Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borovo prodaje plagijat?

Ljubičić priprema tužbu zbog predsjedničinih startasica

Kolinda Grabar-Kitarović startasice
Foto: Mario Ćužić/HTS
1/8
21.08.2017.
u 14:52

Dizajner ističe mogućnost dogovora o tome da Borovo proizvede i pusti na tržište njegov originalni dizajn, uz financijsku naknadu

Ugledni dizajner Boris Ljubičić, šećući se zagrebačkom Ilicom, ugledao je zanimljiv prizor. U izlogu dućana Borova stoji novi model startasica s uzorkom koji je danas svojevrsni trade mark, a koji je on osmislio – kockice crvene, bijele i plave boje. No dizajn modela vjerojatno najpoznatije hrvatske obuće ovoga puta nije stigao iz njegova Studio Internationala. Odnosno, kako nam Ljubičić kaže, jest, samo nekoliko godina ranije. Zbog toga tvrdi da se radi o plagijatu.

Autorski koncept od 1990.

– Moj koncept hrvatskog vizualnog identiteta postoji još od 1990. godine. Uz standardne crvene i bijele kvadrate ima i plave, ali cijelo je vrijeme negiran, s argumentom da plave boje nema u hrvatskom grubu. Međutim, naša zastava ima i plavu boju, to je dizajn-sinteza grba i zastave, moj dizajn-projekt hrvatskog identiteta koji je dobro poznat najširoj javnosti. Tako su 2008. godine dizajneri iz studija Åbäke Benjamin Reichen i Patrick Lacey priredili dizajn za startasice prema mom projektu i ponudili ga Borovu s namjerom da nove startasice plasiraju pod etiketom Kitsuné. Uzorci su proizvedeni, ali proizvod nikada nije realiziran iako su Benjamin i Patrick te startasice kao hrvatski proizvod željeli lansirati u Parizu i Londonu. Isti uzorak dizajna ponudio sam na natječaju u organizaciji Hrvatskog društva dizajnera za nove startasice 2014. godine, međutim nije odabran za realizaciju. Ali moj dizajn na temelju kojeg su izradili uzorke 2009. kao i onaj na natječaju iz 2014. bio im je dobro poznat! Sada se na tržištu pojavljuje uzorak koji je frapantno sličan mom dizajnu te je stručno i pravno potpuni plagijat – objašnjava Ljubičić. Kitsuné je etiketa nastala 2002. godine kao glazbeni izdavač i modna marka. Borovo je i najavilo suradnju s Ljubičićem i Kitsunéom u priopćenju vezanom za Weekend Media Festival 2009. kada su za taj događaj kreirali poseban model.

– Rijetko se odlučujemo za kolaboracije Startasa i drugih projekata i umjetnika. S francuskim brandom Kitsune pripremamo suradnju u obliku posebnog Startas&Kitsune hommagea Borisu Ljubičiću – stoji u tadašnjem priopćenju Borova.

Još je zanimljivije što se radi o istim tenisicama koje je na prošlogodišnjem finalu Davisova kupa u Areni između Hrvatske i Argentine nosila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, što su prenijeli gotovo svi mediji. Ako se ispostavi da se doista radi o plagijatu, za Ljubičića to ne bi bio prvi put.

Tužio čak i ministarstvo

– Da, bilo je više slučajeva pa sam primoran pokretati i sudske sporove koje sudovi godinama drže u ladici. Jedan od njih je s Ministarstvom vanjskih poslova još iz vremena premijerke gospođe Jadranke Kosor, koji još nije riješen iako je stručnim vještačenjem plagijat utvrđen – kaže Ljubičić koji priprema pravnu akciju i protiv Borova u slučaju Kitsuné.

– Preko odvjetnice Sanje Artuković, čija je specijalnost autorsko pravo, bit će upozoreni na zakonske posljedice plagiranja tuđeg autorstva. Moguć je dogovor o tome da proizvedu i puste na tržište moj dizajn startasica pod odgovarajućim financijskim uvjetima. Ako se ne dogovorimo, slijedit će tužba i pravni postupak sa stručnim vještačenjem, iako je i na prvi pogled sve jasno – kaže Ljubičić. 

    

Komentara 98

MO
mobitel20
14:59 21.08.2017.

Sram vas bilo ! Postajete gori od imbexa jer vas ljudi jos tako ne dozivljavaju! Kakve veze predsjednica ima s tim !? Provodite prljavu kampanju protiv te zene jer je stavljate uvijek u ovakve kontekste iako nikakve veze nema s temom. Sada me blokirajte, ionako vam po portalu divljaju srbijanski obavjestajci zajedno s domacim sorosevcima. Lijepa ste koalicija...Sram vas bilo !

Avatar majmunranko
majmunranko
14:56 21.08.2017.

Lik je izumio crveni i plavi kvadrat? Što je još izumio, rupu u WC daski, toplu vodu, Ameriku...

AL
Alkana
14:59 21.08.2017.

Kakav podli naslov članka - kao da je tu predsjednica nešto skrivila. Nadam se da g. Ljubičić ima pametnijeg posla od ovakvih tužbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije