Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Evo kako su se blagdani slavili u starome Zagrebu

Izložba na Gornjem gradu do Badnjaka prikazuje ambijent starih gradskih salona, zbirke jaslica i čestitaka...
14. prosinca 2015. u 09:00 1 komentara 1677 prikaza
klovićevi
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Kako su nekad izgledale božićne čestitke i kakva je bila atmosfera u starozagrebačkim salonima u vrijeme blagdana samo su neke od zanimljivosti koje se mogu saznati na izložbi "Božić starog Zagreba".

S ciljem oživljavanja Gornjeg grada u vrijeme Adventa, otvorena je ovog vikenda, a održava se sve do Badnjaka u Klovićevim dvorima. Cijelo prizemlje galerije uređeno je u blagadanskom duhu, a u sklopu izložbe je prikazana i zbirka jaslica Etnografskog muzeja, koja se zajedno sa starim čestitkama može besplatno pogledati svakog dana od 11 do 22 sata. Za razgledavanje soba i salona koje su u tradicionalnom stilu uredili zagrebački antivarijati i galerije potrebno je izdvojiti 10 kuna.

Za trajanja izložbe će se organizirati gledanje filmova te radionice i predavanja, a detaljan se raspored može pronaći na službenoj stranici Galerije.

NATEGNUTA TEZA
Englezi nisu bez razloga ostali u čudu kad su čuli da je Hrvatska bolja od njih
Osiguranje imovine
OSIGURANJE IMOVINE
Razgovor s vlasnikom oštećenog stana: Osiguranje imovine nije bačen novac
  • Šokac1:

    "Blagdani" ? Valjda kako se u starom Zagrebu slavio Božić, rođenje Kristovo. Koje se, uostalom, slavi i danas, i to od 1990. javno. Samo, na žalost, u tom javnom slavlju Hrvati sve manje prepoznaju što se to zapravo slavi, jer ... prikaži još! to uglavnom nigdje više izrijekom ne piše. Blagdan je, npr. za neke opskurne skupine, i zimski solsticij, za neke ostatke nepopravljivih, pak, Dan Armije. Sramota ! Čega se sada, u svojoj državi, Hrvati boje ?