Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oldtimer bus

Brzi Vinko s peći i kutnom garniturom na ulicama Zagreba

brzi vinko  (1)
Foto: Noć muzeja
1/3
21.01.2013.
u 11:16

Na9. Noć Muzeja predstavit će se i Muzej automobila Ferdinand Budicki te će na 1500 kvadrata prostora biti izloženo 50 oldtimera

Stari autobus od milja zvan ‘Brzi Vinko’, marke TAM 3000 i proizveden 1968., pojavit će se na ulicama Zagreba 25. siječnja u podne! Brzi Vinko će građane Zagreba toga petka kupiti po gradskim ulicama i voziti u Muzej automobila Ferdinand Budicki - na 9. Noć Muzeja, gdje će kao prvi izlazak novog Muzeja u javnost na 1500 kvadrata prostora biti izloženo 50 starodobnih automobila i motora.

 Sama vožnja je oldtimerski doživljaj, jer je Brzi Vinko uređen prvenstveno za zabavu i obilazak vinskih cesta i promociju eko-turizma u požeškom kraju.

Radi ugođaja u unutrašnjosti montirana je peć na drva, tako da dim privlači pažnju gdje god se pojavi – a na parkiralištu Muzeja automobila dobit će uporabnu funkciju kroz kuhanje vina za posjetitelje.

U zadnjem kraju autobusa nalazi se pak kutna garnitura na izvlačenje, tako da se Vinko, ako zbog previše vina bude potrebno, vrlo brzo može pretvoriti u spavaonicu.

Inače, svoje ime dobio je po svojoj zavidnoj maksimalnoj brzini od 80 km/sat – i naravno, vinu.

 U svojoj bogatoj autobiografiji pamti se da je Vinko odslužio ratni staž u 123. požeskoj brigadi moto satnija. Vojsci ga je zajedno sa 20 motora poklonio gosp. Vilko Sever. Nakon toga autobus završava u moto klubu Sokol iz Požege gdje je služio za prijevoz motora, da bi na kraju odbačen završio u jednom voćnjaku gdje je polako propadao - dok ga nisu zapazili članovi Udruge za očuvanje starih automobila i motocikala „Pleternica“ - i udahnuli mu novi život.

Komentara 2

DE
demokršćanin
08:54 22.01.2013.

PEĆ! Prisjetio sam se i peći koja se nalazila u SAMOBORČEKU koji je nekada vozio između Zagreba i Samobora.Bila je postavljena u sredini vagona a uz nju je bila kanta sa vuglenom,a putnici su sami kurili peć. Stare uspomene!

Avatar dr. Evil
dr. Evil
12:20 21.01.2013.

baš je gadan, ali podsetio me na "Tko to tamo peva" ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije