Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slavne čizme 'zenge' iz Vukovara žele i u Kanadi, Australiji...

Jedino po čemu se nova serija razlikuje od nekadašnjih žutih čizama jest jače otisnut žig vukovarskog vodotornja, i to na zahtjev kupaca
09. siječnja 2018. u 08:30 26 komentara 18413 prikaza
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poslije prošlogodišnje Kolone sjećanja, vukovarska tvrtka Borovo odlučila je iskoristiti interes kupaca te napraviti još jednu seriju popularnih žutih čizama.

ZENGE Predsjednica popularizirala čizme iz Borova: Zovu nas iz cijelog svijeta!

Podsjećamo, tada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Koloni sjećanja hodala upravo u tim žutim čizmama kakve su u vrijeme agresije na Vukovar nosili vukovarski branitelji, zbog čega su i postale poznate kao "zenge".

Limitirana serija

– Poslije toga, kao i medijskih napisa koji su uslijedili, došlo je do velikog interesa kupaca iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore, koji su se interesirali za te čizme. Imali smo i upite iz Njemačke, Australije, Kanade, SAD-a… Zbog toga odlučili smo napraviti prostora u proizvodnji i napraviti još jednu limitiranu seriju. Ovaj put, uz muške brojeve, izradili smo i nešto ženskih brojeva, što je naišlo na odličan prijam kod kupaca – rekla je Marija Rušnov, stručna suradnica u marketingu Borova.

I ova serija žutih čizama identična je prijeratnima. Žute su boje i izrađene su ručno od hidrofobirane kože te su vodonepropusne. Tijekom izrade svaka od tih čizama prođe kroz ruke 60-ak radnika Borova pa su i po tome posebne. Jedino po čemu se nova serija razlikuje od nekadašnjih žutih čizama jest jače otisnut žig vukovarskog vodotornja. Po riječima Rušnov, i to je napravljeno na zahtjev kupaca koji su tražili da žig bude jače otisnut i samim tim vidljiviji.

– Planiramo svakako i u budućnosti nastaviti s proizvodnjom žutih čizama. U stalnom smo kontaktu s kupcima pa ćemo raditi i na njihovom dodatnom poboljšavanju i da budu što udobnije i kvalitetnije – najavila je Rušnov.

Za Amerikance

Žute čizme u Borovu su se počele proizvoditi još 1985. godine i to po narudžbi američke tvrtke Royce Shoes. Bile su namijenjene pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju ekstremno visoke temperature, a noću temperatura zraka naglo pada.

S obzirom na potrebnu tehnologiju, čizme su se proizvodile u pogonu Poly koji je tijekom rata razrušen i više ne postoji. Godišnje se za potrebe američkog kupca proizvodilo 200 do 250 tisuća pari čizama. Zadnja proizvedena serija nije isporučena kupcima u SAD-u nego je zbog ratnih događanja ostala u borovskim skladištima.

Tako su popularne „zenge“ i završile na nogama vukovarskih branitelja.

Te su čizme postale jedan od simbola ratnoga Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. No to što su nosili „zenge“ bio im je velik problem nakon zarobljavanja. Doživjeli su dodatne torture, o čemu su svjedočili i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali 
„zenge“. 

1 / 38
Vukovar: Brojna izaslanstva na Memorijalnom groblju položila vijence za poginule
Kolinda Grabar-Kitarović startasice Borovo prodaje plagijat? Ljubičić priprema tužbu zbog predsjedničinih startasica Iskazan interes Za Borovo već dvije ponude APEL VUKOVARACA Grad nam je ljepši nego ikada prije, ali nema ljudi i radnih mjesta
  • koraknaprijed:

    Hvala braniteljima i Kolindi !

  • Tomi0713:

    Presjednica jednim potezom napravi dobru stvar ,volio bi da jednog dana bude premijerka,samo ona radi u interesu RH,

  • Hrvatska:

    Nasa lijepa predsjednica uvijek radi za dobro Hrvatske. Bravo.