Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun

Na poleđini pisma župnik je vjernicima dostavio molitvu za blagoslov obitelji te ih pozvao da sami na blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca, blagoslove svoj stan i svoju obitelj.
05. prosinca 2020. u 10:33 234 komentara 131086 prikaza
Župnik
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Zbog epidemija koronavirusa blagoslov kuća koji se tradicionalno odvija za blagdane postao je osjetljiva tema zbog mogućnosti širenja zaraze koronavirusom koju nosi za sobom. Zbog svega se sada društvenim mrežama širi dokument koji je poslan iz riječke Župe Svetog Ivana Krstitelja. U njemu župnik Mato Berišić sa Škurinja poziva obitelji koje "potrebuju Caritasa" da se jave u župnom uredu kako bi dobile potrebnu pomoć, a na poleđini pisma župnik je vjernicima dostavio molitvu za blagoslov obitelji te ih pozvao da na blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca, sami blagoslove svoj stan i svoju obitelj. A što se tiče novca kojeg vjernici prilikom blagoslova daruju Crkvi, župnik je napisao kako ga vrlo lako mogu uplatiti na žiro-račun ili ga donijeti u župu, piše Novi list. 

Škola za život u izolaciji EPIDEMIOLOZI: 'Hitno moramo zatvoriti škole, mladi prenose zarazu u obiteljima i javnom prijevozu'

– Nadam se da ste dobro? Živimo u neizvjesnim i teškim vremenima, vremenima koja nisu nimalo laka pa nam je u ovim danima itekako potreban Božji blagoslov, kako bi nas zaštitio od pandemije coronavirusa. Nažalost, zbog epidemiološke situacije, ove godine odlučio sam se ne pohoditi obitelji za blagoslov, kako ne bih bio potencijalni prenositelj zaraze i bolesti coronavirusa. Želim zaštiti i vas i sebe, piše župnik sa Škurinja na početku pisma. Potom je nabrojao koje je sve radove župa obavila u ovoj godini i koje planiraju raditi u 2021. pa je nastavio:

– Običaj je da obitelj tijekom blagoslova obitelji svećeniku uruči svoj godišnji novčani prilog za potrebe župe. Ako osjećate potrebu i ako želite da i ove godine udijelite svoj prilog za župu, to možete učiniti tako da donesete u župni ured, sakristiju ili uplatiti na žiro račun župe. Od srca vam zahvaljujem na vašem daru! Draži župljani, vi ste Crkva, živa Crkva. Zato vam od srca zahvaljujem što volite svoju župu, molite za svog svećenika i što svoju župu i svećenika materijalno pomažete.

stoji u oporuci Stanovnici općine u šoku: Bogata mještanka umrla i ostavila im 46 milijuna kuna

Na poleđini pisma župnik je vjernicima dostavio molitvu za blagoslov obitelji te ih pozvao da sami na blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca, blagoslove svoj stan i svoju obitelj.

– Za blagoslov obitelji na stolu pripremite: svetu vodu, Bibliju, križ i svijeću. Ako u svojim obiteljima nemate svete vode, možete doći u crkvu sa svojom bočicom i uzeti je - zaključio je župnik i na kraju čestitao svim vjernicima predstojeći Božić.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • zvezdomor:

  Krstimo unuka nedavno- koliko treba platiti: ništa ..ako želite sami nešto ostavit za potrebe imate tamo škrabicu. Blagoslov kuće prošli Božić pŕipremim kovertu sa 200 kn kao uvjek na stolu- a ne ne treba ništa, vidim imate djecu i mlade ... prikaži još! a njima treba..... Toliko

 • Avatar ViX
  ViX:

  Kako negativistički i bezobrazno sročen naslov članka. Sram vas bilo... Ako pročitate župnikovo pismo, to uopće ne piše na takav način. Vrlo je odgovorno od župnika što je u ovoj epidemiološkoj situaciji odlučio ne održati službeni blagoslov, no ipak je ... prikaži još! vjernicima podijelio naljepnice i dao jasne upute kako to napraviti. Što se tiče novca, to je godišnji dar na dobrovoljnoj bazi koji će svi pripadnici crkve dati ako i koliko mogu jer znaju da time doprinose svojoj zajednici.

 • zvezdomor:

  Da, i još nešto kad novinari napišu tendenciozni i mrziteljski uradak protiv crkve potpišu VL jer nemaju kuglica sebe potpisati ...bijedno ako ste junaci ajde napišite nešto protiv islamske organizacije....našli bi vas i pod VL ..junačine