Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori 2013.

Zlatar Violić u Sisku dala izbornu potporu stranačkim kolegama

Zlatar Violić u Sisku portal (1)
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/4
14.05.2013.
u 18:22

U društvu koalicijskih čelnika SDP-a i HSU-a, obišla je i park skulptura u sisačkom naselju Caprag. U naselju je postavljeno tridesetak zapuštenih metalnih skulptura, koje su godinama nastajale u Likovnoj koloniji bivše željezare.

Ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić (HNS) koja je boravila u Sisku kako bi dala izbornu potporu svojim stranačkim kolegama, u društvu koalicijskih čelnika SDP-a i HSU-a, obišla je i park skulptura u sisačkom naselju Caprag. U naselju je postavljeno tridesetak zapuštenih metalnih skulptura, koje su godinama nastajale u Likovnoj koloniji bivše željezare.

– Čim smo preuzeli ministarstvo, počeli smo proceduru zaštite svih skulptura i drugih umjetničkih djela kao kulturnog dobra i ta je procedura bila završena 2012. godine. To je bila osnova za daljnje financiranje. Sada smo sa stručnjacima Konzervatorskog odjela razgovarali o mogućnostima na koji način cijelo naselje revitalizirati uz pomoć te kulturne baštine, koja je njegovo blago. U prvom se redu radi o restauraciji i konzervaciji, ali i o nekoliko vrsta edukativnih programa koji uz to idu, u kojima sudjeluju studenti različitih akademija koji se bave restauracijom, a zatim i programa za djecu i stanovnike naselja, koje treba detaljnije upoznati s kulturnim i umjetničkim blagom koje se ovdje nalazi. Tim više što je popis autora skulptura zaista popis najvećih hrvatskih umjetnika i umjetnica – rekla je Zlatar Violić.

Kako je najavljeno, ove će se godine održati druga konzervatorsko-restauratorska radionica, a na godinu će početi radovi zaštite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije