Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Znate li voziti preko žutog kvadrata? Zagreb uvodi novi prometni znak

Red na križanjima nadzirat će prometno redarstvo kamerama, a cilj žute površine je veća sigurnost i protočnost prometa
05. siječnja 2018. u 11:00 73 komentara 83190 prikaza
Foto: screenshot/youtube
Pogledajte galeriju 1/2

Žutim kvadratom protiv gužvi – novi znak horizontalne signalizacije, po uzoru na svjetske metropole, samo je korak do toga da promet gradom teče kao urica, kažu gradski čelnici koji su Ministarstvu prometa uputili prijedlog za uvođenje žutog kvadrata, tzv. boxa, među ostale znakove, ne bi li ih Grad nakon toga mogao postaviti na najprometnija zagrebačka križanja.

Prometna policija SMRT NA CESTAMA Glavni krivci za više poginulih: Preblage kazne i stari automobili

Ima i psihološki utjecaj

Raskrižje Zvonimirove i Šubićeve, primjerice, Miramarske i Vukovarske ili Vukovarske s Ulicom Hrvatske bratske zajednice u špicama ne bi više bilo puno automobila, objašnjavaju u Gradu, jer žuti kvadrat, odnosno “yellow box” psihološki bi utjecao na vozače, a i zbog zadržavanja u njemu mogli bi biti kažnjeni. Princip njegova funkcioniranja, kažu, vrlo je jednostavan.

– Kvadrat se označuje usred prometnog križanja, i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti – objašnjavaju u Gradu “žutu površinu”, kako oni nazivaju znak, pa dodaju da je iskustvo drugih gradova pokazalo da obilježavanje znatno poboljšava protok prometa, jer je prije bilo kašnjenja i zastoja zbog vozila koja su ostajala u križanju i time onemogućila poprečni tok prometa, posebice kada je tim vozilima bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Pogotovo je uočen brzi ciklus prolaza vozila koja na raskrižju skreću ulijevo jer im je slobodan prolaz omogućen dulje nego prije.

1 / 7
Most slobode obnavljat će - pet mjeseci!

Ubrzat će i javni prijevoz

I sad je za zadržavanje vozila nasred raskrižja propisana kazna te iznosi tisuću kuna, ali gotovo se nikad ne naplaćuje.

– Teško se to može sankcionirati jer policajac ne može utrčavati u križanje. S pomoću žute površine točno ćemo moći utvrditi tko u raskrižje nije trebao ući, što ćemo vidjeti preko kamera za parkirališni videonadzor koje su već postavljene na prometnim raskrižjima – objasnio je Mate Kraljević, savjetnik gradonačelnika, koji je i inicijator prijedloga upućenog Ministarstvu prometa. Uvođenjem žutih površina ne žele kažnjavati vozače, ističe Kraljević, nego osigurati što veću sigurnost i bolju protočnost prometa. Novim horizontalnim znakom, kažu u Gradu, neće se ubrzati samo protok automobila nego će na raskrižjima na kojima postoje i tramvajske pruge biti omogućen brži prolazak javnom prijevozu.

POGLEDAJTE Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

[video: 22549 / Novi Rotor u Zagrebu] Vatreno jutro na Vrbanima Poreznom savjetniku zapaljen automobil na parkiralištu policija NESREĆE Jedan na zebri naletio na dvoje maloljetnika, drugi oborio ženu STAR 59 GODINA Počinje obnova Mosta slobode: Evo koliko će trajati i koliko će koštati
Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar mr.sc.Vaso
  mr.sc.Vaso:

  Prije par godina sam baš na križanju Zvonimirove i Šubićeve vidio policajca kako ide od jednog do drugog auta, a bilo ih je barem 20-tak koji su ostali na sredini križanja i slika im sa fotoaparatom pločice, bez da je ... prikaži još! vozače išta pitao, nadam se da su kreteni dobili na kućnu adresu uplatnicu...

 • narod1:

  neka prvo natjeraju vozače da ne voze tradicionalno žutom trakom, pa onda neka prijeđu na ovu žutu signalizaciju

 • mikk:

  Napokon, samo da se to uvede i kazne se vozači koji bahato ulaze u već puno križanje i zaustavljaju cijeli protok vozača iz drugih smjerova...Trešnjevački plac - sva okolna križanja su u kaosu zbog toga, a kamere su već gore...