Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštećenje je zatrpano

VIDEO Aktiviralo se klizište u Zagrebu: 'Zgrade su preblizu, a kopaju podrum i valjda su preduboko iskopali'

Klizište u Zagrebu
Foto: Screenshot
1/10
29.01.2022.
u 13:44

Utvrđeno je da se radi o pukotini dužine 20 metara i procjepa 2,5 metra

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP - a izvijestilo je da je Županijski centar 112 Zagreb zaprimio dojavu da je u Gornjem Vrapču zbog radova na susjednoj parceli došlo do aktiviranja klizišta. ŽC112 je obavijestio OKC PUZ-a, JVP Zagreb, sudskog vještaka za klizišta i DIRH.

Još se ne zna kolika je opasnost te će se to naknadno utvrditi. Kako javlja Večernjakov novinar Kruno Galjar čini se da je klizišto progutala samo ogradu. Utvrđeno je da se radi o pukotini dužine 20 metara i procjepa 2,5 metra. Oštećenje je zatrpano kamenjem te su zabijeni čelični stupovi kao prevencija i zaštita od mogućih daljnjih oštećenja.

Na teren je izašla i građevinska inspekcija koja je zatvorila gradilište. Stanari zgrade su odbili sve medije za izjave, a izjavu nije htjela dati ni ekipa iz civilne zaštite.

"U toj ulici je napravljena nova velika stambena zgrada, i pored nje su počeli kopati drugu stambenu zgradu, kao i podrum za nju. Zgrade su preblizu, a kopaju podrum i valjda su preduboko  iskopali, pa teren nije bio stabilan", kazala je za Večernji list stanovnica ulice.

 

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
15:00 29.01.2022.

Treba zabraniti gradnju višestambenih objekata na cijelom području grada Zagreba sjeverno od Ilice, Vlaške i Maksimirske. Ne samo zbog klizišta nego i zbog cestovne i komunalne infrastrukture koja već dugo ne može izdržati tu pohlepnu i beskrupuloznu gradnju

DU
Deleted user
13:11 29.01.2022.

Pa cijeli taj potez iznad ilice su klizišta, to je poznato od davnina - moraš biti poprilično hrabar da tamo imaš nekretnine :) ima stari vic - prodaje se kuća u gornjem vrapču - uskoro na ilici :)

DA
danijelrukavina4
14:27 29.01.2022.

Da bi ljudi shvatili važnost samo 1 stabla - stablo visine 20-30 metara , za održavanje lisne mase krošnje treba DNEVNO 900 litara vode. Koliko stabala je posječeno za gradnju ? Koliko stabala je izgubljeno u nevremenu prije nekoliko godina. Tisuće stabala su stradale od vjetra prije par godina. Nema stabala - nema upijanja vode. Voda se zadržava u tlu. Tlo je većinom glineno i laporovito. Lapori su okamenjenae gline. Glina je takav materijal da je jako higroskopna - ima sposobnost upijanja velike količine vode u sebe ( to ste mogli primjetiti na nekim isušenim jezerima po ljeti kada presuše, a imaju glinovito dno - dno se "raspuca" sa širokim pukotinama - onda znate koliko glina može u sebe upiti vode, i po ljeti otpusttiti ). Glina kada upije toliku količinu vode, postaje teška. Ispod upijajućih slojeva imaš lapor - okamenjenu glinu. Zbog težine gline natopljene vodom, pokreću se klizišta ) a što drugo, kada opteretiš odozgora po kosini). Tako da bi najbolje bilo zabraniti bilo kakvu daljnju izgradnju po Medvednici. S obzirom da če vjerojatno se događati sve veće količine oborina u kratkomk vremenu, možemo očekivati samo daljnje pogoršanje. Neki dan čitam otopio se kompletni ledenjak koji se otkinuo od sjevernog pola, a bio je veličine Luksemburga, sa milijardama kubičnih metara slatke vode. Ta voda je završila u oceanu. Zbog toga je oceanu vjerojatno smanjen salinitet. Manje soli, lakše se isparava ( sol sama po sebi "navlači" vlagu na sebe). Evo baš danas vijest -

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije