Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istanbulska konvencija narušava hrvatski nacionalni, vjerski i kulturni identitet

U svom tekstu Konvencija zabranjuje rezerve na sve one članke koji bi mogli rezultirati navedenim neželjenim posljedicama za hrvatsko društvo i pravni poredak RH.
14. ožujka 2018. u 16:17 59 komentara 3850 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Protivimo se ratifikaciji Istanbulske konvencije kojom se narušava hrvatski nacionalni, vjerski i kulturni identitet – poruka je s danas održane tiskovne konferencije koju je u prostorijama zagrebačke Hvidre organizirao Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Iva Boban Valečić, Ladislav Ilčić i Goran Beus Richembergh Večernji TV Beus Richembergh upitao Ilčića: Što se to loše dogodilo čime vi plašite hrvatsku javnost?

Nakon što su izrazili sućut obitelji preminulog generala Petra Stipetića, članovi udruge, koja okuplja brojne veterane Tigrova, Gromova, Kuna, Pauka, Sokolova, Vukova, Termita i Prvog gardijskog zdruga, istaknuli su kako predmet ratifikacije treba biti samo dokument koji je opće prihvaćen, no ne i onaj koji, poput Istanbulske konvencije, izaziva kontroverze u društvu, te pozvali na raspisivanje referenduma o ovoj temi.

- Konvencija obvezuje stranke potpisnice da kulturu, običaje, vjeru i tradiciju, u mjeri u kojoj se razlikuju od načela i tumačenja ove Konvencije, trebaju podčiniti ciljevima Konvencije koja traži iskorjenjivanje svih "predrasuda, običaja i tradicija" koje se temelje na "stereotipnim ulogama žena i muškaraca“. Konvencija ne definira koje su to stereotipne uloge, a različite zemlje i različite društvene skupine ih vrlo široko tumače, do te mjere da neke od njih i temeljne obiteljske uloge poput majčinstva i očinstva nazivaju nepoželjnim stereotipnim rodnim ulogama. Također, muško-ženska slika čovječanstva, obitelji i braka koja je u skladu s prirodom muškarca i žene i kao takva podržana od strane svjetskih kultura i svih velikih religija, ratifikacijom Konvencije bi mogla biti stigmatizirana kao zastarjela i nepoželjna "tradicija na temelju stereotipnih rodnih uloga“. Istanbulska konvencija je prvi međunarodni ugovor u povijesti Vijeća Europe u čijem sastavljanju nisu sudjelovale države članice na koje će se jednom Konvencija odnositi, već ju je pripremala stručna skupina, a države su preko Vijeća ministara mogle samo prihvatiti ili ne prihvatiti finalni tekst.

U svom tekstu Konvencija zabranjuje rezerve na sve one članke koji bi mogli rezultirati navedenim neželjenim posljedicama za hrvatsko društvo i pravni poredak RH. Tako, nažalost, nije moguće ratificirati dobre dijelove Konvencije stavljajući rezerve na sporne dijelove. S obzirom da iz dosadašnje prakse možemo zaključiti da ni Ženevska konvencija koja je trebala zaštititi žrtve rata nije urodila plodom smatramo da se našim zakonima mogu regulirati sve navedene činjenice te da nam nije potreban netko treći tko će provoditi mjere i zakone u našoj državi. Hrvatska je demokratska i suverena država koja ima svoju kulturu, običaje i vjerodostojnost – poručio je Miljenko Kolobarić. Predstavnici veterana, među kojima su bili i Željko Dragašević, Dražen Šantić i Krešo Maretić, potom su se osvrnuli i na zaključke Vijeća za suočavanje s prošlošću.

- Zbor ne može i neće prihvatiti zaključke Vijeća za suočavanje s prošlošću vezane uz natpis "Za dom spremni", što je i službeni slogan legalne i legitimne hrvatske postrojbe HOS-a, dok s druge strane crvena zvijezda petokraka i komunistički simboli nisu sporni – izjavili su, pa podsjetili kako je u Domovinskom ratu samo na hrvatskoj strani poginulo 13.233, a registrirano je i 1.149 nestalih osoba. Ranjene su 33.043 osobe, a od toga broja 9.816 bilo je civila, dok je oštećeno i uništeno 183.526 stambenih zgrada.

- Većina tih događanja odvijala su se pod obilježjima totalitarnog režima, komunizma, gdje je takozvana JNA na čelu nosila crvenu zvijezdu petokraku dok su paravojne srpske formacije nosile četnička obilježja. Hrvatskim poklikom "Za dom" hrvatski narod koristi se još od vremena Nikole Šubića Zrinskog te odbijamo svako povezivanje sa bilo kojim režimima koji su koristili sličan slogan. Pripadnici HOS-a sa sloganom "Za dom spremni" ginuli su, branili i obranili Hrvatsku od velikosrpskog agresora koji je uz pomoć tzv. JNA razarao Hrvatsku, ubijao hrvatski narod i na čelu nosio zvijezdu petokraku. Danas uz pomoć poltrona infiltriranih u politiku u Republici Hrvatskoj nastavlja se velikosrpska politika te se pokušava izjednačiti žrtva i agresor, pokušava se ponovno uspostaviti srpska autonomija u Hrvatskoj što Zbor kao udruga koja okuplja sve elitne gardijske postrojbe hrvatske vojske neće prihvatiti niti dopustiti – oštro su poručili okupljeni veterani pa potom komentirali nedavne preporuke Europske komisije u svezi braniteljskih mirovina.

Bruna Esih Objavljeno na Fejsu Esih demantirala da je građane pozvala na prosvjed protiv Konvencije

Osvrnuli su se na statističke podatke broja hrvatskih branitelja koji koriste prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja u odnosu na one koji ta prava ne koriste jer još nisu stekli uvjete ili su zaposleni. - Ovdje treba naglasiti kako je preporuka EK bila još 2016. godine a odnosila se na izjednačavanje braniteljskih davanja sa socijalom što nije nikako prihvatljivo jer hrvatski branitelji nisu socijalni slučajevi. Referirali su se i na premali broj branitelja na tržištu rada što je novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja ispravljeno kao i primjena imovinskog cenzusa što se danas primjenjuje na sve kategorije građana RH pa tako i na hrvatske branitelje. Potrebno je naglasiti kako se iz proračuna RH za hrvatske branitelje izdvaja samo nešto više nego na umirovljenika bivšega sistema, borce NOB-a, bivše pripadnike JNA, milicije i ostalih službi pa i na one koji su sudjelovali u agresiji na RH. Ostavljamo hrvatskoj diplomaciji da radi svoj posao i uvjeri Europsku komisiju da su na toj tematici postignuti pomaci – zaključili su predstavnici Zbora. 

Pogledajte i prosvjed za ratifikaciju Istanbulske konvencije:

1 / 22
Na Cvjetnom trgu održao se prosvjed pod nazivom 'Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije; Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama'.
Kardinal Josip Bozanić Stajalište Crkve 'Neprihvatljive definicije': Evo što HBK misli o Istanbulskoj konvenciji Pavić je rekao da meritum Istanbulske konvencije nije rodna ideologija Pavić: Meritum Istanbulske konvencije je zaštita žena od nasilja, a ne rodna ideologija Sabor Izvori bliski Plenkoviću: I predsjednica i dio HDZ-a prije su bili za Istanbulsku
U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar Ashley
  Ashley:

  Samo MUSKO - ZENSKO - sve drugo je mentalna bolest.

 • Direkt:

  Mi smo za demokratsku Europu, ali bez Srba, Židova, ljevičara i Istanbulske konvencije!

 • Deleted user:

  Tooooo, baš sam se pitao gdje ste do sada? Ako možete dati vaše uvaženo mišljenje o teoriji struna, jer tu imam neke dvojbe..