Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartoteka u Španskom

Grad će subvencionirati smještaj umirovljenicima u privatnim domovima kada država napravi inspekciju

kvartoteka
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
07.04.2016.
u 21:56

Na Večernjakovoj tribini na pitanja građana odgovarale su pročelnica ureda za socijalnu skrb Višnja Fortuna te njene pomoćnice Romana Galić i Marinka Bakula-Anđelić

Na slobodno mjesto u domu za umirovljenike trenutno čeka 2400 starijih Zagrepčana koji još uvijek ne mogu računati na subvenciju u privatnim domovima jer Grad nema dokaze da se u njima provode zakonom određeni standardi.

Dok država ne provede inspekcijski nalaz i ne utvrdi koji domove koji zadovoljavaju standarde, lista će se smanjivati gradnjom domova od kojih će onaj na Laščini biti završen u rujnu i primiti 200 umirovljenika. Ove informacije Zagrepčani su saznali od Višnje Fortune, pročelnice za socijalnu zaštitu te njenih pomoćnica Romane Galić i Marinke Bakule-Anđelić na Večernjakovoj tribini koja je večeras održana u naselju Špansko u sklopu Kvartoteke koju organiziraju Večernjak, Soundset Plavi i Grad Zagreb.

- Lista je bila puno veća no napravili smo reviziju zahtjeva i utvrdili da je velik broj građana predao zahtjeve u više domova pa je realna brojka 2400 onih koji čekaju na mjesto – kazala je  Višnja Fortuna. Dodala je da brojni umirovljenici koriste i pravo na pomoć u kući pa tako svakodnevno na kućni prag dobivaju gotove obroke, a u stan im dolaze i medicinske sestre i kućne pomoćnice.

- To pravo ostvaruju umirovljenici koji imaju primanja do 2400 kuna, a trenutno je takvih osoba oko 2600. Tu pomoć mogu zatražiti i ostali umirovljenici no oni uslugu plaćaju - ispričala je Fortuna. Dodala je da brojni umirovljenici koriste i usluge 11 gradskih domova te u njih dolaze na dnevni boravak, kao što djeca idu u vrtić, te oko 4, 5 popodne odlaze kućama na spavanje. Kazala je i da je cijena doma od 2000 do 3500 kuna i da se mijenjala tek dva puta u posljednjih 10 godina iako su svi troškovi rasli. 

Njena pomoćnica Romana Galić dodala je da je država  nekada iz sredstava za decentralizirane funkcije davala 54 milijuna kuna za funkcioniranje domova no sada je ta pomoć pala na 13 milijuna kuna. 

Da Grad ne daje subvenciju, cijena bi trebala biti znatno veća, kao u privatnim domovima ili bi mogli staviti ključ u bravu – istaknula je Galić. Na tribini je rečeno da Grad provodi najbolju socijalnu politiku u Europi pa se tako besplatno javnim prijevozom vozi oko 90 tisuća umirovljenika s primanjima manjima od 3200 kuna, a velika se pažnja posvećuje i invalidima.

- U ožujku smo prihvatili novu strategiju za izjednačavanje osoba s invaliditetom, a naglasak je stavljen na smještajne kapacitete i zapošljavanje. Moramo reći da je Grad od 2002. osigurao 500 stanova za život osoba s težom invalidnošću i njihove obitelji – kazala je Marinka Bakula-Anđelić.

U subotu se tako održava koncert na kojem nastupaju bend Vindon Havin te gosti iznenađenja, a program traje do 22 sata. Okrijepiti se može uz pivo i vrlo bogatu gastronomsku ponudu na štandovima Kvartoteke.Sljedećeg tjedna program Kvartoteke seli u Dubravu.

Komentara 2

DU
Deleted user
12:15 08.04.2016.

Svakako treba graditi gradske domove jer subvencionirati privatnike a nemati pravo nadzora (inspekcije) nego to ima država - po meni nije u redu. Dom u vlasništvu grada ima nadzor od strane Grada kao vlasnika i državne inspekcije. U ovim teškimim vremenima, kada je i stanovništvo sve starije, treba razmišljati i o budućim potrebama, kako stari ne bi bili na teret djeci...Napokon, plaćali su poreze i prireze, doprinose, dopunsko, davali koliko su mogli dok su mogli.....

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:44 07.04.2016.

Hm, sve je to lijepo, ali postoji i druga strana medalje i stvarnosti. Moja majći, nije se snašla u životu, pa nema nikakvih primanja jer nikad nije radila, a plaćam za nju dopunsko zdravstveno osiguranje jer nije penzioner. O staračkom domu može samo sanjati, a ima njegu 1, jednom tjedno, što uključuje osobnu higijenu i mjerenje tlaka. Dakle, ona je iako rođena zagrepčanka, kategorija koja u Zagrebu ne postoji. Bravo zakone. Ne mislim žicati, ali skrečem pažnju, jer ima puno ljudi koji su nedavno došli u Zagreb, a uzimaju nešto što je ovdje stvoreno, a neki koji su tu rođeni, nisu ni na marginama životne stvarnosti, dakle ne postoje, jer su preponosni da bi prosjačili, iako nisu u stanju brinuti o sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije