Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEMAJU SE ŠTO BUNITI'

Zdravstvo pred štrajkom, ravnatelj KBC-a Zagreb: 'Svima će plaće biti veće, nikad nam nije bilo bolje'

liječnici
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/5
13.02.2024.
u 21:32

Ante Ćorušić, šef KBC-a Zagreb komentirao nezadovoljstvo liječnika koji prijete štrajkom.

Zdravstvo u Hrvatskoj u velikim je problemima, visi mu štrajk, liječnici su nezadovoljni koeficijentima i ništa od toga se i dalje ne rješava. Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić gostovao je na Dnevniku Nove TV i podijelio kolike su plaće kod liječnika

"Nemam sve tablice u glavi. Svima će plaće biti veće, mogu reći okvirno, za mladog liječnika početnika to bi bilo oko 1800 eura mjesečno, bez prekovremenih sati. A za kolegu koji ima radnog staža plaća može narasti i do 2980 eura", rekao je Ćorušić. Ne očekuje da će liječnici ići u štrajk, kaže kako liječnicima nikada nije bilo bolje i da ministar Vili Beroš zdravstvo vodi najbolje što može za ove okolnosti. 

"Ne očekujem da će biti štrajka liječnika jer, objektivno, dugo sam u sustavu i liječnicima nikad nije bilo bolje. U mlađim danima bili smo sretni da smo dobili specijalizaciju. Mislim da će se uspjeti postići dogovor resornog ministra i sindikata. Plaće liječnika, ali i svih zdravstvenih djelatnika u posljednjih osam godina narasle su gotovo za 90, 100 posto", rekao je. 

VEZANI ČLANCI: 

"Liječnici koji žele štrajkati imaju izgovor da plaće nisu jednake njihovim primanjima, ali prekovremeni sati koje liječnici imaju, oni sami to žele. Recimo, liječnik koji je dežuran subotom, u ponedjeljak ne mora doći na posao. Oni sami žele prekovremene sate", rekao je. Ako i dođe do štrajka ne vjeruje da će KBC Zagreb biti u blokadi zbog tog. 

"Znajući neke ljude koji su u Hrvatskom liječničkom sindikatu, a rade u KBC-u Zagreb, nisam siguran da oni podržavaju štrajk", rekao je Ćorušić. Osvrnuo se i na odljev liječnika u privatne poliklinike i kako je moguće da odu u privatne poliklinike za dvostruko veću plaću, a onda se te poliklinike financiraju i državnim novcem koji im je dan da bi se skratile liste čekanja. 

VIDEO: Ovo je 10 najvećih liječničkih plaća za prosinac u zabočkoj bolnici: Liječnik zaradio čak 9100 eura

"To je rak-rana hrvatskog zdravstva. Imali smo odljev liječnika iz Hrvatske. Krivi su za to možda oni koji su vodili sustav zdravstva posljednjih 30 godina. Mislim da se moglo i bolje, ali sad imamo to što imamo. Ne možemo izjednačiti sustav javnog zdravstva sa sustavom privatnog zdravstva. Nama svaka donacija ulazi u trošak, njima zaista ulazi kao poklon. Nitko ne brani HZZO-u da ako nestane usluge u javnom zdravstvu, da onda to prebaci privatnicima, ali to mora biti transparentno, ista cijena usluge", rekao je za Dnevnik Nove TV. 

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 1

EZ
ezer
07:18 14.02.2024.

Naravno da mu nikad nije bilo bolje s ove pozicije ali sve što je lijepo kratko traje. Umjesto sanacije dugova u zdravstvu ide se u povećanje plaća i stvaranje novih dugova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije