Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sv. Ćirila i Metoda

Juraj Jezerinac blagoslovio spomenik vinkovačkim braniteljima

Juraj Jezerinac,spomenik,Vinkovci
Foto: Miroslav Flego
1/2
05.07.2014.
u 21:47

Proslava crkvenog goda i Dana Mjesnog odbora započela je blagoslovom spomen-obilježja desetorici hrvatskih branitelja

Na blagdan sv. Ćirila i Metoda danas je istoimena vinkovačka župa proslavila svoje nebeske zaštitnike, a  proslavljen je i Dan Mjesnog odbora Stjepan Radić koji pripada ovoj župi. Proslava crkvenog goda i Dana Mjesnog odbora započela je blagoslovom spomen-obilježja desetorici hrvatskih branitelja iz ove vinkovačke četvrti koji su položili život u obrani svojih domova, Vinkovaca i hrvatske domovine.

Spomen obilježje u koje su uklesana imena poginulih branitelja Ive Bajića, Drage Bartulovića, Vladimira Čordašića, Radovana Ivkova, Zlatka Kordića, Željka Kuprešakovića, Dalibora Lagatora, Martina Martića, Bože Tadića i Zorana Zelića, blagoslovio je nakon prigodnih riječi domaćega župnika Tomislava Korova i polaganja cvijeća i paljenja svijeća, vojni biskup Juraj Jezerinac. Nakon blagoslova spomen-obilježja, biskup Jezerinac je u crkvi sv. Ćirila i Metoda predvodio svečano misno slavlje u koncelebraciji četrnaestorice svećenika i redovnika.

Vlč. Korov je prije mise uputio pozdravnu riječ, a biskup Jezerinac u propovijedi je podsjetio na neke podatke iz života poznatih slavenskih misionara i suzaštitnika Europe, braće sv. Ćirila (Konstantina) i Metoda koji su živjeli u 9. stoljeću. Obojica se ubrajaju među najveće misionare kršćanstva. Ćiril je sastavio glagoljicu - prvo slavensko pismo, a uz pomoć brata Metoda preveo je Sveto pismo.

- Kada je Bog isključen iz ljudskoga srca, onda nema više mjesta ni čovjeku. Sveta braća Ćiril i Metod bila su duboko uvjerena u to, stoga su se posvetila naviještanju Radosne vijesti pozivajući ljude na obraćenje. Evanđelje se teško prihvaća jer je zahtjevno i traži potpunu promjenu čovjeka. Sv. Ćiril i Metod bili su uvjereni da ih Evanđelje dovodi do vjere, do Boga Isusa Krista, do istinske sreće koju samo Bog može dati - rekao je biskup Jezerinac.

Blagoslovu spomen-obilježja, misnom slavlju kao i svečanoj sjednici u prostorijama župe koja je održana nakon mise nazočili su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, brojni vjernici, članovi Udruge Vinkovački šokački rodovi odjeveni u šokačku narodnu nošnju, gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić i njegovi zamjenici Tomislav Šarić i Ivan Bosančić te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Tomislav Čuljak.

>>Sjećanje na Marka Babića, legendu Trpinjske ceste

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije