Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Vjernici, a bojkotiraju mise

26. kolovoza 2008. u 22:47 4 prikaza

Kad se netko nastoji predstaviti vjernikom katolikom, a bojkotira svetu misu, onda nešto nije u redu. To se upravo događa u Lici, gdje dobar dio župljana jedne župe ne želi prihvatiti novog župnika kojega je imenovao biskup Mile Bogović. Idu li vjernici na misu zbog susreta s Bogom ili da samo gledaju i slušaju svoga omiljenoga svećenika?

On je samo posrednik između ljudi i Boga, i to bi trebao znati svaki vjernik, bez obzira koliko je normalno i očekivano da se između župnika i župljana stvore prisni odnosi, posebice nakon dugih godina župnikovanja.

Ali župnik prvi mora svoje župljane od početka učiti da među njima nije vječno, da svaki čas može otići, jer tako može odrediti biskup.

Biskup je pak upravitelj svoje biskupije i njegova je dužnost da ona što bolje funkcionira zbog interesa svih njezinih vjernika. I biskup ima autonomno pravo da, nakon savjetovanja, odlučuje gdje će postaviti kojega svećenika. Biskup Bogović je usto u još većem problemu jer je uz kronični nedostatak svećenika ove godine ostao i bez četiri svećenika. Takva situacija nagnala ga je na novu kadrovsku križaljku.

Vjernici se mogu brinuti o svom duhovnom pastiru, ali ga nikako ne mogu svojatati niti određivati tko će gdje biti, niti mogu prisvajati crkvenu imovinu.

Koliko god bili neracionalno nezadovoljni, najmanje bi zbog svega trebali bojkotirati svetu misu i s pogrdnim riječima, nedostojnim vjernika, govoriti o novome župniku kojemu nisu dopustili ni da im se predstavi. Negdje je zakazala njihova vjernička formacija, a dijelom je tome očito kriv i bivši župnik.

Zvonimir Despot
Što se to dogodilo s Milanovićem? Ovo se ne bi usudio kazati ni Tuđman
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti