Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zdravko Marić: Pripreme proračuna za 2019. teku dobro

Marić je kazao i da će Vlada uskoro uputiti paket poreznih zakona u drugo čitanje u Hrvatski sabor.
12. listopada 2018. u 10:07 4 komentara 180 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar financija Zdravko Marić u petak je ocijenio za Hinu da pripreme proračuna za iduću godinu teku dobro te da bi Vlada u prvoj polovini studenoga trebala raspraviti prijedlog tehničkog rebalansa i proračunskog prijedloga za 2019. godinu.

Hrvatska kakvu trebamo Hrvatska kakvu trebamo Marić: Želimo i dalje porezno rasterećivati rad

„Sve radnje koje se tiču pripreme proračuna za iduću godinu teku dobro”, kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Marić, koji na indonezijskom otoku Baliju sudjeluje na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Kazao je i da će Vlada uskoro uputiti paket poreznih zakona u drugo čitanje u Hrvatski sabor.

„Njih računamo za 8. studeni. Hoćemo li na toj sjednici Vlade pripremiti odmah i prijedlog proračuna, kao i prijedlog tehničkog rebalansa za ovu godinu, to ćemo još sve dogovoriti na razini Vlade, ali u svakom slučaju mogu najaviti da u prvoj polovini 11. mjeseca planiramo na Vladi to raspraviti i uputiti u Sabor”, rekao je Marić.

Video - Hrvatska kakvu trebamo (1. dio)

[video: 27208 / ]

 

„Sve je na tragu naših dosadašnjih planova i očekivanja”, dodao je, podsjetivši da je prije ljetne stanke Vlada donijela Smjernice ekonomske i fiskalne politike.

„Na tom tragu se bazira proračun, s nešto svježijim, ažuriranim projekcijama kako BDP-a tako i prihodne strane proračuna”, rekao je Marić.

U Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021. godine, koje je Vlada donijela početkom kolovoza, prihodi državnog proračuna u 2019. godini planiraju se na razini od 134,2 milijarde kuna, dok bi rashodi iznosili oko 139 milijardi kuna.

Hrvatska kakvu trebamo Hrvatska kakvu trebamo Nije se na vrijeme reagiralo na egzodus radnika

Vlada pritom projicira rast BDP-a u 2019. na 2,7 posto, nakon ovogodišnjih planiranih 2,8 posto.

Proračun opće države, nakon lanjskog suficita od 0,8 posto i ovogodišnjeg projiciranog deficita od 0,5 posto BDP-a, iduće godine trebao bi biti u deficitu od 0,4 posto.

Zahvaljujući nastavku fiskalne konsolidacije, udjel javnog duga u BDP-u trebao u 2019. pasti na 71,5 posto, s ove godine projiciranih 74,5 posto.

Video - Hrvatska kakvu trebamo (2. dio)

[video: 27209 / ]

 

U prihodnu stranu proračuna već je ukalkuliran nastavak poreznog i administrativnog rasterećenja.

Krajem rujna u Saboru je u prvom čitanju raspravljen Vladin prijedlog porezne reforme, odnosno paket izmjena i dopuna devet zakona koji se tiču poreza, među kojima i poreza na dodanu vrijednost, kojima se od početka 2019. planira porezno rasterećenje od 1,4 milijarde kuna kroz proširenu primjenu snižene stope PDV-a od 13 posto, a od 2020. dodatnih 1,6 milijardi kuna kroz snižavanje opće stope PDV-a na 24 posto.

Koprivnica: Konferencija Hrvatska kakvu trebamo Hrvatska kakvu trebamo Andabak: Ministar Marić dobro je pogodio loptu, ali još nije zabio gol

To je treći krug poreznog i administrativnog rasterećenja u okviru porezne reforme koja je započela s primjenom početkom 2017. godine. U trećem krugu se od početka iduće godine planira rasteretiti građane i poduzetnike za 2,7 milijardi kuna.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • feel_the_coruption:

    Marić ; lagao sam, lažem vam i sada u oči dok dajem izjavu, lagat ću i dalje u budućnosti. Ja sam izdajnik hrvatske, ali kada ne budem na vlasti, dobro ću unovčiti svoje izdajničke usluge...

  • antonelić:

    kada min.fin.marić počne pričati o suficitu , namah mu se produžuje nos ... neki ga zato nazivlju pinokijom , kao u onoj priči o stolaru đepetu ...

  • Deleted user:

    Za tebe i hdzejce i hdzejke da ...za ostale ne ...imas tajnicu uhljebacicu koja je u obrani dobila 140 000 kn neto i sto je radila...iszto sto i nista...kako kod nje teku pripreme ..kao dinamove ...ili