Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKAO RATA

Zločinac iz JNA na Sajmištu: Biraj koji će te od nas silovati

ćirilica,srpski grafit,četnici,vukovar,portal
Marko Mrkonjić/PIXSELL
28.02.2013.
u 07:39

Dušan Ivković pojavio se lani u rujnu na raspravi na sudu u Osijeku. Sat poslije, na izricanje presude nije došao jer bi bio uhićen.

Naoružani pripadnik JNA Dušan Ivković ušao se u kuću i pokazao na 23-godišnju ženu. S njim su bila dvojica suboraca. Rekao joj je neka bira s kojim će od njih imati spolni odnos. Poštedjet će se tako, objasnio joj je, silovanja više drugih muškaraca. Preplašena žena pokazala je na njega.

Zbilo se to u jesen 1991. u Vukovaru. Sajmište je bilo palo, ali grad se još odupirao. Dušan Ivković (51) nedavno je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Zatvorska mu je kazna tako smanjena za dvije godine, u odnosu na presudu izrečenu u rujnu na Županijskom sudu u Osijeku. Novi je zakon, obrazložio je Vrhovni sud, povoljniji za njega.

Povećana je, pak, kazna Radi Ivkoviću (59), koji je zbog ratnog zločina, silovanja iste žene, osuđen u Osijeku na pet i pol godina zatvora. Iza rešetaka će na kraju odležati šest godina. Obojica su u bijegu.

Ivkovićima, koji nisu u rodu, zbog silovanja mlade žene sudilo se i 2007. u Vukovaru. Dušan Ivković tada je oslobođen, a njegov prezimenjak osuđen je na tri i pol godine zatvora. Vrhovni je sud slučaj vratio na početak. Uhićeni su još 9. lipnja 2002. Odmah nakon izlaska iz pritvora, 21 dan poslije, Rade Ivković pobjegao je, pretpostavlja se, u Srbiju. Dušan Ivković, inače iz Borova naselja, pojavio se lani u rujnu na raspravi na sudu u Osijeku. No, sat poslije, na izricanje presude nije došao. Da se pojavio, odmah bi bio uhićen.

Inače, on je u to doba bio policajac PU vukovarsko-srijemske pod suspenzijom. Poslije je dobio otkaz. Sajmište je okupirano 14. listopada 1991. Kad je točno počeo taj užas, nesretna se žena ne sjeća, no tortura je trajala sve do pada grada, 18. studenoga. Dušan Ivković silovao ju je, prema optužnici, svaku noć. Rade Ivković, nadalje, te ju je jeseni odveo u svoju kuću pod izlikom da mu treba oprati odjeću. Bio je odjeven u sivomaslinastu odoru JNA, ali pripadao je jedinicama Teritorijalne obrane. Zatražio je da se skine. Ne učini li to, zaprijetio joj je da će dovesti još deset vojnika koji će je strijeljati.

>> Iz kolone zarobljenih civila izdvojio mladića (21) i ustrijelio ga

Komentara 62

OB
-obrisani-
08:48 28.02.2013.

U tzv. našim medijima je posve promaknula vijest koju su ponosno objavili iz stožera za obranu hrvatskog Vukovara - da je tip s kokardom koji je nosio crnu zastavu s lubanjom i pjevao pjesmu: Biće mesa, biće mesa ... na znamenitoj snimci pada Vukovara danas zaposlen u MUP-u RH. Zna se čak i njegovo ime. Kako se ono taj zove?

KT
Karika Tura
11:17 28.02.2013.

Treba i sve abolirane osuditi pa neka odu i nikad se više ne vrate.

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
08:13 28.02.2013.

Ne znam zašto, ali sve mi se čini kako vlade u HR doslovno tjeraju građane da sami rješavaju pravdu kad već sudstvo i država to ne radi...bojim se kako će Hrvatska postati divlji zapad kad jednom pukne u ljudima i stvarno počnu sami istjerivati pravdu, što šakama, što oružjem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije