Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pojeftinio obuku

'Snizio sam cijenu vozačkog za 1200 kn jer vozim na plin i sam predajem'

Zagreb: Dragutin Tončić, vlasnik autoškole Semafor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
10.01.2018.
u 10:35

Nakon što su stupile na snagu promjene u Zakonu o sigurnosti prometa, vlasnici autoškola sami mogu određivati cijenu vozačkog

Položiti vozački ispit prije desetak dana u školi najdugovječnijeg zagrebačkog instruktora koštalo je 5600 kuna. No nakon 1. siječnja cijena je 1200 kuna manja. U maloj autoškoli Semafor u Dubravi Dragutin Tončić na to se odlučio kako bi što većem broju Zagrepčana omogućio da lakše dođu do vozačke dozvole B kategorije.

Moguće i poskupljenje

- Evo, baš jučer upisao se prvi čovjek po toj cijeni. Polijepili smo po kvartu plakate da smo snizili cijene, daljnji odjek tek ćemo vidjeti - kaže Dragutin Tončić. Sniženje cijene, dodaje, može si priuštiti jer automobil u kojem podučava buduće vozače vozi na plin, a sam i predaje u vlastitu prostoru. No nada se da će tim potezom privući više polaznika od dosadašnjih dvjestotinjak koliko ih je znao imati u godinu dana. U cijenu od 4400 kuna, koliko sad košta ispit za vozača, ulazi 30 sati predavanja prometnih propisa te 35 sati vožnje, a dodatnih 1200 kuna plaća se za liječnički pregled, nastavu iz prve pomoći te potom polaganje ispita, kao i ispit kojim se provjerava znanje propisa i vožnje. Iznos raste ako se nešto od toga ne položi iz prve.

Zagreb: Dragutin Tončić, vlasnik autoškole Semafor
1/9

- Posao posljednjih desetak godina ide sve lošije, možda sad krene bolje. Nekad sam imao jedinu autoškolu u Dubravi, sada ih ima 13 - kaže Dragutin Tončić, koji je jedan od rijetkih u gradu koji je snizio cijene. Od nove godine, naime, na snagu su stupile promjene prometnih propisa vezanih uz izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojima se Hrvatska morala uskladiti s pravilima EU. Izmjene su obuhvatile i autoškole, koje po novom mogu poslovati prema tržišnom modelu, bez države kao regulatora. I dok su u drugim gradovima autoškole povisile cijene, i to za 700 kuna, u Zagrebu se najavljivalo da će one pasti zbog velike konkurencije. No većina autoškola cijene nije ni dizala ni spuštala, ali neke najavljuju poskupljenje.

- Koliko god bih volio da možemo sniziti cijene, nažalost, zbog dodatnih troškova, neizbježno je da ćemo ih morati povisiti. Govori se da će sve škole morati imati simulator vožnje, koji košta 15.000 eura.

Mi privatnici morat ćemo sami u to uložiti, a HAK je svojim autoškolama nabavio simulatore. Pravilnici nisu dobro usklađeni s europskim standardima - kaže Vladimir Bitanga iz autoškole Europa.

Cijena goriva viša za 46 posto

Simulator je jedan od aduta autoškole Autokluba Siget, koju promoviraju kao najpovoljniju u gradu, a cijena iznosi 5695 kuna.

- Ista je kao i prošle godine, no smatramo da je najpovoljnija zbog dodatnih načina učenja. Uz simulator, polaznici mogu učiti na autu s automatskim mjenjačem - kaže Helena Rimac, zamjenica direktora autoškole, dodajući da puno čimbenika utječe na formiranje cijene - od mijenjanja voznog parka, održavanja vozila, plaća instruktora do goriva, kojemu je cijena u posljednjih deset godina porasla za 46 posto.

Pogledajte i galeriju najgore parkiranih automobila:

Zagreb: Dragutin Tončić, vlasnik autoškole Semafor
1/21

Komentara 17

MT
makan tahi
10:12 10.01.2018.

lječnički, prva pomoč i ispiti da koštaju 1200kn-ko je tu lud, kaj ih šalju na magnetnu reuonanciju, kad sam ja išo, lječnički je bio 200-300 kn ,pp 100-200, i svi ispiti 200kn

BU
burza
15:05 10.01.2018.

Sta se sekirate sad vam je taxi jeftin nemorate polagati voznju a imate javni prijevoz nemo svatko imati vozacki

AA
aabbcc
11:39 10.01.2018.

Za EU prometnu ne treba lijecnicki pregled jer vozac, osoba je sama odgovorana ako koristi medicinu koja ne dozvoljava upravljanje vozilom, auto skola ili opticar izvrsi pregled vida i nista vise a kandidat samo popuni auto-skoli izjavu o stanju ..i to kosta nista !___. Prva pomoc se ne polaze, jer to je odgovoran posao za strucne osobe. i dovoljno je nazvati mobilom a ne igrati se doktora .___ U autu ne treba imati prvu pomoc, sijalice alat za gume, fleke za krpljenje guma.. i ostale potrebstine iz starih vremene..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije