Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paromlin

Srušen i dimnjak iz 1916.godine

29.06.2014., Paromlin, Zagreb - Kompleks Paromlin koji godinama propada je u procesu rusenja. Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
30.06.2014.
u 10:00

Gradonačelnik Bandić obećao je da će čekati rješenje Ministarstva kulture no 45-metarski dimnjak je već srušen

U petak popodne srušen je 45-metarski dimnjak nekadašnjeg Paromlina, koji je izgrađen davne 1916. godine po bečkim nacrtima. Njegovo rušenje odobrila je gradska vlast, iako su još u srijedu obećavali da se ništa neće dirati bez odobrenja Ministarstva kulture koje bi odluku trebalo donijeti kroz desetak dana.

– Ništa tamo nećemo raditi dok ne dobijemo pozitivno mišljenje ministarstva – ne da rušimo Paromlin, nego da uklonimo dijelove opasne po život ljudi.

Nikad u životu nisam rušio, volio bih graditi - kazao je Bandić u srijedu, dva dana prije nego je potiho srušen dimnjak koji je uz skladište brašna, silose i mlin zaštićen kao kulturno dobro.

Zanimljivo je da je upravo dimnjak Paromlina bio i glavni vizualni identitet zaštićenog kompleksa i da je sve do 1930. godine i početka gradnje visokih zgrada bio uz katedralu jedini visoki objekt u cijelom Zagrebu.

>>Evo što žele građani na prostoru ruševnoga Paromlina

Komentara 29

Avatar dvorska.ludolina
dvorska.ludolina
11:53 30.06.2014.

joj, kak bu nam banditić tu lijepo parkiralište napravil...ili bu se s pajdašom horvatinčićem dogovoril za neki zgodan shoping centar..a provizijica kapa u džep.

DU
Deleted user
15:47 30.06.2014.

Svatko tko je putovao po svjetskim metropolama imao je prilike vidjeti kako se i zašto čuva industrijska urbana baština. Očekivati od čobana da će u zagrebačkom Paromlinu vidjeti nešto više od cigli i prašine jednako je iluzorno kao i od posjetitelja cajkaških klubova očekivati da razumije i zavole operu. Bandiću su u fokusu bile njegove šarene fontane jer to je vrhunac ljepote koji on može doživjeti i razumjeti.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:44 30.06.2014.

Šire se opet parkirališta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije