Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grčki matematičar i fizičar

Znate li uz koje je točno otkriće vezan Arhimedov uzvik Heureka!

arhimed
Foto: Liechtensteinisches Landesmuseum
07.10.2014.
u 10:41

Arhimed je bio grčki matematičar i fizičar, inženjer, izumitelj i astronom koji je prvi osmislio algoritam kojim se dobiva približna vrijednost broja Pi, što je učinio opisivanjem i upisivanjem pravilnih poligona u krug. Ispalo je kako broj Pi iznosi približnih 3,14. Arhimed je izračunao i površine te volumene mnogih likova i tijela, odredio je njihovo težište, našao da se volumeni stošca, kugle i valjka jednakih visina i polumjera odnose kao 1:2:3. Prvi je sumirao i neke beskonačne redove, utemeljio eksponencijalne brojeve kao način izražavanja velikih brojki, otkrio zakon poluge, utemeljio statiku čvrstih tijela i hidrostatiku, što danas poznajemo kao Arhimedov zakon.

Iako se o Arhimedu malo zna, smatra ga se najvećim antičkim matematičarem i jednim od najvećih matematičara svih vremena. Napisao je više knjiga o fizici i matematici, njegovo veliko otkriće jest svakako odnos između površine i volumena kugle. Ipak, njegov poznati uzvik „Heureka!“ nije povezan za matematičko već za fizičko otkriće, a to je otkriće temeljnog zakona hidrostatike, tj. Arhimedovog zakona odnosno zakona uzgona. Arhimed je ubijen za vrijeme opsade Sirakuze na Siciliji gdje je živio praktično cijeli svoj život.

Veliki matematičar nije u toj bitki bio tek običan građanin, nekoliko njegovih mehaničkih naprava angažirano je u obrani grada, što je bitku produžilo na cijele tri godine. Pripisuje mu se izum katapulta pa i legendarnog sustava ogledala koji bi usmjeravao sunčeve zrake na brodove osvajača pritom ih zapalivši. Iako je rimski vojskovođa Marcel strogo zapovjedio da se Arhimeda ne ubija, iz nekog nepoznatog razloga rimski ga je vojnik ubio i to dok je navodno bio toliko zadubljen u svoje račune da je rimskom vojniku rekao da ga ostavi na miru.

Nije posve utvrđeno je li zaista to izrekao rečenicom „Ne diraj moje krugove!“ Za grob, koji žitelji Sirakuze nisu smjeli održavati, nije se znalo 137 godina da bi ga konačno otkrio veliki rimski orator Ciceron te ga prikladno obilježio. Prepoznao ga je po crtežu kugle upisane u valjak, geometrijskim likovima za koje je Arhimed tražio da mu budu istaknuti na grobu kada jednom umre. Toliko je bio ponosan na svoje otkriće odnosa površina, promjera te volumena kugle i cilindra.

>>Kako svakodnevne predmete vidi matematika

>>Najvažniji matematički izumi i njihovi tvorci

Komentara 6

Avatar fidelio
fidelio
15:50 07.10.2014.

Arhimed nije prvi koji je dobio vrijednost broja Pi - nju je nemoguće "dobiti". Arhimed nije niti prvi koji je napravio prilično dobru aproksimaciju - Egipćani, zatim Babilonci te Indijci imali su aproksimacije unutar 1% točne vrijednosti broja stoljećima prije Arhimeda.

Avatar franioprvi
franioprvi
16:27 07.10.2014.

Tijelo potopljeno u tecnost , kako god okrenas , mora da bude mokro.

AL
Alkana
16:46 07.10.2014.

Upravo danas sam čula u emisiji Govorimo hrvatski da se kaže HEUREKA a ne eureka. Novinari - učite hrvatski!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije