Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskazan interes

Za Borovo već dvije ponude

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
24.06.2017.
u 13:22

Vlada je proljetos svoje dionice dala HT-u i Končaru u zalog za još jedno kreditno zaduženje Borova 
od 46 milijuna kuna

Dva su potencijalna ulagača državi iskazala interes za preuzimanje njezine tvornice obuće Borovo, koja je pred stečajem.

Idućih dana nadležne institucije kontaktirat će predstavnike zainteresiranih tvrtki i “snimiti stanje”, kako bi se temeljem toga u vukovarskoj tvornici moglo posložiti program restrukturiranja, koji treba na stolu biti kroz mjesec dana, a koji će uključivati i ulazak strateškog partnera.

Nominala 140 kuna

Hitnost uvođenja privatnog kapitala najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić tražeći da se poništi raniju odluku koja je predviđala da se po povlaštenim uvjetima bivšim i sadašnjim zaposlenicima Borova omogući kupnju 50 posto dionica tvrtke iz državnog portfelja.

Ta odluka koju je Vlada Zorana Milanovića donijela na telefonskoj sjednici netom prije parlamentarnih izbora 2015. nije bila konzumirana, a budući da ona predviđa privatizaciju polovice državnog udjela u Borovu, njezinim poništenjem Vlada Andreja Plenkovića namjerava olakšati nalaženje strateškog partnera koji bi tvrtku preuzeo i unio svjež kapital. Radnicima je trebalo biti ponuđeno 1,118.747 dionica po nominali od 140 kuna i obročna otplata.

Početkom godine kasnila je isplata plaća, pa je prije dva mjeseca Vlada je vatrogasno intervenirala dajući svoje dionice HT-u i Končaru u zalog za još jedno kreditno zaduženje Borova od 46 milijuna kuna. Borovo i dalje posluje s gubitkom, koji je posljednje dvije godine bio na razini od po 18 milijuna kuna, a obveze tvrtke u 2016. iznosile su 127 milijuna kuna. U lipnju na naplatu Borovu stiže 127,5 milijuna kuna, dok očekivani priljev iznosi svega 62,6 milijuna kuna.

Nikad dovršena pretvorba

U Borovu zapravo nikada nije dovršena pretvorba društvenog u državni kapital. Tvrtka je još vlasnik velikog dijela naselja, ne samo zgrada i zemljišta, nego i primjerice nogometnog igrališta, dječjeg vrtića i aerodroma.

Proizvođač obuće je i nakon mirne reintegracije Podunavlja poslovao opterećen neriješenim starim teretima, odnosima s bivšim radnicima, neriješenim imovinsko-pravnim odnosima na svojim nekretninama... Sva ta pitanja ostaju i dalje otvorena pa će se rješenje za Borovo tražiti u nastojanju da se rastereti imovine osim proizvodnih hala i trgovina i da se dopusti dokapitalizacija kojom će se očuvati glavni vukovarski gospodarski subjekt.

Komentara 1

BL
Blomberg
12:26 09.01.2018.

Vlado nasa, reagirajte na te vapaje, pomognite Borovu pa da " ZENGE " idu dalje , zasto sve sto je dobro kod nas propada, isto pokrenite taj -Imunoloski - zavod vec jednom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije