Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život izvan Zemlje

Život na mjesecu Rhei? Ne, na -180º je prehladno

\'Umjetnicka predodzba o trenutku kada Cassini pali motor. Sonda Hygens, stitasti oblik na sondi dolje, spustit ce se na najveci Saturnov mjesec Titan\'
01.12.2010.
u 18:40

Unatoč optimizmu blogera stručnjaci tvrde da sutra nećemo čuti ništa senzacionalno

Američka svemirska agencija NASA održat će sutra u svome sjedištu u Washingtonu konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti astrobiološka otkrića koja će utjecati na potragu za dokazima postojanja života na drugim planetima. Najava konferencije uzburkala je javnost diljem svijeta, a brojni su astronomi-amateri povjerovali da će NASA objaviti dokaze o postojanju života izvan Zemlje.

Nema spektakla

Blogeri su počeli spominjati mogućnost da je na najvećem Saturnovu mjesecu Titanu NASA-ina sonda Cassini pronašla primitivne oblike života. Za Titan se već odavna zna da ima gustu atmosferu, a postoje teorije po kojima je razvoj života na tome Saturnovu mjesecu moguć unatoč temperaturi od -180 Celzijevih stupnjeva. Ipak, unatoč optimizmu entuzijasta i blogera, stručnjaci tvrde da ne treba očekivati nikakva senzacionalna otkrića, a tema NASA-ine konferencije vjerojatno neće biti Titan nego jedan drugi Saturnov mjesec, Rhea.

– NASA zapravo nije najavila neke „dokaze života" nego samo problematiku vezanu uz astrobiologiju. Novo je otkriće potvrda o postojanju molekula kisika i ugljikova dioksida u izuzetno rijetkoj atmosferi Saturnova mjeseca Rhee. Otprije se zna da oko tog mjeseca ima kisika, ali je sada to i dokazano sondom „Cassini" koja kruži oko Saturna – kazao je Ante Radonić, poznati hrvatski astronom i voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu. On tvrdi da se molekule kisika stvaraju od vodenog leda kada energetske čestice zarobljene u magnetosferi Saturna udaraju o ledenu površinu mjeseca Rhee. Još nije objašnjeno kako se stvaraju molekule ugljikova dioksida u istome mjesecu, no o tome postoje dvije teorije.

Jedna govori da ondje ima suhog leda koji se raspada pod djelovanjem energetskih čestica, a po drugoj teoriji, pod djelovanjem energetskih čestica raspadaju se organski spojevi.

– Svakako, postojanje organskih molekula, odnosno molekula koje sadrže ugljik, uobičajeno je u svemiru. Na konferenciji će vjerojatno reći kako se prirodnim putem mogu stvarati molekule koje su važne kao osnovne komponente za formiranje organskih molekula, što je pak važno za stvaranje života – kaže Radonić, napominjući da već i sama razina konferencije pokazuje kako neće biti objavljeno ništa senzacionalno.

Objavio bi to Obama

Da je kojim slučajem pronađen život na nekom od planeta, to ne bi objavila NASA nego osobno američki predsjednik Obama.

Da pronalazak organske materije ne znači automatski i pronalazak života tvrde i molekularni biolozi. Prema dr. Miroslavu Plohlu, molekularnom biologu s Instituta "Ruđer Boškovića" i jednom od vodećih hrvatskih evolucionista, u okolici Saturna nedostaje važan element za stvaranje života – toplina.

– Kemija koja je u osnovi života mora funkcionirati u određenim uvjetima, a pri temperaturi od -180 Celzijevih stupnjeva koja ondje vlada ti uvjeti nisu ispunjeni. Pri tako niskoj temperaturi nema kemijskih reakcija koje bi podržavale procese nužne za život, bez obzira na eventualnu prisutnost pojedinih kemijskih organskih spojeva – kaže dr. Plohl.

Za život kakav mi poznajemo, ovo pravilo vrijedi i na Zemlji i izvan nje, pa se upravo zbog toga tragovi prapočetaka života na našemu planetu traže u blizini toplih podmorskih gejzira.

Ključne riječi

Komentara 46

KU
kukuriku
19:12 01.12.2010.

cunt.., ma koji Ruggero di Bosco ??..\"Nikolai Tesla.., nogama vesla otisá u Ameriku, izmislija elektriku\"!!..-:))

IV
ivanhorvat2001
19:21 01.12.2010.

01.12.2010. u 19:18h Equinox je napisao/la: zjev .... bas tako! kakva je ovo vijest? dajte nam sisa i guzica!

VI
vidimškoj
21:37 01.12.2010.

ako ne nađu gore kojega lopinu iz kradezeja glavu kidam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije