Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Željko Sabo: U slučaju Žarka Tušeka ne vidim kazneno djelo

Prema njegovim riječima razgovaralo se o budućoj suradnji za lokalne izbore koji će tek biti
27. siječnja 2021. u 14:21 6 komentara 904 prikaza
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Uz svaki novi tekst o Žarku Tušeku, predsjedniku Krapinsko – zagorskog HDZ-a, i snimci nastaloj tijekom razgovora s nezavisnim vijećnikom Viktorom Šimunićem spominje i slučaj od prije nekoliko godina kada je radi sličnih stvari tadašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo osuđen i završio u zatvoru. Podsjećanja radi tada je poslije održanih lokalnih izbora Sabo tajno snimljen kako nudi neke pozicije novoizabranoj gradskoj vijećnici. Zbog pokušaja podmićivanja Sabo je proveo u zatvoru osam mjeseci.

Viktor Šimunić i Žarko Tušek TUŠEK O VLADI Novi detalji s tajne snimke: 'Pol bi ih odmah prebrisal!'

- I danas, kao i onda, tvrdim da sam nevino osuđen i da u svemu tome nije bio kaznenog djela. To je bio politički montiran proces s ciljem da me se sruši s mjesta gradonačelnika. Isto tako to je bio proces pun presedana jer je mnogo toga što se dogodilo u tome slučaju dogodilo se po prvi put. Zakon jasno kaže da je kazneno djelo ukoliko se gradskom vijećniku ponudi nešto, a osoba s kojom sam ja razgovarao nije tada imala status vijećnika - rekao je Sabo Večernji list.

Komentirajući tajnu snimku Tušeka, o kojoj priča cijela Hrvatska, Sabo je mišljenja kako ona nije kazneno djelo. Prema njegovim riječima razgovaralo se o budućoj suradnji za lokalne izbore koji će tek biti.

Premijer Plenković dao izjavu za medije nakon sjednice Vlade 'NE ZNAM KAKO SE TO TUŠEKU DOGODILO' Plenković: Pogriješio je. Bez ikakve konzultacije s nama. Radari u klijetima ne funkcioniraju baš

- Ovdje po meni nema kaznenog djela, a što će se dogoditi dalje vidjet ćemo. U mome slučaju netko je „povukao mačku za rep“ i sada imamo to što imamo. Otvorena je Pandorina kutija i mislim kako će još nevinih ljudi stradati radi svega toga. Tome nema kraja. Najbolje za sve, ali i za hrvatsko pravosuđe, bilo bi kada bi obnovili proces protiv mene i oslobodili me - kaže Sabo.

Dodaje kako je u politici uvijek bilo razgovora i dogovora i je tako svagdje. Vraćajući se na svoje suđenje kaže kako je vidio i sporazum između političkih stranaka koji je potpisan na razini Vlade i koji taksativno govori o podjeli određenih funkcija, pozicija, mjesta u Nadzornim odborima…

- To je bio jedan od naših dokaza na suđenju. Međutim, to onda nije bila korupcija, a u mome slučaju je bila korupcija - kazao je Sabo koji je posebno čestitao premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na načinu kako je stao iza Tušeka.

Državni vrh položio vijence povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta Milanović o tajnoj snimci HDZ-ovog Tušeka: 'Ne vidim tu kaznenu odgovornost, ali to je jadno. Branit ću pravo političara da budu budale'

Istakao je kako se tako ponaša jedan predsjednik i da je Plenković jasno rekao kako je Tušek pogriješio što se tamo našao. U njegovom slučaju tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije stao iza njega o čemu Sabo ne želi govoriti. Zbog toga je na prijevremene izbore u Vukovaru 2014. godine izašao kao nezavisni kandidat i bez otvorene podrške SDP-a. Sabo je tada izgubio za nekih 190 glasova.

Govoreći na ovu temu podsjetio je i kako je 28. prosinca 2020. godine za njegov slučaj nastupila totalna rehabilitacija.

Hrvatski ratni brod nove generacije
STOŽERNI BROD HRM-a
Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • roland:

    Nakon što su iscurile snimke gdje Tušek priča protiv Županijskih organizacija HDZ iz Slavonije i Dalmacije, nakon što se negativno izražava o ministru Malenici, ne bih se začudio da Tušek izgubi političku podršku i da pokrenu kazneni postupak. Naime, Plenković ... prikaži još! uvijek kaže da nema nedodirljivih, a Tušek nije zaslužio podršku stranke. Izgubio je sve kredite, narušeno je povjerenje...ispao je politički bedast i neodgovoran.

  • Neo001:

    Ne može se uspoređivati kazneno djelo druga sabe koji je trgovao sa izabranom osobom, a ovdje se radilo o normalnim legalnim predizbornim dogovorima i ponudama.

  • roland:

    Zajedničko Sabi i Tušeku je da su izgubili političku podršku i privilegije svojih stranaka! Sabo je bio i u zatvoru, a danas ga u SDP ne žele vidjeti ni nacrtanog, a isto će se dogoditi i Tušeku u HDZ-u, jer ... prikaži još! Tušek priča protiv Dalmatinaca, Slavonaca i aktualnih ministara. Dakle, politički mrtvaci, a ne kriminalci.