Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednik HBK Puljić: Za Crkvu je rodna ideologija neprihvatljiva

Komentirajući najave kako se vladajuća većina priprema za postupak saborske ratifikacije Istanbulske konvencije predsjednik HBK je podsjetio kako se Crkva do sada u dva navrata jasno očitovala o tom dokumentu, uz ocjenu kako je u njegovoj pozadini rodna ideologija odnosno "nova vrsta ideologije".
14. ožujka 2018. u 17:22 15 komentara 807 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kada se Istanbulska konvencija "očisti" od spornih odrednica koje impliciraju rodnu ideologiju Crkva će poduprijeti njenu ratifikaciju, no nedvojbeno je kako bez obzira na proceduru treba osigurati punu zaštitu ugroženih u bilo kojoj vrsti obiteljskog nasilja, kazao je u srijedu u Sarajevu predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

VETERANI GARDIJSKIH POSTROJBI: Istanbulska konvencija narušava hrvatski nacionalni, vjerski i kulturni identitet

Komentirajući najave kako se vladajuća većina priprema za postupak saborske ratifikacije Istanbulske konvencije predsjednik HBK je podsjetio kako se Crkva do sada u dva navrata jasno očitovala o tom dokumentu, uz ocjenu kako je u njegovoj pozadini rodna ideologija odnosno "nova vrsta ideologije".

"Jasno smo rekli da ne prihvaćamo neke stavove koji su unutra izrečeni. Svim srcem podupiremo zaštitu ugroženih i zaštitu žena i djece, no također smo rekli da ne prihvaćamo konvenciju jer ima paragraf o rodnoj ideologiji", kazao je nadbiskup Puljić.

Njegova je poruka kako je stajalište Crkve jasno i tu nema promjena. "Kada je (konvenciju) očiste, mi ćemo je podržati", izjavio je predsjednik HBK pozvavši da se bez obzira na to u Hrvatskoj osnaže zakoni koji bi spriječili i sankcionirali bilo kakvu vrstu nasilja nad ženama i unutar obitelji.

Biskupske konferencije Hrvatske i BiH u Sarajevu su održale dvadeseto redovito zajedničko zasjedanje pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Puljića i vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, na kojem su razmatrali rad s inozemnom pastvom, djelovanje zavoda Sv. Jeronima u Rimu i razgovarali o provedbi tjedna solidarnosti Crkve u Hrvatskoj s Crkvom u BiH te rad zajedničke komisije o martirologiju.

Odgovarajući na pitanja o učestalim napadima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na banjolučkog biskupa Franju Komaricu kardinal Puljić je kazao kako je zabrinut jer se stvara nezdrava klima dezavuiranjem osobe koja se toliko zauzimala za povratak. "Nas 90 posto katolika u RS nema i netko je ipak kriv za to i to se ne može nijekati", kazao je kardinal Puljić.

Na pitanje strahuje li od fizičkih napada na biskupa Komaricu kazao je kako je "politika u stanju napraviti grozne stvari", no vjeruje da toga ipak neće biti jer su svi svjesni ugleda i važnosti kojega ima biskup Komarica. "Tko bi to (napad) napravio sasjekao bi granu na kojoj sjedi", kazao je kardinal Puljić. Dodao je kako nije posebice razočaran činjenicom da se hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti BiH nisu očitovali o Dodikovim napadima na banjolučkog biskupa jer su oni "previše okupirani sobom i premalo vode brigu o čovjeku".

Zadarski je nadbiskup je kazao kako Crkva u Hrvatskoj dijeli zajedničku brigu s onom u BiH i narodu koji joj pripada, uključujući tu problem masovnog iseljavanja.

Podsjetio je kako je to trend u svim državama postkomunističke Europe jer se iz njih od pada komunizma iselilo 23 milijuna ljudi ka Zapadu i to ne isključivo iz ekonomskih razloga. Biskupi u Hrvatskoj i BiH mogu samo poticati ljude da vole svoju zemlju i nastoje naći svoje mjesto u njima, dodao je zadarski nadbiskup.

Kardinal Puljić je kazao kako u slučaju BiH mnogi odlaze jer su "siti nepravde i nejednakopravnosti s kojom se igraju i domaći i međunarodni političari".

Istaknuo je i kako Crkva neće posustati bez obzira što na njena upozorenja gotovo nitko ne reagira te također kako od hrvatskih predstavnika u vlasti BiH očekuje da "ne prekriže niti jednog Hrvata" pri čemu svako traženje novih rješenja za probleme u toj zemlji mora značiti priznavanje jednakih prava svima.

Iva Boban Valečić, Ladislav Ilčić i Goran Beus Richembergh Večernji TV Beus Richembergh upitao Ilčića: Što se to loše dogodilo čime vi plašite hrvatsku javnost? Bruna Esih Objavljeno na Fejsu Esih demantirala da je građane pozvala na prosvjed protiv Konvencije Kardinal Josip Bozanić Stajalište Crkve 'Neprihvatljive definicije': Evo što HBK misli o Istanbulskoj konvenciji
Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • RuzaSapina56@gmail.com:

    Sto to znači ravnopravnost drugohotnih? Mislite rapvnioravnost onih koji stalno nešto zahtjevaju? Koji hoće da se petljaju u odgoj naše djece? Mislite na one koji ne žele rađati ali ako im se ipak svidi “proizvedu” dijete? Mislite na one i ... prikaži još! paradu srama koju nazivaju paradom ponosa....? Mi uopće ne znamo niti se želimo petljati tko koga voli tko će sa kime živjeti tko će se kako oblačiti ... ali nam se ta etiketa prišiva.... ja imam strah da sutra ako idem u javni wc muškarac bude unutra jer se možda on taj trenutak osjeća kao žena jer “rod” bi mu dao to pravo a ne spol jako je rođen! Ne i ne IK

  • ljerka.p2911:

    Crkva i katolici moraju se potpuno angažirati na svim politikama za promicanje i očuvanje demokršćanske Hrvatske i biti i tradicije.

  • siskic:

    biskupi okanite se politike. pa u sve ste se počeli petljati. još malo pa će te uči u uprave javnih poduzeća....toliko ste se obahatili da ste sve više nego što bi trebali biti. vi ste od uspostave države postali političari..trgovci..menađžeri..šverceri ... prikaži još! i ne znam šta sve ne.