Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren Floraart

Hit su 'suze', sivo grmlje i bilje koje miriše po vaniliji, ali ne daju se ni mesožderke

Floraart u Zagrebu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/17
17.05.2019.
u 08:40

Više od 200 izlagača sa 150.000 različitih sadnica okuplja Floraart, na koji možete do utorka

Kažu da svi putevi vode u Rim, no jučer su mnogi skretali na Bundek, uključujući trasu besplatnoga autobusa koji od Trga Mažuranića vozi na Međunarodnu vrtnu izložbu Floraart. Ovo joj je 54. izdanje, a unatoč vremenskim neprilikama proteklih dana, privukla je brojne posjetitelje.

Kaktusi od pet do 350 kuna

Osim širokog spektra boja koji ćete ondje zateći, neizostavan segment je miris. Prava je to rapsodija od 150.000 različitih sadnica koje nudi više od 200 prodavača. Može se naći doista svega, od začinskog do sobnog bilja. Cijene variraju, pa se može kupiti kaktus za pet, ali i za 350 kuna.

– Najbolje prolaze pelargonije koje su sedam kuna, ali i karanfili, kao i svake godine, koji su po pet – kazala nam je Marija Međimurec s čijeg se štanda širi miris vanilije. Riječ je o posebnoj biljci meliotropium koja, istaknula je, na suncu miriši još intenzivnije, a idealna je za terasu.

Na štandovima je raznolika ponuda, a na nekima dominiraju biljke iz kojih se izvode česta ženska imena. Tako da su dalija, vinka i ruža vrlo popularne, a cijene im se kreću od pet do 15 kuna. Novost je ove godine osteospelium, biljka čije latice imaju oblik suza.

– I baš se jako dobro prodaje. Ova ljubičasta boja nova je na tržištu, a kupci vole ovu biljku jer se ne može često vidjeti – objasnila je prodavačica Dušanka Krmelić kod koje se “suze” mogu nabaviti za 10 kuna. Pokazala nam je i interesantan grm pod nazivom silver. Ističe se među ostalim grmovima jer je sive boje, a estetski se idealno uklapa među šaroliko cvijeće.

Mesožderke su posjetiteljima također zanimljive i privlačne zbog svojeg neobičnog izgleda, a cijena im je od 25 do 100 kuna. Kako objašnjavaju prodavači, one su osjetljive biljke kojima je potrebno puno vode, a hrane se malenim životinjama.

Cvjetna promenada

Nedaleko od štandova nalaze se kupole koje su ispunjene različitih sadržajima, od školskih natjecanja do izložbi cvijeća i životinja. Najintrigantnija je “Cvjetna promenada”. Već na ulasku u kupolu čuju se oduševljene reakcije, a zatim se uvjerite i sami u ljepotu lukova i zidova obloženih cvijećem usklađenih boja. Tu su i razne simulacije od cvijeća, a posjetiteljicu Ivanu Belačić posebno je oduševio “Floral System”, imitacija solarnog sustava.

– Sve me impresioniralo, pogotovo koncepti i kreacije – kazala je I. Belačić, koja je, kao i Dijana Borovečki, prvi put na izložbi.

– Ovdje sam s prijateljicama. Imamo plan obići sve, a možda nešto i kupimo – rekla je.

Floraart se može posjetiti do utorka, a otvoren je svaki dan od 9 do 21 sat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije