Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u zagrebu otvorio i tvrtku

Amerikanac htio promijeniti adresu i 'sudario' se s hrvatskom birokracijom

26.11.2015., Zagreb - Amerikanac Steve Tauber naisao je na velike probleme s hrvatskom birokracijom. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.11.2015.
u 19:17

Dozvolu boravka za 2015. dvaput je platio po 240 kuna jer je htio prijaviti promjenu adrese. Uskoro mora dati još toliko da je produlji za 2016. - Nova mi iskaznica vrijedi do 1. siječnja, jednako kao i stara, kaže Steve Tauber

Svoju dozvolu boravka za 2015. godinu, koja mu je u Hrvatskoj osobni dokument, Steve Tauber morao je platiti – dvaput. Dvaput po 240 kuna, koliko u Policijskoj upravi zagrebačkoj košta predavanje zahtjeva za izdavanje nove biometrijske kartice.

A uskoro će za dozvolu za 2016. morati dati još toliko. Jedina "pogreška" koju je Amerikanac u Zagrebu Steve Tauber napravio jest to što je odlučio prijaviti promjenu adrese.

Strancima je teško

– Otišao sam u Petrinjsku prije tri dana da to obavim, ne razmišljajući da ću morati platiti izradu nove iskaznice jer nisam nigdje pronašao jasna pravila za strance. Stara dozvola boravka vrijedi mi do 1. siječnja 2016., a i sad ova nova, za koju sam predao zahtjev, vrijedi do istog roka – čudi se Steve Tauber. Dozvolu boravka redovito produljuje svakih godinu dana, ali ako je sada platio novu, mjesec dana prije isteka, zašto mu se, pita Tauber, jednostavno ne produlji do 1. siječnja 2017.

– S tim da su mi dali kartončić koji će zamijeniti iskaznicu dok se ne izradi, i to za tri tjedna. Tko zna kako će tada raditi u Petrinjskoj, s obzirom na božićne blagdane – kaže Tauber. Žali se i na način na koji stranci moraju vaditi identifikacijske dokumente.

– Nigdje jasno ne piše što je sve potrebno za njihovu izradu, prisiljeni smo ići te podatke pitati u policiju, no ondje informaciju dobijemo samo usmeno. Kažu da trebamo donijeti dvije fotografije, no ne i koje veličine, tako da je gotovo nemoguće ono po što si došao obaviti prvi put – kaže Tauber, dodajući kako je to u Americi sasvim drukčije riješeno. Da je ondje mijenjao adresu, sve bi riješio pomoću interneta, registracijom u sustav, a to bi označio tek naljepnicom na iskaznici.

– Kad policajac isprave dobije u ruke i skenira kod koji stoji na iskaznici, sve mu je jasno, a mene ne košta ništa – kaže Tauber.

Ostaje i ako biznis propadne

Taj Amerikanac u Zagrebu živi već dvije godine. Ovdje je otvorio i svoju startup tvrtku, u sklopu koje razvija mobilne aplikacije. Zaposlio je i Hrvaticu, u 18 mjeseci, dodaje Tauber, uložio je 200.000 kuna. Čak je i udomio psa koji razumije naredbe samo na hrvatskom, a i sam uči jezik.

Volim Hrvatsku i obožavam Zagreb, iako nemam nikakve veze s njime. Želio sam se preseliti u Europu i to je to. Ostat ću ovdje i ako mi tvrtka propadne – kaže Steve Tauber.*

Komentara 49

Avatar Highkm
Highkm
19:36 27.11.2015.

Prijatelju dobro dosao u Hrvatsku !!

Avatar lola lola
lola lola
19:37 27.11.2015.

Covjece bjezi natrag u Ameriku sto prije mozes dok te drzava nije odrala porezima. Ovdje sve propada. Je li ti jasno? SVE.

SP
Spezispezi
20:49 27.11.2015.

Jos si dobro prosao, meni je trebalo 5 godina da promjenim prebivaliste iz jednog grada u drugi sve u okolici Zg. Najbolje bisere tek ocekuj kad ti na salteru kod prijave kazu da odes u policiju u Americi po potvrdu o odjavi prebivalista da bi te mogli prijaviti tu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije