Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žene sa sela teže iziđu iz nasilne obitelji: 'Tukao me pred djecom, svakodnevno...'

Korak u skloništu godišnje zbrine oko 50 osoba.
23. rujna 2016. u 09:25 9 komentara 565 prikaza
Ženska grupa Korak
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U početku je sve bilo u redu, ali kada su nam djeca porasla i krenula u vrtić, sve je krenulo niz brdo. Postao je ljubomoran, u svima vidio ljubavnike, tukao me svakodnevno. Trpjela sam dok me nije toliko istukao pred očima djece da sam skoro izgubila svijest. Skupila sam hrabrosti, otišla u Korak i razvela se. Danas smo moja djeca i ja, sretni bez njega - tek je jedna od priča 50-ak žena koje godišnje prođu kroz sklonište za žrtve nasilja koje od 2002. godine vodi karlovačka Ženska grupa Korak.

promo Opasni gameri Nasilje u virtualnom svijetu: Zašto masovni ubojice vole videoigrice? Nasilje nad ženama Vide, trpe, ali ne prijavljuju Okolina i dalje misli da je nasilje obiteljski problem

Mirjana Duduković, voditeljica Ženske grupe, kaže kako je žalosno da se broj zlostavljanih žena koje dolaze u sklonište ne smanjuje.

- Na izlazak iz kruga obiteljskog nasilja češće se odlučuju žene iz grada, dok je veliki problem sa ženama s ruralnog područja koje nemaju kamo i trpe nasilje od supruga, njegovih roditelja, a onda i vlastite djece - kazala je Mirjana Duduković koja je sa članicama Ženske grupe, u sklopu obilježavanja Dana protiv nasilja na ženama, pustila 300 crnih balona u zrak u znak sjećanja na istu broj žena koje su u zadnjih deset godina ubijene od strane nasilnika.

Samo ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 11 žena

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • Kiki42:

  Učio decu kako treba sa ženama.

 • osica:

  "mi bi sve iništa" nasilja je sve više. Nemamo novaca za pomoći takvim načetim obiteljima , prepuštene su sami sebi, jer svatko je zatvoren u svoja četiri zida, a ako i pokuša tražiti pomoć od institucija za drugoga, da se ... prikaži još! se utvrdi, izvidi..... i sl. Službe vam kažu " vašu osobnu , dajte izjavu , zvati ćemo vas za svijedoka..... Bože moj, "zar meni to treba, da budem na meti jedog alkoholičara, ispijenog mozga.....? Osobno iskustvo, ne mogu zamijeniti one koji ga ili ju puste , nakon razgovora po nečijoj prijavi a ja sam onda izložena potencijalnom nasilju dok sam živa. Jučer sam imala jedan takav poziv nakon više od 5 godina, nije me zaboravio. Vidjeti ću što ću poduzeti ako se ponovi. Za sada je daleko.

 • Avatar comparator
  comparator:

  Normalna žena nikad neće dozvoliti nasilje ako i sama nije svijesno pristala na takvu nastranu zajednicu u to sam siguran jer znam iz nekih poznanstava na takve primjere . Žena zbog svoje sklonosti alkoholu i vlastite nesposobnosti pristaje na ponižavanje ... prikaži još! dok muškarac svoju sklonost alkoholu opravdava potrebom za druženjem na poslu s kolegama također sklonim tom poroku.Problem se javlja kad takva disfunkcionalna obitelj ima bolesnu djecu s nasljednim psihičkim poremečajima. Alkohol i droga prisutna je kao povezujući faktor i ovisnost o prihodima u društvu koje sve više tone u socijalu umjesto u razvijanje osobne odgovornosti . Zapravo mnogi od tih ljudi veže svoje ponašanje prema prilikama koje im obećava zajednica jer njihova inteligencija prihvaća isključivo riješenja koja im pogoduju u održavanju njihovog ustaljenog komfora.