Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan gospodarenja otpadom

Grad dobio 2200 primjedbi i na kraju rekao da je njihov plan OK

Zašto kompostana na području koje je 2014. proglašeno vodozaštitnim?
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
17.04.2018.
u 13:35

Mišljenje su dale fizičke osobe, ali i udruge te stranke, kao i gradske četvrti, ali i razna ministarstva te gotovo svi gradski uredi

U prosjeku 75 primjedbi dnevno – rezultat je to javne rasprave o novom Planu gospodarenja otpadom, u sklopu koje su Zagrepčani mjesec dana imali priliku da sva svoja nezadovoljstva u vezi s otpadom metropole predstave Gradu. Spavali nisu jer na adresu gradske uprave stiglo je oko 2200 primjedbi, što od fizičkih osoba, što od udruga i stranaka, a najveći se njihov dio odnosi upravo na probleme koje su stanovnici glavnog grada već iznijeli kao rak-rane plana – kompostanu u Brezovici, Centar za gospodarenje u Resniku te onaj za građevinski otpad u Podsusedu. Istaknuli su i kako se plan edukacije o odvojenom prikupljanju otpada nije dovoljno razradio, nije im jasno na koji će se način zbrinuti mulj iz pročistača otpadnih voda, a ni koji je razlog ostavljanja Jakuševca otvorenog do 2029. godine ako se planira gradnja centra u kojem bi se smeće trebalo potpuno zbrinuti.

Sve ćemo obraditi

Odgovori koje je Grad ponudio vrlo ih vjerojatno neće zadovoljiti jer ostaje se gotovo pri svemu što se ponudilo u prijedlogu Plana gospodarenja iako su si za razmatranje svih primjedbi uzeli mjesec dana, pa usvajanje Plana na Skupštinu ide tek idući tjedan, iako je u teoriji već mogao biti na snazi. Budući, međutim, da ga Zagreb nema od 2015., mjesec dana, zaključili su, ne bi trebalo predstavljati veći problem za dokument u kojem se predlaže način zbrinjavanja zagrebačkog otpada do 2022. godine. A način na koji se zbrinuti nikako ne bi trebao, pita li se stanovnike juga grada, jest u Brezovici. Područje na kojem bi se trebala smjestiti kompostana u Obreščici, pisali su u primjedbama, studijom IGH iz 2014. proglašena je vodozaštitnim područjem te im nije jasno kako sad odjednom to više nije, a i uvjereni su da će postrojenje takvog tipa pridonijeti samo jednome, a to je onečišćenje cijelog područja četvrti, pa i grada. Mjere zaštite koje se moraju poduzeti kako bi se sačuvala kvaliteta zraka djelomično su, stoga, i izmijenjene, rekli su u Gradu, pa će posebno “planirati izvođenje kritičnih operacija koje prati stvaranje neugodnih mirisa i čestica”, a sve će ih obraditi prije puštanja u atmosferu. Također, uzet će u obzir, kažu, da se mikrolokacija objekta odredi tako da se u obzir uzme udaljenost od stambenih objekata naselja.

To je nedopustivo

Sve detalje imat će, govore, baš kao i u slučaju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku te odlaganja građevinskog otpada u Kostanjeku, kad se naprave studije izvodljivosti te projektne dokumentacije. Što se upravo Kostanjeka tiče, Zagrepčane je najviše zanimalo kako se odlagalište otpada može smjestiti na lokaciju koja je manje od petsto metara udaljena od prvih kuća.

– Za sanaciju klizišta koristit će se mineralna sirovina, zemlja i prethodno obrađeni neopasni, inertni građevni otpad (beton, cigla, crijep). Iz navedenog vidljivo je da se ne radi o odlagalištu otpada – odgovorili su iz Grada, u kojem su mišljenja tražili i od različitih ministarstava te ureda, ali i od gradskih četvrti. Lokalna je samouprava reagirala, pogotovo ona na čijim se područjima planiraju zahvati, dok posebnih primjedbi s vrha države uglavnom nije bilo iako su određena ministarstva jasno dala do znanja što misle o zagrebačkom planu. Ministarstvo gospodarstva Martine Dalić zaključilo je kako je “već sad razvidno” da Grad neće uspjeti do 2020. izgraditi Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, ali i kako je navod da za punjenje odlagališta na Jakuševcu postoje kapaciteti do 2029. godine “nedopustiv”.

– Otvaranjem centara za gospodarenje otpadom sva odlagališta moraju se zatvoriti i sanirati – pojasnili su iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.•

Komentara 3

Avatar liquidsky
liquidsky
09:32 19.04.2018.

Je, diktatori su poznati po prihvaćanju primjedbi. Zagrebački Neron Od Raštike naročito.

DU
Deleted user
14:16 19.04.2018.

Kostanjek treba sanirati, to je stara priča koja je ovih dana ponovo aktualna jer se pod izlikom sanacije klizišta u Podsused pokušava uvaliti strukom potvrđeno za zdravlje opasno razbijanje građevinskog otpada i to u neposrednoj blizini dječjih vrtića i obiteljskih kuća. Podsused je smješten na spoju Medvednice i korita rijeke Save, predivna oaza zelenila i mira koju Bandić godinama ignorira i zanemaruje jer u njoj nema svoje glasače. Iako struka tvrdi da navažanje i razbijanje građevinskog otpada u neposrednoj blizini kuća nije jedini ali je svakako najopasniji način sanacije klizišta pojedinci još uvijek misle da će im to proći zbog vlastitih financijskih interesa. Neće! Ovoga se puta ljudi bore za zdravlje svojih najmilijih a od takve se borbe ne odustaje nikada. Pravi zagrepčani prepoznat će ovog trojanskog konja i pomoći Podsusedu da ostane zdrav i zelen kako bi - kao i nekada - vikendom došli na prave već zaboravljene građanske izlete.

BR
Brankko
03:49 19.04.2018.

Malo gramatike. Veli naslov: "Grad dobio 2200 primjedbi i na kraju rekao da je njihov plan OK." -- Imamo "njihov", gledamo naprijed ima li u rečenici "oni", "one", "ona". Tu su "one", "primjedbe", dakle taj naslov znači: "Grad dobio 2200 primjedbi i na kraju rekao da je plan tih primjedaba OK". A u članku vidimo da naslov treba biti npr. ovakav: "Grad dobio 2200 primjedbi i na kraju je ipak gradski plan OK". OK?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije