Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljeni brigadir

Ivan Vukić: Zviždanje političarima u Kninu ne odobravam

30.07.2014.,Split- Ivan Vukic, branitelj koji ce govoriti u Kninu
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
31.07.2014.
u 21:00

O odnosu vlasti prema braniteljima: Zakoni se mijenjaju kako kome odgovara, proračun se krpa iz naših mirovina, čime smo teško oštećeni

Nakon što se prošle godine u Kninu na Dan hrvatskih branitelja uz političke elite javnosti prvi put obratio i jedan branitelj – bio je to umirovljeni general Damir Krstičević – tako će biti i idućeg 5. kolovoza.

Udruge na državnoj razini odlučile su da će sve branitelje svojim govorom predstavljati Ivan Vukić, umirovljeni brigadir HV-a iz Splita i dopredsjednik Hvidre, ratni zapovjednik 142. brigade, koji je domovinu kao dragovoljac branio od prvog do posljednjeg dana, ponajviše na šibenskom i dubrovačkom ratištu, a nakon rata zapovijedao 625. brigadom do 2002. kada je i umirovljen.

Upravo njegov ratni, ali i životni put bio je presudan da mu suborci iskažu takvu čast, no njega je, priznaje, njihova odluka iznenadila.

Govorit će iz srca

– Najprije sam odbio jer nisam čovjek koji trči za eksponiranjem u medijima, no kada su mi rekli da sam odabran konsenzusom, shvatio sam da nemam pravo odbiti. Nisam kukavica pa ću, kada je već tako, istupiti pred javnost iako je to mogao biti bilo tko od nas. Ponosan sam, velika mi je čast, iako u meni ima dosta gorčine – kaže 55-godišnji Ivan Vukić, koji je, dok su hrvatski generali Gotovina i Markač nevini bili pritvoreni u Haagu, i sam nekoliko godina bio na meti istražitelja.

Još razmišlja hoće li svoj govor napisati pa pročitati ili ga izreći, kako kaže, iz srca. No, koje su to poruke koje će uputiti s govornice u Kninu?

Mnogi bez posla i gladni

– Neće to biti moj osobni čin, nego nastup uime svih hrvatskih branitelja i zato ću upozoriti da se branitelji zapostavljaju te da nas se političke elite sjete samo na obljetnicu Oluje. Zakoni se mijenjaju kako kome odgovara, proračun se krpa iz naših mirovina, čime smo teško oštećeni. Mnogi su bez posla, mnogi su gladni, a mnogi su poput Jerka Đidare, hrvatskog junaka koji je cijeli rat prošao uz mene, digli ruku na sebe. On je posljednji u dugom nizu – kaže Ivan Vukić pa upire prstom u političke elite koje ne izlaze iz svojih fotelja od 90-ih, ne dopuštajući mladim, sposobnim ljudima da kreiraju našu sudbinu.

Vukić podsjeća da su branitelji na nedavno održanoj konvenciji poručili kako neće "spavati", da će biti korektiv svakoj vlasti i budno pratiti svaki korak. Stoga, treba li državni vrh strepiti od zvižduka?

– Moje je mišljenje, a tako razmišljaju i svi šefovi udruga na državnoj razini, da taj dan u Kninu treba biti posvećen jedino slavi, pijetetu i sjećanju na naše poginule suborce te njihove obitelji. No, hoće li se nešto događati sa strane, nisam prorok, ali ja to organizirati neću, a neće ni udruge. Organiziranih prosvjeda neće biti. Ne odobravamo ako se nešto dogodi sa strane, ali sto ljudi, sto ćudi – kaže Ivan Vukić.

>> Juraj Jezerinac blagoslovio spomenik vinkovačkim braniteljima

Komentara 52

DU
Deleted user
21:23 31.07.2014.

Zviždanje je najkulturniji oblik komunikacije s ovom vlašću.

BL
Blizard
22:32 31.07.2014.

Mesić je odradio svoj zadatak,najodaniji domovini su prosesuirani,pozatvarani ,ne poslani , diktatom smješteni u mirovinu s obvezom strogog mirovanja da ga nebi stigla kakva tjeralica i Gradjanska država je dobila svoje temelje !!

Avatar antoniusbaracus
antoniusbaracus
22:28 31.07.2014.

I jos nesto, branitelji su svoj pisao 95 uspjesno odradili, ali oni koji su ga trebali nastavitu su zakazali! Politicari su krivi sto se o njima tako ruzno govori jer kao zbog njihovih mirovina nam je lose u drzavi toj istoj drzavi koju su oni stvarali! Pa vise branitelj koji se borio voli domovinu od premijera i ministara! Tko vise uziva procijenite sami!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije