Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolje u Hrvatskoj!

Draže su nam čizme od štikli

04.10.2016.
u 10:51

Državne prvakinje u vatrogastvu članice su DVD-a Kašina, posljednja su tri mjeseca trenirale svaki dan i uspjele prvi put u povijesti zlato donijeti u Zagreb.

Prvi put u povijesti Zagreb je osvojio državno prvenstvo u vatrogastvu za seniore, a na tronu se našlo – deset dama u uniformama. Ženska sekcija DVD-a Kašina bila je najbolja na natjecanju koje je održano prošlog vikenda u Puli, a osim što su pokazale kako bez problema barataju vatrogasnom opremom, gase požare i interveniraju u hitnim situacijama, dokazale su kako i žene mogu biti uspješne u zanimanju u kojem su ipak muškarci u većini.

Idu na olimpijadu

– Godinu dana smo se intenzivno pripremale, a zadnja smo tri mjeseca vježbale svaki dan. Ništa nam nije problem i bez greške smo u 39 sekundi složile vatrogasne cijevi, spojile usisni vod i pokrenule dva mlaza – prepričava 25-godišnja Petra Bertović. Nije ni čudo da vatrogasnu opremu ima u malom prstu kad trenira od šeste godine. Štoviše, šmrk je u ruci držala prije nego što je išla u školu, a iako joj često kažu kako ima neobičan hobi, ona ne može zamisliti da radi išta drugo. A nije jedina jer je u Kašini, mjestu iznad Sesveta, vatrogastvo veoma popularno pa gotovo cijelo naselje sudjeluje u radu društva.

– Živimo u malom mjestu i DVD nam je centar okupljanja, pokušavamo i što više mladih potaknuti da zavole vatrogastvo – kaže 27-godišnja Marija Kenfelja koja je također djetinjstvo provela u DVD-u. I otac i brat su joj, naime, vatrogasci te nije dvojila treba li poći njihovim stopama. Upravo joj je zato drago da je prije osam godina u Kašini osnovana ženska vatrogasna sekcija.

S obzirom na to da ovaj DVD ima 90 godinu dugu tradiciju, djevojke su na starim crno-bijelom fotografijama vidjele kako je davno postojalo žensko udruženje te su ga odlučile oživiti. U to je vrijeme jedna grupa djevojaka izlazila iz sekcije mladeži od 12 do 16 godina te je osnovana njihova vlastita grupa. Danas u njoj trenira 15-ak djevojaka, od kojih je njih 10 sudjelovalo na državnom natjecanju. Pehar im je bio cilj od samog osnutka, a u srpnju iduće godine nastupit će i na međunarodnoj olimpijadi u austrijskom Villachu.

Nama fitness ne treba

– Osvajanje državnog prvenstva san je svakog natjecatelja i jako nam je drago što su naše djevojke uspjele – ističe Danijel Kenfelja, trener ženske sekcije, te dodaje kako je na cijelom prvenstvu sudjelovalo 3000 vatrogasaca i vatrogaskinja. Vježbe koje su djevojke morale izvesti tehnički su jako zahtjevne i treba puno kondicije. Osim u slaganju vatrogasne opreme, bile su najbolje i u štafeti na 400 metara s preprekama u kojoj se među trkačicama izmjenjuje mlaznica.

– Oprema nam nije toliko teška, ali treba imati puno snage i biti izdržljiv, to je pravi sport, nama fitness ne treba – kroz smijeh zaključuju djevojke. Iako su po medalje, napominju, išle u štiklama, draže su im vatrogasne čizme i radno odijelo u kojima su ih osvojile.

Osim što osvajaju natjecanja, djevojke s DVD-om redovito idu i na terene s obzirom na to da ih pola ima položen i vatrogasni ispit.

– Čim sam navršila 18 godina, položila sam ispit, a završila sam i tečaj spašavanja iz ruševina koji je jako težak – kaže Marija Kenfelja te dodaje kako je svaki izlazak na požar težak iako DVD-i na teren dolaze kao ispomoć Javnoj vatrogasnoj postrojbi.•

Ključne riječi

Komentara 2

DA
danho
09:22 05.10.2016.

Kakav seksistički naslov, ovi mediji su najseksističkiji u HR vise i od samih Hrvata a onda ti u tim isim medijima pricaju o tome kao problemu, a sami su takvi. fuj

AU
autoritet
23:58 04.10.2016.

Ova slika gore kao kakav izbor ljepote...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije