Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesu li dvije stope dovoljne?

Zemlje u EU imaju više stopa PDV-a, a smanjene su niže od 10%

novac
Foto: Davor Javorović/Pixsell
30.10.2016.
u 08:15

Najveći dio zemalja ima stopu na ugostiteljstvo od 10 do 13 posto, jednu stopu za lijekove, autosjedalice često imaju vrlo nisku stopu...

Industrije na koje će se veći PDV loše odraziti s pravom se suprotstavljaju takvom prijedlogu. Primjerice, turizam nosi najveći dio rasta našeg gospodarstva, stoga je pitanje je li opravdano povećati stopu PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, odnosno 24 posto godinu kasnije.

Zemlje u okruženju kojima je turizam također bitan dio ekonomije imaju stope od 10 do 13 posto, primjerice Španjolska, Italija i Francuska 10 posto, Grčka, Portugal i Austrija 13 posto. Neki od poreznih stručnjaka kažu da nije dobro da se sada podignu cijene u turizmu i da budemo nekonkurentni u odnosu na zemlje u okruženju, ali se i pitaju zašto bi turistička industrija imala subvencije u odnosu na neke druge industrije poput, primjerice, metaloprerađivačke.

Za razliku od nas koji bi prema novom prijedlogu imali dvije stope PDV-a, od 12 i 24 posto, velik dio zemalja u EU ima više stopa, odnosno njihova se visina bolje prilagođava industrijama kojima je potrebna. Primjerice, Francuska ima četiri stope PDV-a, pri čemu je ona najniža samo 2,1 posto, za novine i neke farmaceutske proizvode. Kod nas bi se, prema prijedlogu, PDV na novine trebao povećati s pet na 12 posto, a za kinoulaznice već 2017. na 13 posto. I ta kategorija, kinoulaznica i kulturnih događanja, vani često ima niže stope, a često se oporezuju po istoj stopi. Primjerice, PDV na kulturna događanja u Francuskoj je 5,5 posto, Grčkoj šest posto, Njemačkoj sedam posto...

Najveći dio zemalja u EU ima i izjednačene stope za receptne i bezreceptne lijekove, a ta je stopa puno bliža 10-postotnom PDV-u, dok se kod nas predlaže povećanje stope za receptne na 12 posto, a na 24 bi ostali bezreceptni. Manji PDV na autosjedalice praksa je i ostalih zemalja EU, ali negdje je ta stopa i puno niža, primjerice u Poljskoj osam posto, Cipru pet posto..., ali su isto tako u tim zemljama smanjene stope, koje imaju uz glavnu stopu PDV-a, niže od 10 posto. I mnogi prehrambeni proizvodi, koji će kod nas poskupjeti, poput mlijeka ili kruha, tamo imaju niže stope.

>> Marić predstavio poreznu reformu: Ovo su stvari koje će se uskoro promijeniti

Ključne riječi

Komentara 3

MA
marijaqwer
08:41 30.10.2016.

Najavljena porezna reforma je znacajno povecanje poreza za sve da bi uhljebi mogli mirno zivjeti jos cetiri godine.

EU
eurobanana
08:31 30.10.2016.

zanima me samo jedno..zasto se ne pise o pdv-u o osnovnim zivotnim namjernjicama...pa u Njemackoj je samo 9 % a u Hrvatistanu 25 %--porez na nekretninu zele u hrvatistanu na procjenu kuce (kao prvo gruntovnica i katasar je jos u velikim dijelom iz 1896 g (austrougarske) a u Njemackoj me ``porez na nekretninu ili olje naana Zemljarina kosta kao i u Hrvatistanu komunalna naknada a ist im je namjena....Koliko treba Hrvatima da traze sve pdv-e Njemacke ..pa i zaradu treba sa iznad porezima od Njemacke kopirati.......Banistan kopira Albaniju po zaradama a iznadNjemacke pdv-e......Toga samo ima u pstkomunistickim bananama ^^

AM
AMD------------------------
11:26 30.10.2016.

toliko diletantno pisete o pdv,primjerima. sastojci bilo kojega recepta ce dati pozitivni rezultat iz uskladjenosti . uskladjenost u hrvatskoj je nemoguca dok si god sijece granu na kojoj sjedi. a sam drzavni aparat i duplo vise ministarstava nego zdravo samo se vrti oko financiranja sebe samoga i nista drugo,sva ta premjestanja vode gorem kaos nego vec je . nije drzava konzum/ikea/lidel/bauhaus i svejedno se mora pridzavati istih ekonomskih zakona. a malo uzet od grka,mali od franzuza,malo od njemaca,malo od scandinavije-to je isto kao da od rakova ,goveceg odeska soli i bibera hocete izraditi saher tortu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije