Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće za vanjske poslove

Žurno donijeti Strategiju pomorske sigurnosti EU

visnja tafra
Patrik Macek/PIXSELL
19.11.2013.
u 16:00

Republika Hrvatska zalaže se i za žurno donošenje Strategije pomorske sigurnosti EU u svrhu zaštite vanjske trgovine EU duž važnih pomorskih puteva

Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra danas i jučer sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane u Bruxellesu. Na sastanku se raspravljalo o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU s fokusom na obrambene sposobnosti, industriju, tržište te industrijsku i tehnološku bazu.

U svom obraćanju, zamjenica ministra podržala je suradnju u jačanju obrambenih sposobnosti među državama članicama EU, bolju koordinaciju između EU i NATO-a, snažniju ulogu partnera te jačanje europske obrambene industrije. Republika Hrvatska zalaže se i za žurno donošenje Strategije pomorske sigurnosti EU u svrhu zaštite vanjske trgovine EU duž važnih pomorskih puteva. Strategija bi trebala definirati rizike i prijetnje, ali i odgovornosti te načine djelovanja. U tom kontekstu, Tafra je podržala prijedlog Italije o uspostavi ZSOP misije na Sredozemlju kojom bi se poboljšalo čuvanje južnih granica EU.

Vezano za operacije EU, o kojima se također raspravljalo na sastanku, Republika Hrvatska zauzela je stajalište kako su operacije jedan od učinkovitih instrumenata koje EU ima na raspolaganju za upravljanje krizama i stabilizaciju područja, te da su do sada poduzete vojne operacije EU dale dobre rezultate. Pri tome je uključenje bilateralnih i regionalnih partnera i organizacija u upravljanje i sprječavanje kriza vrlo važno, kao i pomoć partnerima u izgradnji vlastitih sposobnosti. Tafra je upozorila i na važnost EU operacije Althea za stabilnost Jugoistočne Europe.

>> Zbog nedostatka novca stanje u vojsci je loše

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije