Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Do škole osigurati sigurne pravce i pješački školski autobus

Gradski zastupnik HSLS-a Alen Ostojić upozorio je da se nešto mora poduzeti kako bi se smanjila crna statistika s gradskih ulica
20. travnja 2016. u 16:32 2 komentara 276 prikaza
Alen Ostojić
Foto: HSLS

Zagrebački HSLS reagirao je na učestale prometne nesreće diljem grada. Nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda smanjenja broja smrtno stradalih sudionika u prometu, od početka ove godine ta se statistika znatno pogoršala. Gradski zastupnik HSLS-a  Alen Ostojić upozorio je da se nešto mora poduzeti.

– Zagrebački HSLS, kao i u slučajevima tragičnih prometnih nesreća u 2012. i 2014. godini, ističe da je svaka žrtva u prometnim nesrećama uludo ugašen život. Smanjenje broja žrtava u prometu na ulicama mora biti u fokusu izabranih političara i nadležnih službi - kazao je Ostojić te predložio gradonačelniku da prihvati niz inovativnih i učinkovitih aktivnosti i iskoraka kojima bi se povećala sigurnost prometa:

1. Donošenje odluke da je Grad Zagreb – Grad prijatelj pješaka

2. Potpisivanje Dječje deklaracije UN-a za sigurnost na cestama (SaveKidsLives)

3. Reaktiviranje Savjeta za sigurnost prometa na cestama u Gradu Zagrebu, koji je osnovan 2002. godine, i u njega imenovati najbolje od najboljih prometnih stručnjaka

4. Prihvaćanje skandinavske Vizije 0 – Nula smrtno stradalih i ozlijeđenih u prometu

5. Ustrojavanje registra prometnih nesreća u Gradu Zagrebu

6. Izrada strategije prometne sigurnosti Grada Zagreba 2016. – 2020.

7. Ustrojavanje registra svih opasnih tramvajskih i autobusnih stajališta u Gradu Zagrebu

8. Na mreži prometnica kojima se djeca svakodnevno kreću na putu do škole, treba pokrenuti projekt Sigurnih pravaca kretanja djece do škola. Sigurni pravci kretanja u svijetu se razvijaju kao međunarodni pokret koji teži kreiranju sigurnih i održivih načina kretanja za djecu. Zagreb nema ni jedan siguran pravac kretanja djece do škola.

9. Pokretanje pilot-projekta ZAGREBAČKOG PEDIBUSA. Pješački školski autobus ima za cilj da kod djece koja idu u niže razrede osnovne škole promiče ekološki prihvatljiva ponašanja, zdrav način života i jača samopoštovanje učenika. Zapravo je riječ o poticanju šetnje na putu od kuće do škole, a sve uz pratnju volontera, nekog od roditelja i/ili djedova i baka, uz osiguranu stručnu pomoć grada.

10. Kreiranje i postavljanje na web-stranici grada projekt ZONA 500 – digitalne karte prometne sigurnosti oko svih osnovnih škola u Zagrebu. Jednim klikom na internetu roditelji će moći vidjeti postojeću prometnu infrastrukturu oko škola. Također će moći dati prijedloge mjera za poboljšanje postojeće infrastrukture. U zoni 500 metara od školskih vrata roditelji bi mogli vidjeti i sve prometne prekršaje koji su se dogodili.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • JackBack:

    Dođite ujutro od 7:30 do 8:15 kod O.Š grof Janko Drašković djeca nemogu ni ulicu preć od "pametnih" roditelja koji svoje klince moraju upeljat u razred s automobilom.

  • than:

    Hrpa gluposti...Nazalost..Pogotovo 9. ta tocka...