Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: Zahvaljujem Putinu što je prepoznao projekt za Brod

Danas je u Slavonskom Brodu u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata održan tradicionalni susret sjećanja na svu pogonulu djecu u Domovinskom ratu
25. svibnja 2019. u 15:53 14 komentara 2690 prikaza
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je danas  u Slavonskom Brodu na potpisivanju ugovora o realizaciji projekta "Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod".

Predstavnici Rafinerije, ruske tvrtke Zarubežnjeft kao vlasnika Rafinerije, Crodux plina i Plinacra potpisali su tri ugovora kojima su regulirani izgradnja, operativno korištenje i održavanje izravnog plinovoda, opskrba prirodnim plinom te priključenje na transportni sustav. To znači i početak rješavanja višegodišnjeg problema onečišćenja zraka.

VIDEO Predsjednica o ugovoru koji će označiti početak rješavanja onećišćenja zraka u Slavonskom Brodu  - Snimio: Vedran Balen

– Kao što znamo, Rafinerija nije jedini problem, ali je najveći zagađivač zraka na ovom području. Drago mi je što je došlo do ovog dana. Trebalo nam je gotov tri godine rada, truda i pregovora. O ovome sam više puta razgovarala s dužnosnicima ruske federacije, ali i u Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Posebno se zahvaljujem predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu koji je prepoznao vrijednost ovog projekta, ne samo za smanjenje onečišćenja zraka već i mogućnosti daljnjeg gospodarskog razvitka. On je čvrsto stajao iza ovog projekta. Pokazali smo da smo uspjeli riješiti probleme. Zahvaljujem i ruskom veleposlaniku Anvaru Azimovu koji se silno zalagao za realizaciju ovog projekta – poručila je predsjednika Grabar-Kitarović.

Opskrba prirodnim plinom Rafinerije Brod od strane Crodux plina obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod. Potpisivanjem ugovora o opsrkbi plinom, Crodux plin se obvezao Rafineriju nafte Brod ospkrbljivati prorodnim plinom u razdoblju od deset godina. Da bi realizirali taj projekt, Crodux će kao investitor uložiti 24,5 milijuna kuna u izgradnju izravnog plinovoda.

– Ovim sporazumom Rafinerija će kroz vrijeme trajanja glavnog ugovora, znači kroz razdoblje od deset godina, Croduxu platiti troškove kapitalnih ulaganja u plinovod kojim će se Rafinerija kao krajnji kupac direktno spojiti na plinski sustav RH. Također, danas smo potpisali i ugovor s Plinacrom o izgradnji mjerno-redukcijske stanice i priključka na koji će se izravni plinovod priključiti. Nadam se da će, pored nas koji smo ovdje direktni dionici, i građani s obje strane rijeke Save, poduzetnici i lokalna samouprava prepoznati dobrobit ovog projekta i naći svoj interes – rekao je direktor Crodux energetike Branko Radošević.

Katarina Kitarović Među najboljima na svijetu Kći hrvatske predsjednice postaje studentica glasovitog Harvarda

On je izrazio zadovoljstvo što je sporazum postignut u  vrlo kratkom vremenu nakon posljednjeg sastanka.

– Nositelj projekta osprbe plinom Rafinerije Brod je Crodux. Riječ je o vrlo složenom i zahtjevnom projektu u kojem je više od dionika. Iz toga razloga su pregovori i usuglašavanje stavova i interesa svih dionika trajalio nešto duže. Međutim, danas smo napokon potpisali niz dokumenata koji obvezuju sve strane za realizaciju ovog projekta – naglasio je Radošević te dodao:

– Puštanje plinovoda u rad predviđeno je u ovo vrijeme iduće godine. Ključno je da Plinacro što prije izgradi mjerno-redukcijsku stanicu i ukloni administrativne prepreke kako bi Crodux mogao pristupiti samoj rekonstrukviji i prenamjeni produktovoda – zaključio je Radošević.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja u subotu boravi u Slavonskom Brodu, po dolasku je u taj grad položila vijenac podno spomen-obilježja djeci poginuloj u Domovinskom ratu „Prekinuto djetinjstvo" u sklopu programa 17. susreta sjećanja na najmlađe žrtve rata "Mali križ - velika žrtva".

Uz predsjednicu Grabar Kitarović, u državnom izaslanstvu koje je položilo zajednički vijenac podno spomen-obilježja "Prekinuto djetinjstvo" bili su i i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić i izaslanica predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić.

Nakon što je sudjelovala u polaganju vijenca u spomen na djecu poginulu u Domovinskom ratu, Kolinda Grabar Kitarović zaputila se u slavonskobrodsku Glazbenu školu u kojoj se održava svečana akademija u povodu 17. susreta sjećanja na najmlađe žrtve rata "Mali križ - velika žrtva".

U poslijepodnevnim će satima predsjednica Grabar - Kitarović sudjelovati na tribini „Današnji izazovi pred ženama u politici, poduzetništvu i društvu".

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  S duplo manjim ovlastima nego dr Tudjman, predsjednica je uspila odraditi gomilu toga za narod i domovinu. Rijetko pozitivan spoj intelekta, domoljublja i energije, to je nasa Kolinda!!!!!!!

 • Princeza:

  Nasa kraljica je rijesila jos jedan problem. Bravo kraljice nasa lijepa.!Ljevicari neka kukaju i dalje. ❤️

 • Avatar Trn
  Trn:

  Zar se vise ne smije reci tko je poubijao tu djecu?