Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUNO INOVACIJA, MALO NOVCA

Žele pokrenuti proizvodnju svojih izuma i zaposliti ljude

Konferencija "Hrvatska - mjesto za inovacije i pametne investicije"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
01.11.2019.
u 22:21

Na konferenciji “Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije” predstavili su se uspješni inovatori kojima je cilj pronaći ulagače

Izgleda kao plutajući robot, futuristička sonda ili moderna minipodmornica, no zapravo je riječ o izumu Porečanina Ervina Matića koji bi mogao uvesti revoluciju u području čišćenja i zaštite mora. Matićeva inovacija je uređaj za održavanje i čišćenje vodenih površina te je samo jedna od mnogih uspješnih priča koje su jučer predstavljene na konferenciji “Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije”.

Najbolji na svijetu

– Moj čistač s vodene površine skuplja sve vrste nečistoće, od algi i trava do plastike te ih stavlja u spremnik otpada. Što je još važnije, može pokupiti i mrlje od nafte ili benzina koje su česte u marinama. Tako da su mnogi hotelijeri, marine i gradovi već iskazali interes za moj čistač – govori Ervin Matić te dodaje da bi se korištenjem njegovog stroja znatno skratilo vrijeme potrebno za čišćenje mora, a i manje bi ljudi moralo raditi na tom poslu. Uređaj je, naime, opremljen kamerom pa se njime može upravljati na daljinu. No za sada još nije krenuo u proizvodnju jer su za takav pothvat potrebna – sredstva.

– Osnovao sam tvrtku Likaro jer mi je cilj pokrenuti proizvodnju i zaposliti ljude, no za to je potrebno privući investicije. Zaposlio bih tada još tri mlada inženjera, a osim na proizvodnji čistača, radili bismo i na još tri inovacije koje su u procesu razvoja, a već su dobile brojna međunarodna priznanja – kaže Matić čije su inovacije vezane uz istraživanje mora. Sustavom za razbijanje valova, pak, proslavila se obiteljska tvrtka iz Samobora Jel-Tom koja je ove godine na svjetskom festivalu inovacija u Silicijskoj dolini zgrabila zlatnu medalju.

– Proglašeni smo najboljima na svijetu, a za našu inovaciju koja štiti obale od valova zainteresirani su gradovi diljem svijeta – ističe Tomislav Pokrajčić koji je jučer također sudjelovao na konferenciji u zagrebačkom Hotelu Westin. Njezin je cilj, naime, bio povezivanje zainteresiranih inovativnih tvrtki s potencijalnim investitorima ili partnerima.

– Ukratko, u Hrvatskoj ima puno inovacija, ali nema novca za njih. Svima su puna usta inovatora, no stvarna suradnja je prilično slaba. Zato su ovakvi susreti jako korisni – upozorava Damir Gornik iz Udruge inovatora Hrvatske te dodaje da je cilj bolja suradnja s ministarstvima i državnim institucijama.

Primjeri iz svijeta

Upravo je zato, da pokaže kako inovacije nemaju alternativu konferenciju i iniciralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Investicije u nove ideje mogu biti akcelerator rasta hrvatskog gospodarstva. Zato nam je cilj poduzetnicima pomoći u potrazi za investitorima – rekao je ministar Darko Horvat te dodao da su na konferenciju pozvani stručnjaci iz Europe i svijeta kako bi prezentirali primjere dobre prakse iz Finske, Norveške, Švedske, Izraela, Njemačke, Austrije...

– Nama je osnovni i glavni cilj omogućiti inovatorima da svoje ideje plasiraju na tržište te intenzivno radimo na tome – rekao je Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te predsjednik Inovacijskog vijeća za industriju.

Komentara 2

ST
stefj
23:52 01.11.2019.

Ha, ha, Hrvatska i inovacije. Ova uranilovka... Država je bez imalo razmišljanja podigla primanja uhljebima za 8 milijardi, bez ikakvog problema odustala od manjeg PDV-a, a k tome još programere koji su radili kao paušalni obrtnici proglasila lopovima... A ovaj Horvat, koji jako puno priča i uvijek radi suprotno, dobar je primjer države - umjesto da napravi bar dio onoga što je obećao (ukidanje parafiskalnih nameta, olakšanje i pojednostavnjenje poslovanja), radi baš suprotno, jača parafiskalne strukture, uvodi nove namete i birokratske procedure... Zar stvarno netko misli da će se u takvom okruženju nešto izroditi? Sav novac pojedu uhljebi prije nego se zaradi i uopće stvori, svu struku i mlade otjeraju prije nego uspiju išta napraviti...

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
22:38 01.11.2019.

Drzava je za brodogradilista ,tekstilnu i obucarsku ind. sanaciju banaka te za poticaje u poljoprivredi istresla toliko novca da smo mogli imat gospodartsvo Irske ili Finske a ne mi poticemo proizvodnju vagona u Duri koji ih radi s gubitkom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije