Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat oko antena

Čitav Zagreb preplavljen je golemim antenama koje zrače

vrbani prosvjed (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
04.10.2013.
u 08:42

Polemika se vodi oko toga je li razina opasna za zdravlje ili nije. Istraživanja pokazuju da nema opasnosti

Stanovnici Vrbana III, koji su se zbog postavljenih baznih stanica na krovu trgovačkog centra Point digli na noge, posljednjih su dana potaknuli lavinu reakcija drugih građana koji su u sličnoj situaciji. Čitav grad preplavljen je golemim antenama koje zrače, što je, kako tvrde upućeni, opasno za zdravlje, no susjedi i stanovnici već su ih počeli gledati kao normalno okruženje u kojem žive. Iako još nisu postigli da ih skinu s krova kvartovskog šoping-centra, prosvjedi su osvijestili građane da podignu glavu – gore.

Ne znaju im ni broj

Bazne stanice smještene na neboderu u Ulici Viktora Kovačića u Sopotu već su godinama predmet polemike zbog blizine dva vrtića i škole, a čak ni stanovnici na broju 5 ne znaju koliko ih je smješteno na vrhu.

– Gore je čitava šuma. Da je teret velik, vidim po pukotinama koje su se pojavile na stropu koji i prokišnjava za svakog nevremena – kaže Dragan Stanković koji živi na posljednjem, 16. katu. Već je nekoliko puta u posljednjih 12 godina, koliko su stanice gore, kako sam kaže, upućivao na brojnost stanica, no predstavnik stanara uvijek mu kaže neka pošalje pismeni prigovor. Posljedica zbog elektromagnetskih zračenja, na čiju opasnost za zdravlje uporno upozorava predstavnik prosvjeda na Vrbanima III doktor Srećko Marušić, zasad nema.

– No zadnjih deset stanara koji su umrli bolovalo je od raka – kazao je Stanković.

Borba na drugi način

Prosvjedovali su u lipnju i stanovnici Rudeša, čiji je susjed na svoju kuću postavio veliku antenu. Potpisivali su peticiju, prosvjedovali pred dvorištem, a onda su se odlučili boriti na drugačiji način.

– Prigovarati mobilnim operatorima da skinu stanice gotovo da je besmisleno pa smo išli kopati malo dublje i otkrili da kuća nema građevinsku dozvolu – rekao je prvi susjed Josip Barušić i dodao da su na temelju potvrde gradskog ureda nelegalnu građevinu prijavili inspekciji Ministarstva graditeljstva s obrazloženjem da je antena protuzakonito postavljena.

>>Prosvjed protiv antena: \'Bit ćemo mirni, ali bučni\'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije