

Besplatni telefon

Najavio je to Mate Kraljević, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo.

– Kamere će bilježiti i pisanje grafita i to će biti velik napredak u borbi protiv uništavanja - ističe Kraljević, rekavši da cilj nadzora na 75 lokacija nije ubirati novac od kazni već dovesti do urednijega grada.

– Neki grafiti možda i jesu umjetnost, no zbog većine nam zgrade izgledaju kao ruglo - kaže Kraljević, upozorivši da i održavatelji zgrada imaju odgovornost.

– U gradu ima barem 50 zgrada s kojih grafiti nisu uklanjani i 60 godina - tvrdi Kraljević. I dok bi kamere trebale spriječiti počinitelje i od pokušaja ostavljanja nedjela po pročeljima, stručnjak za sigurnost i gradski vijećnik Alen Ostojić (HSLS) predlaže ustroj koordinacija u kojima bi bili i stanovnici kvartova.

– Primali dojave građana, koji bi se javljali i na besplatni telefon i prijavljivali gdje su novi grafiti - smatra Ostojić u svojem nacrtu Strategije o urbanoj sigurnosti grada. Ona, kaže, predviđa i zonu nulte tolerancije na grafite u užoj gradskoj jezgri, gdje bi posebne posade dežurale i u 48 sati dale ukloniti počinjeno.

Razlikovati od umjetnosti

Građani svjedoče da im je natpisa po fasadama već preko glave.

– To je ružna slika, kamere su pametan potez kako ih ublažiti, kaže Slobodan Maronić s Trešnjevke, a Darko sa Savskog Gaja tvrdi da je problem šaranja u nedostatku kućnog odgoja.

Roberta Šimunić i Martina Lazić dijele stav priznatih grafitera, uličnih umjetnika koji ovih dana sudjeluju na OHOHO festivalu u Medici, pa drže da je pisanje i risanje po javnim površinama vandalizam koji treba kazniti, te da mladima treba dati više prostora, poput zida u Branimirovoj, gdje bi se legalno mogli kreativno izražavati.

>> Kako će videonadzor u Zagrebu \'ubijati\' grafite

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije