Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME JE KOLINJA

Županija sufinancira trihineloskopski pregled mesa

trihineloza
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
07.11.2014.
u 19:47

Trihineloza je polovicom devedesetih godina u Slavoniji postala ozbiljan javnozdravstveni problem

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska županija i ove će godine sufinancirati trihineloskopski pregled svinjskog mesa svima onima koji će na kolinju usluge prije prerade mesa, dakle klanje i obradu u polovice, prepustiti registriranim klaonicama. Za tu svrhu županija je u proračunu osigurala sredstva u visini od sto tisuća kuna, a namijenjena su provođenju mjera i aktivnosti sprječavanja širenja trihineloze i zbrinjavanja većih količina animalnog otpada, koji će nastati u vrijeme tradicionalnih slavonskih svinjokolja.

Brodsko-posavska županija jedina je u Hrvatskoj koja građanima sufinancira veterinarsko-zdravstveni pregled tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama, a iz godine u godinu nastavljajući dobru praksu kojom se trihineloza itekako dobro drži pod kontrolom, danas je po četrnaesti put potpisan sporazum s tri ovlaštena klaoničara s​a​ područja županije. To su klaonice Bebrinka, Jagodanović i Stjepan commerce. Osim za ovu godinu, županijska proračunska sredstva potrebna za provođenje te veterinarsko-zdravstvene mjere već su osigurana i za 2015. godinu, a provodit će se tijekom zime sve dok budu trajale tradicionalne svinjokolje kada i najviše raste opasnost od zaraza. U cilju zaštite zdravlja građana od trihineloze koja je polovicom devedesetih godina u Slavoniji postala ozbiljan javnozdravstveni problem tijekom proteklih 14 godina u program sufinancirane trihineloskopske kontrole svinjskog mesa županija je uložila više od milijun kuna proračunskih sredstava.

- Tijekom protekle godine sufinancirano je 1600 trihineloskopskih pregleda mesa svinja zaklanih za potrebe domaćinstava. Program se provodi dugi niz godina i daje izvrsne rezultate. Od velike epidemije prije petnaestak godina, ove godine, po prvi put na području Brodsko-posavske županije nemamo ni jedan slučaj pojave trihineloze kod pitomih svinja. No, iako je tako obveza trihineloskopskih pregleda i dalje ostaje na snazi. Program je važan i zbog toga što se kroz njega na siguran način zbrinjava otpad animalnog podrijetla. Nadamo se da će mjera koja kod nas daje odlične rezultate u skoro vrijeme biti prepoznata i u drugim županijama, pa i na nivou cijele države - kazao je županijski veterinarski inspektor Damir Agičić.

Komentara 1

BO
Bogodol
21:54 09.11.2014.

Nije u redu sufinancirati samo klaonicama, to ipak pomalo naginje na korupciju. U čemu je razlika svinja zaklana u klaonici ili kod kuće, meso je isto samo ovdje se pogoduje privatnim vlasnicima klaonica što nije u redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije