Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradski megaprojekt

Bandić planira podići 30 zgrada za stradale u potresu: Otkrivena lokacija i rok izgradnje

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
28.01.2021.
u 15:38

Gradit će na gradskom zemljištu od 50.000 kvadrata u Svetoj Klari, gdje je prvotno trebalo biti romsko naselje

Zbog pobune stanovnika odustali su od toga da ondje sagrade romsko naselje. No sad će na istom mjestu, uz Sisačku cestu, preko puta reciklažnog dvorišta Sveta Klara, na 50.855 kvadrata izgraditi tipsko naselje za one čiji su domovi stradali u prošlogodišnjim potresima. Najnovija je to ideja gradonačelnika Milana Bandića za gradsko zemljište na kojemu je nekad stajala betonara, s kojom izlazi pred vijećnike u Skupštini na sjednicu idući tjedan.

Nek ne zaborave na vrtić

Plan je da ondje bude sagrađeno trideset zgrada, a posao će Bandić dati Zagrebačkoj stanogradnji, gradskoj tvrtki u vlasništvu Holdinga, koja je gradila i obližnje naselje Podbrežje.

08.11.2016. , Zagreb - Gradjani potpisivali peticiju protiv gradnje romskog naselja u Svetoj Klari. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

A i ondje bi trebala niknuti još jedna zgrada, deveterokatnica radno nazvana A11, također namijenjena onima koji su u potresu ostali bez kuće ili stana, a trenutačno se projektira. No naselje u Klari, zaključili su u Gradu, brže će se podignuti jer su procedure i način gradnje jednostavniji pa bi prvih 100-tinjak stanova moglo biti spremno za useljenje, dodaju, već u veljači iduće godine. Smjestit će u njih temeljem javnog poziva one koji su trenutačno u gradskim stanovima ili u hostelu Arena u Remetinečkom gaju, i to do završetka obnove njihovih domova, odnosno do gradnje zamjenske obiteljske kuće. Pravo na korištenje stana imat će oni kojima je dom dobio crvenu oznaku, odnosno neuporabljiv je, te ima oštećenje najmanje 60 posto, a gledat će se i da ukupan prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva ostvaren u prethodnoj godini ne prelazi 1663 kune, kao i to da nemaju drugi useljiv stan ili obiteljsku kuću na području Zagreba, a u vrijeme potresa vlasnik i članovi kućanstva stanovali su u stanu ili obiteljskoj kući i ondje imali prijavljeno prebivalište.

Bandić će osnovati i povjerenstvo za davanje stanova na korištenje, koje će se sastojati od predstavnika gradskih ureda za upravljanje imovinom te onog koji se brine o imovinsko-pravnim poslovima, a bit će u njemu i zaposlenici ureda za izgradnju, socijalnu zaštitu, gospodarstvo i mjesnu samoupravu, ali i zavoda za prostorno uređenje. Oni će određivati listu prvenstva koja će se sastavljati prema statusu i pripadajućim bodovima, pa će tako najveći broj dobivati umirovljenici samci ili oni koji imaju 80 posto invaliditeta, a bodovat će se i ako je onaj tko traži smještaj samohrani roditelj, korisnik prava socijalne skrbi, nezaposlen ili hrvatski branitelj.

Najnovija Bandićeva ideja ne čudi vijećnika Mjesnog odbora Sveta Klara Ivana Iličića, s obzirom na to da je riječ, ističe, o ogromnoj parceli na dobroj poziciji koja je “jedan kroz jedan” u gradskom vlasništvu, a mješovite je namjene pa se moglo, kaže, pretpostaviti da Grad to čuva za “nešto veliko”.

– Mi smo u Mjesnom odboru donijeli odluku da se ondje sagradi dječji vrtić koji se čeka već godinama, ali i polivalentno igralište i ambulanta. Za vrtić je izrađen i idejni projekt, to je koštalo 262 tisuće kuna – kaže Iličić i dodaje da nema ništa protiv socijalne gradnje, ali trebalo bi prvo osigurati društvene sadržaje u Svetoj Klari, budući da oni naselju s 20.000 stanovnika itekako nedostaju. Predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Boris Kihak, pak, pozdravlja gradonačelnikov prijedlog, no najvažnije je, dodaje, da se prilikom gradnje ne zaboravi na vrtić.

– Ova novost još nije općepoznata među stanovnicima Svete Klare, no oni koji su je čuli, primjećujem, nemaju ništa protiv. To je ogromna površina koja je na nekim mjestima zatrpana smećem, a ovako će se to smetlište urbanizirati – kaže Kihak.

SDP: A kad završi obnova?

No vrtić, uvjerava predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad Jadranko Baturić, i dalje “ide”, baš na toj parceli, odmah iza II. odvojka Sisačke ceste.

– Mjesta ima dovoljno i za naselje i za vrtić, za koji izvođač upravo prikuplja dozvole, a u ožujku bi trebala početi gradnja. Potvrđeno je u četvrti i polivalentno igralište; kad Grad počne s podizanjem naselja, istodobno ćemo ići s igralištem. A što se tiče ambulante, to je odluka države – kaže Baturić, dodajući da će vrtić sagraditi za 250 djece.

U Gradu ističu da je u tijeku ishođenje potvrde na geodetski elaborat formiranja nove katastarske čestice, potom ide izrada glavnog projekta i ishođenje dozvole za gradnju, što je preduvjet za raspisivanje natječaja za izvođača. Gradnja naselja za stradale u potresu uzbunila je, pak, gradski SDP, koji to smatra bacanjem proračunskog novca, odnosno pita što će biti sa stanovima nakon što završi obnova. U Gradu odgovaraju da će se njima upravljati sukladno Odluci o najmu javno najamnih stanova.

Ključne riječi

Komentara 44

DA
darkokrei
18:37 28.01.2021.

Hercegovacki lopovluk nema granica

Avatar AlPoS
AlPoS
16:41 28.01.2021.

Klan bi opet delao sa velikim novcima. Sva sreća poslije svibnja ih neće biti

SA
sargu123
16:24 28.01.2021.

Neka bar jedna od tih zgrada bude zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije