Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrivamo

Tajni plan za romsko naselje

08.11.2016. , Zagreb -  Gradjani potpisivali peticiju protiv gradnje romskog naselja u Svetoj Klari. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
09.11.2016.
u 12:00

Podružnica HČSP-a digla je na noge cijelo naselje koje potpisuje peticiju protiv naseljavanja Roma iz drugih dijelova grada

Tridesetak kuća, zelene okućnice, parkovi i igrališta, a sve to omeđeno visokim drvećem koje će kvart štititi od buke automobila s glavne ceste – tako će, prema projektu, izgledati romsko naselje, čija se gradnja planira u Svetoj Klari. Zemljište, na kojem je nekoć bila betonara, iskolčeno je i izmjereno, a kad će gradnja točno početi, iz Grada nisu željeli reći ni tamošnjim stanovnicima, a ni odgovorom na naš upit.

U Klari 16 tisuća ljudi

– Već mjesecima od Ureda za prostorno uređenje pokušavamo dobiti detalje. Iskreno, projekt sam dobio anonimno, ubačen mi je u poštanski sandučić – objasnio je Ivan Iličić, predsjednik HČSP-a Sveta Klara, čija stranka u naselju trenutačno prikuplja potpise protiv gradnje romskog naselja. Peticiju je zasad potpisalo nešto više od petsto Svetoklarana, a osim na štandovima ispred kafića i trgovina, svoje “protiv” naselja u naselju u Klari daju i u svojim kućama.

– Idemo i od vrata do vrata jer mnogi ne znaju gdje se peticija može potpisati – rekao je Iličić koji ističe da protiv Roma njegova stranka, kao ni stanovnici Svete Klare općenito, nemaju ništa. Negdje se smjestiti moraju, jasno im je, ali “dok komunalni uvjeti u Klari nisu sređene ni onima koji tamo žive trenutačno, čemu dovođenje novih stanovnika”.

Foto: HČSP Novi Zagreb-Zapad

– U nekim ulicama još uvijek nemamo kanalizaciju, odvodnju, pa nemamo ni asfalta. Od dvadeset autobusnih stajališta, tri imaju nadstrešnice, nemamo vrtić, a igrališta za klince nisu obnavljana desetljećima – objasnio je predsjednik HČSP-a Sveta Klara u kojoj trenutno živi oko 16 tisuća Zagrepčana.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Oni čije se kuće nalaze tik do zemljišta uz Sisačku, na kojoj će se nalaziti romsko naselje, nisu presretni dolaskom novih susjeda.

– Vidjela sam projekt kad sam potpisivala peticiju i stvarno izgleda odlično. Kao Beverly Hills nasred Klare, čak sam i ljubomorna jer ću ja svoj stan u Posedarskoj otplaćivati još trideset godina, a ne izgleda ni približno dobro kao što će izgledati romske kuće – rekla je Mirela Tomašić iz Klare te dodala kako joj nikako nije jasno zašto se naselje gradi baš u njenom kvartu, a ne, primjerice, u Kozari Boku ili Putevima, gdje i sad živi veliki broj Roma. Razlog tome, međutim, kaže Ivan Iličić iz HČSP-a, vrlo je jednostavan.

Ništa se dosad nije napravilo

– Na zemljištu nekadašnje betonare već postoje svi priključci, a i sam je prostor gradski pa su u startu mnogo manji troškovi gradnje, nego da se naselje planiralo na nekoj drugoj lokaciji – rekao je Iličić, dok su iz Mjesnog odbora poručili kako su oni za to da se na lokaciji bivše betonare uredi rekreacijska zona.

– Šikaru treba raskrčiti, ali i pretvoriti u zelenu zonu na kojoj će se Svetoklarani moći baviti različitim aktivnostima – objasnio je predsjednik Mjesnog odbora Boris Kihak još kad su se pojavile glasine o gradnji romskog naselja.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Da Rome nitko ne želi u svojoj blizini, smatra i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, ali, kako kaže, tome se jednom mora stati na kraj.

– Romi na ovim prostorima žive posljednjih sedamsto godina, a toliko su i posljednji uzme li se u obzir koliko se misli o njihovoj dobrobiti. Uz brojne strategije i programe uključivanja i integracije Roma, ništa se nije napravilo, a Klara je potencijalni pokazatelj da se konačno nekamo krenulo – rekao je Kajtazi te dodao kako je Zagreb, prema Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma dužan osigurati im lokaciju za život. Plan Grada, stoga, pohvaljuje, ali, kako kaže, moglo bi se i bolje.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

– Lijepo je što se gradi naselje, ali bilo bi, recimo, i lijepo da je gradonačelnik u 16 godina na čelu gradske uprave u njoj zaposlio barem jednog Roma – kaže Kajtazi.

Komentara 16

VE
verica2
14:30 09.11.2016.

Klara i Kozari Bok nisu valjda jedini zagrebački kvartovi. Zašto ih se ne bi smjestilo na Pantovčak?

FI
fiona1412
20:50 09.11.2016.

Samo daj ,daj ciganima stanove u Jelkovcu da se integriraju -očito bezuspješno. Sad im daj u Klari kuće,napravi mali kvart samo za njih uredi im parkiće,napravi vrtiće. Povećaj socijalne naknade. I još mi ovaj Kajtazi ima hrabrosti reći da treba još za cigane dati. Ovo do sada nije dovoljno. Uostalom koga briga koliko dugo postoje na ovim prostorima. Kada nauče čitati i pisati i ponašati se onda neka se javi. I koga da zaposli u gradskoj upravi ? Dovedi čovječe cigana sa diplomom ( pa i lažnom ako treba) možda ga i zaposli.

GO
golub
18:01 09.11.2016.

Hrvatska postaje ciganska država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije