Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESLAVNA TOP-LISTA

Ženama je najteže u rigidnom i ratom zahvaćenom Afganistanu

afganistan
AFP/Pixsell
15.06.2011.
u 16:03

U najgorih pet slijede ga DR Kongo zbog masovnih silovanja, pa potom Pakistan, Indija i Somalija

Nasilje i brutalno siromaštvo čine Afganistan najopasnijom zemljom na svijetu za žene. Slijede ga DR Kongo, Pakistan, Indija te, naposljetku, Somalija. Rezultati su to istraživanja TrustLawa, pravnog servisa fundacije Thomson Reuters, koji je tih pet zemalja rangiralo kao najneprijateljskije prema svom ženskom stanovništvu.

Neprestani ratni sukobi i NATO-ovi napadi u kombinaciji s negativnom kulturnom klimom stavili su Afganistanke na vrh neslavne top-ljestvice.

– Žene koje pokušavaju progovoriti ili preuzeti neku javnu ulogu te time izazvati uvriježena mišljenja o podjeli među spolovima – kao što je recimo posao policajke ili rad u medijima – često bivaju napadane ili ubijene – kazala je Antonella Notari, čelnica grupe Žene za promjene. U Afganistanu su zbog slabog pristupa medicinskoj skrbi visoke stope smrtnosti žena na porođaju (na 11 žena koje rađaju dogodi se jedna smrt), a Afganistanke nemaju nikakva ekonomska prava.

U Kongu, uglavnom na istoku zemlje, godišnje bude silovano oko 400.000 žena, procijenili su američki istraživači. U zemlji vladaju stalni ratni uvjeti u kojima se žene uzimaju u vojsku ili se koriste kao seksualne robinje.

Pakistan se na listi našao zbog loše plemenske i vjerske prakse prema ženama. To se najdrastičnije očituje u čestom kažnjavanju bacanjem kiseline u lice žena koje se “nedolično ponašaju”.

Indija je na listi najviše zbog ubijanja ženskih fetusa i trgovine ženama, a Somalija zbog visoke stope smrtnosti na porođaju, silovanja, obrezivanja žena i vrlo lošeg pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama.

Komentara 13

OB
-obrisani-
17:00 15.06.2011.

Primitivne sredine što drugo reči, zato te države i nazivamo nerazvijenima ili zemljama u razvoju, ako bi usporedili neke zapadne zemlja i njihove standarde sa ovima npr potrošnju energije, nivo medicinske zaštite ili školovanje sa ovim zemljama onda bi vidjeli da su neke na ivou eurpskih država s početka 19 st, a sada usporedimo industrijske centre tog doba i uvjete u njima sa ovim krajevima i vidimo da je pojam nerazvijene primjeren. Nije valjda da netko misli da je početkom 19 st neka brdsko planinska Crnogorka imala neka prava, do 1945 žene u ovim krajevima nisu imale ni pravo glasa, nisu ni u Francuskoj, zamislite nivo zdravstvene zaštite stanovništva u to doba na jednom Kosovu ili Albaniji, ljudska prava su bila misaona imenica i to su činjenice, sada umjesto da im pomognemo u te zemlje uvaljujemo najprljaviju industriju i ljudi rade za 5 $ na dan i imaju pravo samo da rade, a onda se mi zgražamo nad time.

OB
-obrisani-
17:35 15.06.2011.

15.06.2011. u 16:44h dragec@ je napisao/la: Zena je u islamu \'zasticena i uziva sva prava kao i muskarci\'. U istocnom DR Kongu UN snage su Pakistanci ------------------------ je, ove umotane su jedino od komaraca zaštičene

OB
-obrisani-
16:44 15.06.2011.

Zena je u islamu \'zasticena i uziva sva prava kao i muskarci\'. U istocnom DR Kongu UN snage su Pakistanci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije