Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Čuo se prasak, buktinja se brzo širila... I bio je to početak propasti Paromlina

Veliki je požar u noći prije 33 godine zahvatio kompleks koji i dalje čeka bolje dane
09. ožujka 2021. u 08:46 10 komentara 10076 prikaza
Pogledajte galeriju 1/13

U svojoj je stogodišnjoj povijesti gorio tri puta. No nijedan požar nije toliko uništio Paromlin kao onaj 1988., koji je izbio u noći točno na Dan žena. Tada je znatno oštećena mlinska zgrada i zgrada transmisije, posebno krovište, međukatne konstrukcije i postrojenja.

29.06.2014., Paromlin, Zagreb - Kompleks Paromlin koji godinama propada je u procesu rusenja. Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL Paromlin Srušen i dimnjak iz 1916.godine

U pitanje je dovedena sigurnost građevine, a potvrdila je to i studija koju je u travnju iste godine izradio Građevinski institut. “Nagorjeli zidovi ugrožavaju okolinu i trebaju se srušiti”, bio je zaključak stručnjaka.

Od hotela do knjižnice

“Potmuli prasak”, kako su opisali požar u tadašnjem dnevnom tisku, probudio je stanovnike, a vatra na četvrtom katu zgrade ubrzo je zahvatila hrastovu konstrukciju, pa “iako su vatrogasne brigade brzo stigle, a i sami radnici pokušali lokalizirati požar, vatrenu stihiju više ništa nije moglo zaustaviti”. Požara se još sjeća Franjo Šoltić, bivši direktor Klare Zagreb d.d., tvrtke koja je proizvodila brašno u tvornici Paromlin sve do požara 1988.

paromlin  (1) nije im se javio Od 1998. žele ulagati u Paromlin, no Zagreb ne želi strani kapital

Osmog ožujka te godine, složit će se mnogi, započeo je proces propadanja Paromlina koji dosad nije zaustavljen. Želeći upozoriti na činjenicu da kompleks i 33 godine poslije nije priveden svrsi, Šoltić je Večernjem listu ustupio fotografije vezane uz događaj, ali i one starije na kojima se vidi kako je Paromlin nekad izgledao. Ideje i interes za uređenjem kompleksa postoje, kaže, još od vremena dok je on ondje radio. Nekoliko godina prije nego što je Paromlin preuzeo Grad Zagreb, Šoltiću su se javili kanadski investitori s namjerom da ulažu u kompleks. Trebao je ondje biti hotel, no nije došlo do dogovora između Grada i investitora, a to je bio samo još jedan u nizu planova za kompleks.

paromlin,milan bandic,portal (1) spašavanje baštine Dva milijuna kuna za oronuli Paromlin kako se ne bi urušio

Govorilo se da će se ondje smjestiti, prije nego što su ga izgradili u Novom Zagrebu, Muzej suvremene umjetnosti, višenamjenski kulturni centar, kongresni centar, a zadnje i glavna zgrada Knjižnica grada Zagreba.

Hoće li “na bubanj”?

Iako prostor Paromlina u Gradu smatraju jednim od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture (barem tako navode u dokumentu koji je izradio Ured za strategijsko planiranje u kojem su objedinili povijesni pregled, prostorno-plansku dokumentaciju, provedene natječaje te projektne ideje, kao i okvirne smjernice razvoja), taj bi se kompleks prema planu proračuna za ovu godinu trebao naći na bubnju, zajedno s tvornicama Gredelj i Zagrepčanka. U tu sudbinu, doduše, sumnjaju čak i u Gradu i pitanje je hoće li uopće do toga doći, posebice stoga što postoji mogućnost da upravljanje gradom preuzme neka druga garnitura.

paromlin KRAJ? Ruši se južni zid Paromlina, za deset dana odluka ruši li se cijela građevina

Paromlin se dodatno uništio 2013., kad se u veljači urušio južni zid mlinskog bloka. Daljnje urušavanje glavne zgrade dogodilo se pred jakim naletima vjetra 11. studenog iste godine, kada su se urušili gotovo cijeli sjeverni i dobar dio zapadnog zida. Godinu dana poslije, prema odobrenju gradske vlasti, srušen je i 45-metarski dimnjak. Kompleks je današnji izgled poprimio od 1906. do 1908., iako je prvobitna zgrada parnog i umjetnog mlina sagrađena 1863.

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • General_U:

    Možda je neki drug Pripuz i tada imao prste u požaru neki kanađani su htjeli lovu uložit. A pitalo se nešto i drugove. ...

  • Payback:

    Cudi me da ga potres nije dokrajcio...

  • trade_mark:

    isto tako budu propale sve zgrade koje su nastradale u potresu. sve kaj se potrgalo, kaj je opalo se nikad ne bude vratilo jer nikoga nije briga i nema se love.