Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Yes Feel Good Festival

Favoriti su Mezetluk, bruschette s konopljom i štrukli na grillu

Zagreb: Otvorenje YES Feel Good festivala na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/15
22.09.2020.
u 12:00

Festival se može posjetiti do nedjelje

Cijeloga su ljeta Zagrepčani na Strossmayerovu trgu mogli uživati gotovo kao na moru, a dvije manifestacije koje su se ondje već fino udomaćile, Fuliranje i BurgerFest, sada su dobile i prinovu u obitelji. Yes Feel Good Festival najmlađi je brat, a njegovo prvo izdanje traje do nedjelje. Uključuje dobru zabavu uz 11 kućica u kojima su uhodani festivalski ugostitelji gladnoj i žednoj publici priredili brojna iznenađenja.

Gastrobraća sa smokerom

Tema gastroponude je jesen, a Fran Ćurković, autor popularnog adventskog sarma-sendviča, u nju se uklopio s dva posebna rižota koja poslužuje i u svom restoranu Market.

– Naš je potpis hrvatska tradicionalna kuhinja s plot twistom. Ove su godine tako na jelovniku rižota u street food varijanti – kaže Ćurković. Rižoto s umakom od graška s kozjim sirom, reduciranim aceto balsamicom i špekom svidjet će se onima koji su u potrazi za laganim i pomalo egzotičnim zalogajem, dok će mesoljupce zadovoljiti verzija sa sporo pečenim junećim obrazima, pireom od jabuke i ukiseljenim rotkvicama. Ivan Badžek u Street’su nudi pak jesenski Yes cheeseburger od stopostotne junetine u umaku od pečenih paprika s iceberg salatom, rajčicom i prženim lukom, no kod njega se uživati može i u Chrisspy chicken chabitu te sendviču od ćevapa s kajmakom.

16.09.2020., Strossmayerov trg, Zagreb - Otvorenje YES Feel Good festivala, ponuda hrane i pica.Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

– Vremena su takva kakva jesu pa se trudimo osigurati nastavak života i zabavu koja nam svima kronično nedostaje – ističe Badžek, koji je ove godine kuhao na sva tri festivala u organizaciji agencije Kokoš ili jaje. Resident je na Strossmayerovu trgu i Marin Nekić, koji iz svog food trucka poslužuje sendviče od pulled porka za kojima vlada velik interes pa vrlo često budu rasprodani daleko prije kraja radnog vremena.

– Jesenski mi je favorit svakako Mezetluk BBQ, pulled pork sendvič s rog-paprikom i patlidžanom koje smokeamo nekoliko sati, potom dodajemo grčki jogurt, naš vlastiti umak te orijentalne začine prilagođene za zagrebačka nepca – govori Nekić. I pritom zadovoljno pokazuje smoker koji je s bratom Josipom ručno izradio od spremnika za plin. A sendviči koje slaže odlično idu uz novi koktel iz radionice slavne gastrobraće, Bulleit & Peach Collins, s bazom bijele breskve, burbonom, bitter lemonom...

16.09.2020., Strossmayerov trg, Zagreb - Otvorenje YES Feel Good festivala, ponuda hrane i pica.Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

– Atmosfera je super, glazba izvrsna i nema gužve pa smo stalno ovdje – kažu Snježana i Zrinka, prijateljice koje rade u blizini. Ante je pak s obitelji došao probati Badžekov ćevap u sendviču, koji mu se čini kao zanimljiva inovacija.

– I mi smo stalno ovdje i nema što nisam jeo. A jest ćemo i još – smije se Ante. Nikola Božić, gastroguru iz Đurine hiže, zadržao je na Yes Feel Goodu burger E Buraz koji je na nedavnom festivalu osvojio drugo mjesto, a nudi i fine steakove, bučnicu te štrudl-štrukle.

– Većina ljudi ne zna razliku. Štrukle se, naime, kuhaju, a štrudla se peče. A naša se štrudlštrukla najprije skuha pa onda završava na Kamado grillu – objašnjava Božić. Glazba i kukuruz na vatrici Adute iz tradicionalne hrvatske kuhinje ima i Cheese bar Renea Bakalovića. Svakoga dana chef Dado Tašner ondje priprema vrhunske delicije, poput istarskoga žgvaceta od boškarina s domaćim fužima, a u planu su mu brojna iznenađenja od sezonskih namirnica lokalnog podrijetla. Đir po Yes Feel Good gastroponudi, pak, idealno je završiti koktelom hempito Urban Farm Solutionsa, tvrtke specijalizirane za indoor uzgoj ljekovitog bilja.

16.09.2020., Strossmayerov trg, Zagreb - Otvorenje YES Feel Good festivala, ponuda hrane i pica.Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

– Spojili smo industrijsku konoplju s bosiljkom, sirupom od bazge, rumom i mentom te dobili ukusan napitak koji je sličan mojitu pa smo ga nazvali u šali hempito – smije se Ivana iz kućice u kojoj se nude i bruschette s namazom od konoplje i zelenim miksom. Posjetitelji na festivalu mogu i sami peći kukuruz na vatri, a za atmosferu se brinu DJ-i, među kojima i Ozren Kanceljak te ekipa iz Hrvatske funk delegacije.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
samoborka
13:39 22.09.2020.

Djeluje zanimljivo. Samo naprijed! Skinite s imidža hrvatske kuhinje etikete bureka i ćevapa (ako želite i želimo biti išta iznad balkanske prćije)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije