Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreću u akciju

Grad traži bravare za provale u ilegalno useljene stanove

'Open door with keys'
Foto: Foto vl
1/3
08.11.2012.
u 10:54


Trenutačno je 1200 stanova bespravno useljeno, većinom su to branitelji i socijala

Natječaj za usluge bravara koji bi trebao provaljivati u bespravno useljene gradske stanove i poslovne prostore raspisao je ovoga tjedna Grad Zagreb.

Takvih je stanova na području Zagreba 1200, što se otkrilo prošlog mjeseca, kada su zastupnici SDP-a u Skupštini uložili amandman na Bandićev prijedlog o prodaji gradskih stanova. Smatraju da stanove ne mogu kupiti stanari koji su se u njih bespravno uselili.

Uobičajena praksa

To je izazvalo još jedan sukob na relaciji Milan Bandić – Gradska skupština. Gradonačelnik je istaknuo kako 75 posto ilegalnih stanara spada pod socijalu i branitelje, a u stanove su se uselili iz nužde.

– Ne želim da mi tih 1200 ljudi kuca na vrata jer sam ih istjerao na cestu – rekao je tada Bandić. No, čini se kako će ostali bespravno useljeni ipak morati strepiti jer natječaj za bravara, vrijedan 210.000 kuna, navodi broj i vrstu brava koje treba obiti i zamijeniti. Obit će se tako 45 vrata s jednom bravom, 20 s gornjom i donjom bravom, 10 protuprovalnih vrata, te će biti razbijeno 40 lokota. Pobjednik natječaja morat će sve brave i zamijeniti, a radove treba obaviti u roku od godinu dana od sklapanja ugovora. Prosječna cijena intervencije s troškovima materijala za 115 provala, sudeći prema troškovniku, iznosit će oko 1800 kuna, što je u prosjeku do 10 obijanja brava mjesečno.

– To je uobičajena praksa zato što u posljednje vrijeme ima takvih stvari i jednostavno to moramo imati. Nije riječ samo o stanovima već o bilo kakvim drugim izvanrednim varijantama. Ne možemo priučiti nekoga u zgradi da otvara brave. To se koristi u iznimnim okolnostima – kaže Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika, te domeće kako branitelje neće deložirati.

I lani sličan iznos

Prošle je godine na usluge vanjskog bravara također potrošen sličan iznos, 208.000 kuna, no nije bio specificiran broj provala i zamjena brava. Komercijalna cijena izlaska bravara na teren, ako je riječ o centru Zagreba, iznosi 300 kuna, plus materijal, dok se na rubnim dijelovima ta brojka penje na 500 kuna.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:36 08.11.2012.

Hm Drug tito je bio dobar bravar, možda je nešto od znanja prenio i na pobjednika ovog natječaja za provaljivatelje. A i ideja upadanja u stanove nije loša. Imam jedan dan braniteljskog staža, prije nego sam se napravio bedast, paast, pa su me pustili iz postrojbe, dakle imam iskaznicu hrvatskog branitelja, a i socijala sam jer mi se baš nije radilo, budući da je u birtiji bilo bolje društvo nego na poslu, pa mogu malo čizmom otvoriti neki stan na Pantovčaku. Nako toga ispričam neku Sutjesku, Neretvu ili Igmanski marš iz domovinskog rata i - evo ti stana u kojem ne plačaš one gluposti koje se zovu grijanje, režije, porezi i ostala sra**.

DO
doktorica
11:59 08.11.2012.

barem se traže bravari,a ono svi otišli u filozofe....

Avatar Idler 3
Idler 3
11:31 08.11.2012.

Bandić bi trebal nać rješenje kakvo je već našel za svoje "biračko tijelo". Kad je svojevremeno iseljen onaj dio zgrada u Paromlinskoj odjednom su se njegvi "birači" tu stvorili niotkud. Bandić im je riješil stambeno pitanje prije neg kaj su zgrade iseljene i djelom zrušene. Pitanje je jesu li i prvi stanari dobili zamjenske stanove il novce i ak jesu kak su sad i njegvi "birači" opet dobili isto? Najglavnije pitanje je kak to branitelji nemreju riješit stambeno pitanje, a Bandićevo "biračko tijelo" more?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije